Λάμπρος Παπαδής
Έχουν περάσει 78 χρόνια από την τραγική ημέρα της 13ης Αυγούστου 1944, όταν το ναζιστικό καθεστώς έστησε μπλόκο στην Καλαμαριά, με θύματα 25 Καλαμαριώτες, οι οποίοι επέδειξαν θάρρος και δύναμη στον αγώνα, προτάσσοντας τις ζωές τους για την απομάκρυνση του κατακτητή.
Η μνήμη κρατάει ζωντανή την εικόνα της θυσίας των 25 παλικαριών και χρέος και ευθύνη όλων είναι η διαφύλαξη των αγωνιστικών παραδόσεων. Η Καλαμαριά κάθε χρόνο τιμά τη μνήμη των πεσόντων, που η πορεία τους συνδέεται με την ιστορία της, με μια ιδιαίτερη τελετή που οργανώνει η διοίκηση του Δήμου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος πραγματοποιείσαι χθες, Σάββατο 13 Αυγούστου, στις 7.00 το απόγευμα, το καθιερωμένο μνημόσυνο για τους ηρωικούς νεκρούς – θύματα, στο ηρώο της πλατείας 13ης Αυγούστου (πάρκο Κερασούντος).
Παρόν στην εκδήλωση ήταν σύσσωμη η δημοτική αρχή και όλες οι δημοτικές παρατάξεις, μέλη-εκπρόσωποι αντιστασιακών οργανώσεων, ιστορικοί και ομότιμοι καθηγητές και εκπρόσωποι κομμάτων και πολιτικών φορέων…Μεταξύ αυτών και η γνωστή Νομικός (Εργατολόγος-Δημοσιολόγος) και μέλος της Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. κ. Νεκταρία- Ελευθερία Αγγελάκη, η οποία μετά το πέρας της τελετής μνήμης δήλωσε:
”Την 13-8-44 και από της 4ης πρωινής ώρας και μέχρι της μεσημβρίας περίπου απεκλείσθη άπασα η περιφέρεια του ενταύθα ΙΑ’ Αστυνομικού Τμήματος Συνοικισμού Καλαμαριάς υπό Γερμανών στρατιωτών…τμήματα δε των ενταύθα Εθνικιστικών Ομάδων ενήργησαν κατ’ οίκον ερεύνας και εξετέλεσαν τους κάτωθι…».
Η ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, της 16ης Αυγούστου 1944, προϊδεάζει για το τι συνέβη τρεις ημέρες πριν στο Μπλόκο της Καλαμαριάς. Το τάγμα του Δάγκουλα (ένας από τους εφιάλτες – δωσίλογους εκείνης της εποχής) που οι Γερμανοί είχαν σαν συνεργάτες τους, προσέφερε «πολύτιμη βοήθεια» στις εγκληματικές επιχειρήσεις των ναζί. Απολογισμός 11 εκτελεσθέντες. Στο μνημείο που έχει αναγερθεί, αναφέρονται περισσότερα ονόματα, καθώς στα θύματα των ναζί, συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που έπεσαν σε άλλες στιγμές και σε άλλα σημεία της Καλαμαριάς. Σύμφωνα με το Δήμο Καλαμαριάς: «Στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής του 1941-44, η Καλαμαριά πληρώνει το δικό της φόρο αίματος. Καθώς ο συνοικισμός γειτνιάζει με τον στρατιωτικό στόχο του αεροδρομίου της Μίκρας, δέχεται συχνούς βομβαρδισμούς.
Οι Καλαμαριώτες πήραν ενεργό μέρος στην Εθνική Αντίσταση, πληρώνοντας τη συμμετοχή τους με 29 θύματα στον μπλόκο της Καλαμαριάς, την 13η Αυγούστου 1943».
Στις εφόδους των «εθνικιστικών ομάδων» στα σπίτια δεν έλειψε και το πλιατσικολόγημα, αφού καταγράφεται και η κατανάλωση ενός βάζου γλυκού του κουταλιού που «ανακάλυψαν» και το έφαγαν πριν αρχίσουν τις εκτελέσεις!! Αφορμή για το Μπλόκο της Καλαμαριάς, ήταν η εκτέλεση του ταγματασφαλίτη, Ιωάννη Βελισσαρίδη, από την Οργάνωση Προστασίας Λαϊκού Αγώνα (ΟΠΛΑ). Μετά τις εκτελέσεις οι “πρωταγωνιστές” τους, έστησαν γλέντι με σουβλιστά αρνιά και κρασί. Αργότερα έγινε γνωστό πως το γλέντι έστησε ο Δήμαρχος, για να τους αποσπάσει από την πιθανότητα να συνεχίσουν τις δολοφονίες. Η εξήγηση αυτή δόθηκε από τον ίδιο σε λαϊκό δικαστήριο, που τον κάλεσε να δώσει εξηγήσεις για το γλέντι που έστησε με τους δολοφόνους και έγινε δεκτή
Υπήρχαν άλλωστε και άλλοι που είχαν συλληφθεί και γλίτωσαν την εκτέλεση. Στην ιστορία έμεινε ο άδικος χαμός των εκτελεσθέντων και η κατώτατης υποστάθμης βάρβαρη συμπεριφορά των Ελλήνων εκτελεστών – συνεργατών των Γερμανών, που έτρωγαν, έπιναν και γλεντούσαν, όταν το αίμα κυλούσε ακόμα στους δρόμους της προσφυγομάνας Καλαμαριάς. Χθες, λοιπόν, 13 Αυγούστου 2022, 78 χρόνια μετά βρεθήκαμε στο μνημείο της 13ης Αυγούστου 1944, για να τιμήσουμε όσους άδικα χάθηκαν, διότι κανείς δεν πεθαίνει, αν τον θυμόμαστε
Το Μπλόκο της Καλαμαριάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το Βασίλη Τσιτσάνη, που έγραψε το τραγούδι «Μπλόκος». ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!”.
Νεκταρία-Ελευθερία Αγγελάκη Νομικός (Εργατολόγος-Δημοσιολόγος) μέλος Ν.Ε. Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
0 Σχόλια