Ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος με άρθρο του στο ieidiseis.gr χαρακτηρίζει σκάνδαλο την υπόθεση της απόσυρσης τεθωρακισμένων από τα νησιά ,χωρίς να προβλεφθεί η αντικατάσταση τους και επισημαίνει ότι όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει «δείχνουν αποστρατιωτικοποίηση».
To νόμισμα των – διαβόητων πλέον- γερμανικών αρμάτων Marder, έχει… τρεις όψεις. Και οι τρεις μαζί οδηγούν σε κάτι περισσότερο από σκάνδαλο.
Η μια είναι ότι, αυτή καθ εαυτή, η άμυνα των ελληνικών νησιών βρίσκεται πλέον με έλλειμμα: τα άρματα που έφυγαν για την Ουκρανία. Όπως αποκαλύφθηκε από τρίτους και όχι από την κυβέρνηση- που μιλούσε για «πολεμικό υλικό».
Ο Πρωθυπουργός και ο, άβουλος, υπουργός Άμυνας Παναγιωτόπουλος, δεσμεύτηκαν τότε ότι θα αντικατασταθούν μετά με καινούργια που αγοράζουν από τους Γερμανούς. Άρα η άμυνα θα ενισχυθεί.
Ο Μητσοτάκης το λέει: «Νέα μορφή κυκλικής ανταλλαγής, που εκσυγχρονίζει τον εξοπλισμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στηρίζοντας ταυτόχρονα και την Ουκρανία». Με την οποία η Ελλάδα «βρίσκεται σε πόλεμο», τον οποίο κήρυξαν ο ίδιος και η αδελφή του. Πάντως όχι η Ελληνική Δημοκρατία.
Η δεύτερη όψη είναι η εξαπάτηση της Βουλής, της κοινής γνώμης και των Ενόπλων Δυνάμεων. Έλεγαν ότι όλα γίνονται για να ενισχυθεί η άμυνα στα νησιά, με τα νέα και σύγχρονα τεθωρακισμένα. Γίνεται το αντίθετο.
Όλα δείχνουν αποστρατιωτικοποίηση
Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ενώπιον του Όλαφ Σολτς – με μια περίεργη και εμφανώς προσυμφωνημένη κοινή δημόσια τοποθέτηση- ότι τα νέα τεθωρακισμένα θα σταλούν τον Έβρο. « Όπως ζητούν οι Ένοπλες Δυνάμεις»- ήταν η δικαιολογία.
Από πότε κάνουν πολιτική οι Ένοπλες Δυνάμεις – και στέλνουν άρματα την Ουκρανία, για να τα αντικαταστήσουν με γερμανικά που τελικά καταλήγουν αλλού- είναι άλλη υπόθεση.
Δεν είναι όμως η θεατρική παράσταση από τον Γερμανό Καγκελάριο: κάντε τα ότι θέλετε, εμείς δεν επεμβαίνουμε: «Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται. Ούτε τη ζητάμε».
Για να παίξει το ρόλο του στο ίδιο σενάριο ο Πρωθυπουργός:
Η τρίτη όψη είναι ανατριχιαστική και αποτυπώνεται με αναπάντητες ερωτήσεις. Πώς προέκυψε ο Έβρος; Ποιος ακριβώς και πότε αποφάσισε να παραταχθούν εκεί τα νέα τεθωρακισμένα, διαγράφοντας την ανειλημμένη υποχρέωση για τα νησιά;
Προέκυψε στην πορεία ή ήταν προσυμφωνημένο και τουρκική αξίωση, όπως καταγγέλλει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς; Και προς τι το παραμύθι της αντικατάστασης;
Έγκυροι στρατιωτικοί παρατηρητές διακρίνουν ότι μια τέτοια απόφαση κάθε άλλο παραήταν ως πρόσφατα στις προθέσεις του Μητσοτάκη. Ήτοι το εννοούσε όταν μιλούσε για αντικατάσταση. Ο Έβρος του επιβλήθηκε από τον Σολτς- που απέκλεισε τα ελληνικά νησιά, κατ αξίωση του Ερντογάν.
Στην πραγματικότητα είναι οιονεί κοινή απόφαση του Γερμανού Καγκελάριου, με τον Τούρκο Πρόεδρο. Επιβλήθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, παρότι έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα τον περιορισμό της αμυντικής ισχύος των νησιών. Ως βήμα προς την αποστρατιωτικοποίηση.
Το γεύμα στον Βόσπορο
Ο Κοτζιάς- χωρίς να διευκρινίσει αν πρόκειται για εκτίμηση του ή για πληροφορίες του- το συνέδεσε και με το διαβόητο γεύμα στο Βόσπορο. Για το οποίο έχουν εγερθεί ζητήματα από τον Τούρκο πρόεδρο στα οποία δεν έχει απαντήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Αυτό κάνει παλαιούς διπλωμάτες να υποψιάζονται ότι έκτοτε και οι δυο «παίζουν ρόλους». Ώστε να προκύψει η «κοινή αξιοποίηση των -οικονομικών δυνατοτήτων στον οικονομικό τομέα, ευκαιριών» που είπε ο Σολτς-στην Ανατολική Μεσόγειο, και το Αιγαίο. . Ως ανάγκη προκειμένου «να αποφευχθεί ο πόλεμος».
Είναι περίεργο ότι ο Γερμανός, είπε δημόσια ότι στις συνομιλίες του με τον Μητσοτάκη τον βρήκε … «απολύτως διατεθειμένο» – για συνεκμετάλλευση από όλους, εννοούσε.
Αν η Γερμανία αποδέχθηκε αίτημα των Τούρκων και το έθεσε ως προϋπόθεση για να μας πουλήσει τα Marder και ο Πρωθυπουργός το δέχθηκε-ενώ ταυτόχρονα αποδέχεται τις ιδέες «φίλος και εταίρος» για συνεκμετάλλευση, η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική, στην περιοχή- έχει αντικατασταθεί από την ΙΧ πολιτική Μητσοτάκη.
Για αυτό κάποιοι πρέπει να δώσουν εξηγήσεις. Πριν από όλους οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών και ασφαλώς ο Πρωθυπουργός, που …ιδιωτικοποιεί και την ελληνική διπλωματία.
Η αντίδραση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «το “Go back madame Merkel” του 2014 έγινε “Go back mister Scholz” το 2022, σαν να μην πέρασε μια μέρα» δεν είναι απάντηση, αλλά- ένοχη- υπεκφυγή.
0 Σχόλια