Οι digital nomads είναι μια νέα γενιά εργαζόμενων, σε έναν τομέα τεράστιο, οι οποίοι-ες εργάζονται εξ αποστάσεως κάνοντας «φασόν» ψηφιακών εφαρμογών. Είναι μια αναδυόμενη κατηγορία εργαζομένων, γιατί υπάρχουν και «ενδημούν» ήδη, σε ένα μικρό βαθμό και στην Αλεξανδρούπολη. Εξάλλου η ίδια η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή μια και νομιμοποίησε πλήρως την εξ αποστάσεως εργασία. Οι «ψηφιακοί νομάδες» είναι άνθρωποι «ευέλικτοι» στις μετακινήσεις και μετεγκαταστάσεις, οι οποίοι-ες εργάζονται σε δημόσια σημεία ή στα σημεία προσωρινής διαμονής τους (καφετέριες, ξενοδοχεία κ.λπ.). Αποτελούν ένα σημαντικό «οικονομικό μέγεθος», άρα και πηγή εσόδων, για αυτό και σταδιακά συστηματοποιούνται κάποιες παροχές σε τοπικό επίπεδο, ώστε και να διευκολύνουν, αλλά και να προσελκύουν εργαζόμενους-ες.
Σε ότι αφορά την περιοχή μας αυτό που χρειαζόμαστε καταρχάς είναι σημαντικές ψηφιακές υποδομές κυρίως για ποιοτικές συνδέσεις. Επόμενο βήμα να συμπεριληφθεί η Αλεξανδρούπολη σε «οδηγούς για ψηφιακούς νομάδες» (κάτι σαν το Tripadvisor) όπως για π.χ. είναι το nomadlist.
Υπάρχει έρευνα που λέει ότι το 2035 ίσως οι ψηφιακοί νομάδες να είναι και… ένα δισεκατομμύριο, με άλλα λόγια το 1/10 του παγκόσμιου πληθυσμού να δουλεύει από έναν τόπο που θα μπορούσαν να είναι οι διακοπές του. Η ελληνική κυβέρνηση παρέχει έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος για dn που θα εγκατασταθούν στη χώρα, εφόσον δεν έχει πάρει θέση εργασίας (είναι δηλαδή πρόσθετος-η) και δεν έχει υπάρξει στο παρελθόν φορολογικός κάτοικος της χώρας. Επίσης, το Υπουργείο Τουρισμού συζητάει συνεργασία με τη Visa, ώστε να προωθεί κόσμο προς την Ελλάδα και ήδη, υπάρχουν διάφορες ιστοσελίδες που ενίοτε μοιάζουν περισσότερο με τουριστικούς οδηγούς, προκειμένου να «προσελκύσουν» dn’s σε διάφορες περιοχές. Το workfromgreece.gr, μια ιδιαίτερα σοβαρή πλατφόρμα, περιλαμβάνει τις 5 Ελληνικές πόλεις-περιοχές προορισμού για τους dn’s, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνεται η Αλεξανδρούπολη.
Στα ιδιαίτερα θετικά ο σχεδιασμός από πλευράς στελεχών του ΟΤΕ και οι επόμενες ενέργειες για την ενίσχυση της διείσδυσης και χρήσης των υπερ-υψηλών ταχυτήτων και τη δημιουργία υπερσύγχρονων υποδομών οπτικής ίνας, ικανές να καλύψουν όχι μόνο τις υφιστάμενες ανάγκες αλλά και τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών με ταχύτητες Gigabit, δημιουργώντας νέες προοπτικές για την ψηφιακή ανάπτυξη στην περιοχή μας. Επισκέφτηκαν μάλιστα στις 13/10 τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης και τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου και τους ενημέρωσαν για την εγκατάσταση οπτικών ινών και την αναβάθμιση των ταχυτήτων του διαδικτύου. Απομένουν φυσικά πολλά βήματα και κυρίως μια στρατηγική προσέγγιση ενός ακόμη πολύ σημαντικού θέματος που μπορεί να προσδώσει σπουδαίες μελλοντικές υπεραξίες στην περιοχή μας.
1. Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Αρχιτέκτονας μηχανικός Α.Π.Θ.
Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος
2. Ευάγγελος Μυτιληνός
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
0 Σχόλια