Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει τα πρώτα επτά (7) αναθεωρημένα Εθνικά Στρατηγικά Σχέδια (ΕΣΣ) της νέας ΚΑΠ 2023-2027, η χώρα μας βρίσκεται πλέον ουραγός αφού, καταστρατηγώντας τις προθεσμίες, ακόμη δεν έχει απαντήσει πειστικά στις παρατηρήσεις, όπως και είχε υποχρέωση. Έχει εσκεμμένα λοιπόν απλώσει ένα «πέπλο σιωπής» ως προς την πρόοδο και κυρίως ως προς τις πολιτικές επιλογές της σε κρίσιμα ζητήματα για το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής.
Τόσο από τις παρατηρήσεις που απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) στο αρχικό ΕΣΣ, όσο και από τις απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτές τις παρατηρήσεις, αναδείχθηκε η προχειρότητα, και κυρίως η έλλειψη στρατηγικής και σαφών πολιτικών κατευθύνσεων της ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) που είναι λογικό να οδηγούν σε καθυστερήσεις, παλινωδίες και νέα προχειρότητα.
Ακόμη και σήμερα άγνωστο παραμένει το περιεχόμενο της εθνικής πρότασης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, η πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση που θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και το κατά πόσο διασφαλίζεται το δίκαιο εισόδημα του παραγωγού, η μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και επιβίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων απέναντι στις νέες προκλήσεις. Αλλά και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (resilience), που είναι προφανώς μεγάλο διακύβευμα εν μέσω της κρίσης, άγνωστες παραμένουν οι επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑΤ.
Η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ μπορεί να έχει αλλάξει ήδη τρεις φορές, όμως από την αρχή της θητείας της έως και σήμερα παραμένει σταθερή στο εξής: στην έλλειψη διαβούλευσης με πολιτικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς και στο να αψηφά συστηματικά την υποχρέωσή της στο να γνωρίζουν οι αγρότες τι θα ισχύει από το 2023.
Με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής και Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στ. Αραχωβίτης εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την νέα ΚΑΠ, για την βασική πηγή χρηματοδότησης της Ελληνικής Γεωργίας τα επόμενα χρόνια. Εκφράζεται η ανησυχία για τις δεσμεύσεις που εν κρυπτώ αναλαμβάνει η κυβέρνηση αλλά υπερβαίνουν την θητεία της. Η Κυβέρνηση της ΝΔ καταθέτει το ΕΣΣ αλλά η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα κληθεί να εφαρμόσει.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Αθήνα, 8 Σεπτεμβρίου 2022
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Θέμα: “ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΠ 2023-2027”
Μετά την υποβολή του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου (ΕΣΣ) της ΚΑΠ 2023-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) απέστειλε μια σειρά από παρατηρήσεις. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε σημαντικές αντιφάσεις στη λογική των παρεμβάσεων, ημιτελείς στόχους και ημιτελές χρηματοδοτικό πλάνο. Επίσης, ανεπαρκείς πληροφορίες για τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους, ελλείψεις στα παραρτήματα και απουσία της «εκ των προτέρων αξιολόγησης» καθώς και της «στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης» (SEA).
Επιπλέον, από την ΕΕ ζητήθηκε η αναθεώρηση της συνολικής προσέγγισης του θέματος και της εθνικής πρότασης για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, ενώ διατυπώθηκαν αμφιβολίες για το κατά πόσο η πρόταση για την αναδιανεμητική ενίσχυση θα ωφελήσει τις μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις και επιφυλάξεις για το κατά πόσο διασφαλίζεται το δίκαιο εισόδημα του παραγωγού, η μακροπρόθεσμη επισιτιστική ασφάλεια και επιβίωση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων απέναντι στις νέες προκλήσεις. Τέλος, το γεγονός ότι η μελέτη διαχείρισης κινδύνου της Παγκόσμιας Τράπεζας δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο ΕΣΣ, προξενεί ανησυχία ως προς την επιδιωκόμενη ενίσχυση της ανθεκτικότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων (resilience).
Οι απαντήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στις παρατηρήσεις -όπου αυτές δόθηκαν- μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο πρόχειρες, αποσπασματικές και αντιφατικές ενώ σε πολλά σημεία δεν δόθηκε καμία απάντηση. Παρόλο δε που από την πολιτική ηγεσία υπήρχαν διαβεβαιώσεις ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα είχαν ολοκληρωθεί οι διμερείς διαβουλεύσεις με την ΕΕ ώστε να κατατεθεί το τελικό αναθεωρημένο ΕΣΣ, αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει συμβεί.
Επειδή από τις παρατηρήσεις της ΕΕ καθίσταται σαφές ότι η προετοιμασία του ΕΣΣ γίνεται χωρίς κεντρικό προγραμματισμό και το κυριότερο χωρίς καμία ουσιαστική πολιτική καθοδήγηση και εποπτεία.
Επειδή η καθυστέρηση στην κατάθεση του τελικού ΕΣΣ της χώρας μας υποδηλώνει ότι διαδικασία της αναθεώρησής του προχωράει και αυτή με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς, χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον από την πολιτική ηγεσία ώστε να υπάρξει γρήγορη και θετική πρόοδος
Επειδή για τα κυριότερα σημεία για τα οποία απαιτείται αναθεώρηση δεν υπάρχει καμία ουσιαστική πληροφόρηση για τις πολιτικές κατευθύνσεις και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί
Επειδή για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και ειδικότερα τα προϊόντα που σχετίζονται με αυξημένες ανάγκες νερού όπως καλαμπόκι, για τα οικολογικά σχήματα για τα οποία παρά την πρόοδο οι στόχοι συνεχίζουν να είναι χαμηλότεροι των ευρωπαϊκών απαιτήσεων, αποσπασματικοί και εκτός της φιλοσοφίας της νέας ΚΑΠ
Επειδή τέλος δεν είναι σαφής η πολιτική προσέγγιση στο μεγάλο ζήτημα της ανθεκτικότητας (resilience) των εκμεταλλεύσεων ενώ και το AKIS παρουσιάζει μεγάλες ασάφειες και αδυναμίες στόχευσης και υλοποίησης
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
Γιατί έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η υποβολή του αναθεωρημένου Σχεδίου, πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η οριστικοποίησήτου και με ποιες πολιτικές κατευθύνσεις στα παραπάνω κρίσιμα ζητήματα;
Πότε θα γίνει ουσιαστική διαβούλευση των μέτρων της νέας ΚΑΠ με πολιτικούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς για να γνωρίζουν οι αγρότες τι θα ισχύει από το 2023, χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, έτσι ώστε να μπορούν να προγραμματίσουν στοιχειωδώς την παραγωγική τους διαδικασία;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Αραχωβίτης Σταύρος
0 Σχόλια