Recents in Beach

«Φυτεύουν» ανεμογεννήτριες δίπλα στο καμένο δάσος της Δαδιάς



Υποψίες έχει κινήσει στους κατοίκους του Έβρου η αλληλουχία γεγονότων από την πλευρά της «γαλάζιας» διοίκησης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης που εξυπηρετεί τελικώς τις βλέψεις της Siemens για τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τον εθνικό πάρκο της Δαδιάς. Οι υποψίες γιγαντώνονται από το γεγονός ότι η φωτιά στον εθνικό δρυμό ξέσπασε δυο μέρες μετά τη σχετική έγκριση χωροθέτησης των ανεμογεννητριών από το Περιφερειακό Συμβούλιο υπέρ της γνωστής εταιρείας γερμανικών συμφερόντων.

Σε απόσταση αναπνοής

Η υπόθεση της χωροθέτησης των ανεμογεννητριών σε απόσταση μόλις 4,5 χιλιομέτρων από την ανατολική πλευρά του εθνικού δρυμού της Δαδιάς ξεκινά τον Ιούλιο του 2021. Τότε, η αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜΘ) υποβάλλει προς την περιφερειακή Διοίκηση Μέτιου και τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αρνητική γνωμοδότηση για την κατασκευή αιολικού πάρκου στην θέση Πλατοράχη και του νέου υποσταθμού 33/150kV στη θέση Θυμαριά.

Δέκα ανεμογεννήτριες, ένας υποσταθμός και συνοδά έργα

Σύμφωνα με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), το έργο, που θα το εκτελέσει η Siemens Gamesa Renewable Energy A.E., αφορούσε την εγκατάσταση 10 ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 49 MW, όπως και τη διάνοιξη επτά (7) τμημάτων νέας εσωτερικής οδοποιίας εντός των πολυγώνων του αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικού μήκους 4.444,25 μέτρων, μαζί με διαμόρφωση πλατωμάτων ανέγερσης των ανεμογεννητριών και της συναρμολόγησης του γερανού ανέγερσης των ανεμογεννητριών με 10 ζώνες επέμβασης, κατ’ αντιστοιχία με τις ανεμογεννήτριες. Επίσης, προβλέπονταν τοπικές διαπλατύνσεις στον υφιστάμενο κεντρικό ασφαλτοστρωμένο δρόμο προσέγγισης του αιολικού σταθμού (δρόμος που εκκινεί από την Παλαιά Εθνική οδό προς οικισμό Γεμιστής), αλλά και κατασκευή πέντε (5) ζωνών αναστροφής των οχημάτων. Παράλληλα, στη ΜΠΕ προβλέπονταν και εργασίες ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Η αρνητική γνωμοδότηση

Η υπηρεσία της Περιφέρειας ΑΜΘ επισημαίνει στην αρνητική γνωμοδότησή της, ότι η χωροθέτηση του έργου μπορεί να είναι «εκτός περιοχών του Δικτύου Natura 2000», αλλά βρίσκεται σε «αρκετά μεγάλη εγγύτητα» προς το Δάσος Δαδιάς - Σουφλί και τα όρια του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου, όπως επίσης ότι το αιολικό πάρκο θα απέχει μόλις 4,5 χιλιόμετρα και «ο υποσταθμός χωροθετείται μόλις εκτός των ορίων»!

Το καταφύγιο των υπό εξαφάνιση πουλιών

Στην εισήγηση της υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ καταγράφεται ότι η περιοχή που θα χωροθετηθούν οι 10 ανεμογεννήτριες χρησιμοποιείται από σπάνια και απειλούμενα αρπακτικά και υδρόβια είδη ορνιθοπανίδας, με κυριότερα τον μαυρόγυπα -ο πληθυσμός του οποίου είναι ο τελευταίος που έχει απομείνει στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη-, τον φιδαετό, τον καλαμόκιρκο, τον σφηκιάρη, τον μαυροπελαργό, τον λευκοπελαργό και τον νανόκυκνο, για τον οποίον γίνεται εκτενής αναφορά, καθώς έχει καταγραφεί πανευρωπαϊκά συρρίκνωση του πληθυσμού του, αλλά μεγάλη συγκέντρωση στην περιοχή του δρυμού.

Left.gr  Ηλέκτρα Βισκουδουρακη 


.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">