Η εξεταστική επιτροπή που διερευνά (υποτίθεται) το σκάνδαλο των υποκλοπών θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η πιο βραχύβια επιτροπή. Θα κρατήσει λιγότερο και από την εξεταστική που ασχολήθηκε με τη διαβόητη λίστα Πέτσα. Τόσο σοβαρή υπόθεση... και οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής θα ολοκληρωθούν σε τόσο σύντομο διάστημα. Σίγουρα πανελλήνιο και ενδεχομένως παγκόσμιο ρεκόρ. Τελευταίος μάρτυρας θα είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και θύμα του σκανδάλου, Νίκος Ανδρουλάκης.
Στη Χαριλάου Τρικούπη υπάρχει προβληματισμός για το αν πρέπει να προσέλθει ο κ. Ανδρουλάκης. Αυτοί που λένε «όχι» υποστηρίζουν ότι αν πάει θα νομιμοποιήσει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης που έχουν μόνο έναν στόχο: το κουκούλωμα. Ωστόσο, για την ώρα ο Νίκος Ανδρουλάκης κλίνει προς την εκδοχή της αυτοπρόσωπης παρουσίας, πιστεύοντας ότι θα του δοθεί η ευκαιρία να αποκαλύψει και να καταγγείλει τις παρακρατικές πρακτικές του μεγάρου Μαξίμου.
Δεν υπήρξε κανένας αιφνιδιασμός ως προς την έκβαση της διαδικασίας. Η κυβέρνηση δεν ήθελε την εξεταστική επιτροπή με το συγκεκριμένο περιεχόμενο, αλλά δεν μπορούσε να αποτρέψει τη σύστασή της. Βρήκε απέναντί της όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εχει όμως την πλειοψηφία και έκανε τα πάντα για να μην εκτεθούν: ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ (Μητσοτάκης), ο υπεύθυνος του μεγάρου Μαξίμου για την παρακολούθηση της ΕΥΠ (Δημητριάδης), ο τέως επικεφαλής της ΕΥΠ (Κοντολέων), οι εμπλεκόμενες στην ιστορία εταιρείες (δέχτηκε μάλιστα να εξεταστεί μάρτυρας με γραπτές ερωτήσεις!). Απέκλεισε υπουργούς που συμμετείχαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, κάλυψε μάρτυρες που είναι σε θέση να ξέρουν λεπτομέρειες αλλά επικαλέστηκαν το απόρρητο για να μην την ενοχοποιήσουν, κατασκεύασε συμψηφισμούς με άσχετες υποθέσεις.
Ο μόνος μάρτυρας που τους ξέφυγε ήταν ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμος. Επιχείρησαν παρασκηνιακά να τον συνετίσουν, γιατί δεν τους άρεσαν αυτά που έλεγε δημοσίως και αυτά που ζητούσε να κάνουν η αρμόδια για την ΕΥΠ εισαγγελέας και ο νέος διοικητής της, άσκησαν πιέσεις με όλους τους τρόπους και με διάφορα πρόσωπα (υψηλόβαθμοι παράγοντες του πολιτικού συστήματος με την ευρεία έννοια του όρου) για να είναι προσεκτικός στην κατάθεσή του, τον ειρωνεύτηκαν, τον απείλησαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ηταν ο μόνος μάρτυρας που αμφισβήτησε το σχέδιό τους.
Εφτασε στο σημείο ο πρωθυπουργός να απαιτήσει από τον πρόεδρο της Βουλής να μη δεχτεί το αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Τώρα τι μένει; Αν δεν προκύψει κάποια έκπληξη (δυσάρεστη για την κυβέρνηση, ευχάριστη για τη δημοκρατία), από την περιοχή τής περίεργα αμήχανης μέχρι τώρα Δικαιοσύνης, θα έχουμε λήξη των εργασιών της εξεταστικής μετά την κατάθεση Ανδρουλάκη.
Η πλειοψηφία θα βγάλει ένα πόρισμα (έχει συνταχθεί πριν ξεκινήσει η εξεταστική επιτροπή από τους συμβούλους του πρωθυπουργού), τα άλλα κόμματα δεν έχουν αποφασίσει αν θα καταθέσουν πορίσματα (η εξέλιξη μόνο καταγγελία και απαξίωση σηκώνει) και θα πάμε στην Ολομέλεια της Βουλής. Εκεί οι βουλευτές της συμπολίτευσης θέλοντας και μη θα ψηφίσουν το πόρισμα των συναδέλφων τους και θα συνεχίσουν τη δουλειά τους σαν να μην έγινε κάτι σοβαρό στη χώρα. Αυτό πάντως που θα ενοχλήσει την κυβέρνηση θα είναι ένα πόρισμα καταδικαστικό που θα το υπογράφουν οι βουλευτές των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που ήταν μέλη της εξεταστικής επιτροπής. Τα στοιχεία φωνάζουν. Οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Η πολιτική βούληση;
Τάσος Παππάς
efsyn.gr
0 Σχόλια