Τις τελευταίες λεπτομέρειες έβαλε το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος που συνεδρίασε χθες για την προετοιμασία της προεδρικής εμφάνισης στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, με την ομιλία το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο και τη συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Κυριακής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μείζον θέμα της ενεργειακής κρίσης/ακρίβειας, “δεν θα αντιμετωπιστεί με δύο-τρεις προτάσεις παραπάνω” σε σχέση με το κυβερνητικό αφήγημα, αλλά με επικέντρωση στη διαφορά μοντέλου. “Ο δημόσιος χαρακτήρας στην ενέργεια είναι το μείζον και όχι πλειοδοσία σε εκατομμύρια με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει, έτσι κι αλλιώς, στο καρτέλ και στους παρόχους”, αναφέρουν αρμόδιες πηγές ως παράδειγμα.
Στη σκιά, μάλιστα, της “απόλυτα κυνικής” δήλωσης του υφυπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα χθες για επιστροφή στους καυστήρες πετρελαίου διότι “όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει”, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση ενίσχυσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν ήδη “περάσει” στο φυσικό αέριο.
“Μιλάμε για 700.000 νοικοκυριά, δηλαδή πάνω από 2.000.000 πολίτες, κατά μέσο όρο, που είναι εξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, είτε επειδή ανταποκρίθηκαν στα κελεύσματα της Πολιτείας να εγκαταλείψουν το πετρέλαιο λόγω κλιματικής αλλαγής και οικονομίας είτε διότι τα νέα σπίτια που χτίζονται τα τελευταία χρόνια δεν έχουν καν υποδομή για πετρέλαιο”, εξηγούν οι ίδιες πηγές.
Δεδομένου ότι η μετάβαση από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο κόστισε 3-4.000 για μεμονωμένες κατοικίες ή άνω των 5.000 για πολυκατοικίες, γίνεται φανερό ότι το κόστος… επιστροφής στο πετρέλαιο θα είναι άλλο τόσο “τουλάχιστον”.
Επιπλέον, όπως υπενθυμίζουν, ο κλιματικός νόμος που ψηφίσθηκε τον περασμένο Μάιο ορίζει πως από το 2025 θα απαγορεύεται η κατασκευή κατοικιών με καυστήρες πετρελαίου.
“Αυτό και μόνο αποδεικνύει πόσο ανεδαφικές είναι οι κυβερνητικές συστάσεις για επιστροφή στο πετρέλαιο” όπως λένε.
Ούτε τώρα αποπομπή του Στ. Πέτσα; Ειδικά για την περιβόητη δήλωση του κ. Πέτσα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως “ακύρωσε τη ΔΕΘ του κ. Μητσοτάκη”, καθώς “ανέδειξε τον νεοφιλελεύθερο κυνισμό του κυβερνητικού επιτελείου”.
Υπενθυμίζουν δε, ότι ο κ. Πέτσας, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, πέραν της ομώνυμης “λίστας” με τα εκατομμύρια προς ΜΜΕ (χωρίς διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια), είχε προκαλέσει την κοινωνία στο ζενίθ της πανδημίας, με τη δήλωση του “αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια”.
“Ο κ. Μητσοτάκης δεν τον απομάκρυνε ούτε τότε, επικροτώντας, ουσιαστικά, αυτή τη θέση. Αν δεν τον αποπέμψει ούτε τώρα, θα σημαίνει ότι, απροκάλυπτα, στηρίζει τη θέση ‘όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει”, αναφέρουν.
“Νομίζαμε ότι ο κ. Πέτσας θα έμενε στην ιστορία με τη δυσώνυμη λίστα του. Τελικά θα είναι αυτός που μαζί με τον κ. Μητσοτάκη θα μας θυμίζει το σύγχρονο «ας φάνε παντεσπάνι». Ας μην έχουν καμία αμφιβολία. Οι μέρες της πολιτικής τους αλαζονείας είναι μετρημένες”, σχολίασε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.
Όσο για το εξίσου μείζον θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η κυβερνητική πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής αρνήθηκε και χθες να πάρει θέση υπέρ της άρσης του απορρήτου, ώστε να δοθούν εξηγήσεις:
Γιατί παρακολουθήθηκαν από την ΕΥΠ και το παράνομο λογισμικό Predator οι Νίκος Ανδρουλάκης και Θανάσης Κουκάκης. Εάν ο Χρήστος Σπίρτζης, πέραν της παγίδευσης του κινητού του από το Predator, μπήκε και σε παρακολούθηση από τον ΕΥΠ. Σημειώνεται ότι οι στενοί συνεργάτες του κ.Τσίπρα (Μιχάλης Καλογήρου, Νίκος Ανδριόπουλος, Βαγγέλης Καλπαδάκης, Νίκος Φαραντούρης) και οι βουλευτές Όλγα Γεροβασίλη, Χρήστος Σπίρτζης, έχουν υποβάλλει επίσημο αίτημα ενημέρωσης στην ΑΔΑΕ για το εάν έχουν ή είχαν μπει σε καθεστώς παρακολούθησης. Κατά τις πληροφορίες δε, ουκ ολίγοι θα πράξουν το ίδιο το επόμενο διάστημα.
Δεν πέρασε απαρατήρητο μάλιστα το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση (σ.σ. ακόμα και η “Ελληνική Λύση” του κ. Βελόπουλου) καταψήφισε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής την κύρωση της ΠΝΠ που είχε υπογράψει άρον-άρον η κυβέρνηση για την ΕΥΠ στις αρχές Αυγούστου, όταν έγινε η αποκάλυψη της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και παραιτήθηκαν οι Δημητριάδης-Κοντολέων.
Λίγο πριν από την ψηφοφορία ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποσχέθηκε νέα θέσπιση πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ όταν ολοκληρωθεί το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η φράση του φυσικά, “ανεξαρτήτως αν θα είμαι εγώ ο υπουργός ή εάν δεν θα είναι αυτή η κυβέρνηση”, πυροδότησε νέα συζήτηση για εκλογές… δύο ημέρες αφότου τις απέκλεισε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
0 Σχόλια