Πώς να εξαφανίσετε μία θανατηφόρα πανδημία και άλλες κυβερνητικές ιστορίες επιτυχημένης διαχείρισης.
ΓΡΑΦΕΙ Η ΜΑΡΙΑ ΚΕΦΑΛΑ
Όλο το περιβάλλον μου νοσεί, γνωρίζω ανθρώπους που πηγαίνουν στη δουλειά τους με covid και μάσκα, οι επιστήμονες προειδοποιούν, το ΕΣΥ έχει καταρρεύσει, οι θάνατοι και οι διασωληνωμένοι αυξάνονται καθημερινά, αλλά μην αγχώνεστε κι εδώ η κυβέρνηση έχει λύση:
Καταργεί την καθημερινή ενημέρωση αναφορικά με την καταμέτρηση και κατανομή των κρουσμάτων και αλλάζει τα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού, στο οποίο διευκρινίζονται οι διαδικασίες, σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης νοσήσει με Covid-19.
Οι ασυμπτωματικοί τουρίστες ή με ήπια συμπτωματολογία,θα μένουν σε καραντίνα μόνο αν θέλουν, καθώς στο ΦΕΚ απλώς συστήνεται η απομόνωσή τους. Παράλληλα, θα μπορούν να συνεχίσουν να μετακινούνται, κάνοντας χρήση μάσκας. Όσο για τα κρούσματα, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή γιατί μπορεί ο ΕΟΔΥ παραδέχεται ότι «η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες» αλλά «η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα».
Καταλάβατε; Όχι; Ούτε εμείς.
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), αναφορικά με την πανδημία της COVID-19, υπάρχει αυξητική τάση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων σχεδόν σε όλες τις χώρες την Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αριθμός των κρουσμάτων, όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, είναι άμεση συνάρτηση της πολιτικής διαγνωστικών ελέγχων κάθε χώρας. Η Ελλάδα αποτελεί την τρίτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με τον ημερήσιο αριθμό των διενεργηθέντων διαγνωστικών ελέγχων έναντι της COVID-19, με τον αριθμό τους να ανέρχεται σε 6.672 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού. H πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές. Παρόμοια δεδομένα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας δημοσιεύονται και στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ECDC υποδεικνύοντας ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.
Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του Ε.Ο.Δ.Υ., από τώρα και στο εξής θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία κ.ά. Στην έκθεση, θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.
Η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά, και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.
Η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού. Τέλος, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών για τους λόγους που αναφέρονται και παραπάνω».
Για τρίτο συνεχόμενο καλοκαίρι η κυβέρνηση θυσιάζει τη Δημόσια υγεία για τον τουρισμό. Ακούγεται δραματικό; Μας συγχωρείτε, αλλά είναι. Η ΝΔ «σφύριξε» τη λήξη της πανδημίας και άφησε τη χώρα στο έλεος του 6ο επιδημικού κύματος. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) καταγράφει 22 νέους θανάτους χθες (30.422 από την αρχή της πανδημίας) και 101 διασωληνωμένους συμπολίτες μας.
Οι επιστήμονες προειδοποιούν
Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου «Παπανικολάου»
«Είναι δυνατόν να μην ανακοινώνουμε καθημερινά πόσους νεκρούς έχουμε από μια θανατηφόρο πανδημία; Πώς θα συμμορφωθεί ο πολίτης;» Μιλώντας στην ΕΡΤ υπογράμμισε ότι έχει αρχίσει και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία. «Έχουμε αύξηση των εισαγωγών. Οι θάνατοι διατηρούνται σε ανεπίτρεπτα επίπεδα. Ο κορωνοϊός δεν έχει και τις άριστες συνθήκες. Έγιναν ακραία χαλαρωτικά μέτρα. Οι έλεγχοι στα σημεία ελέγχου της χώρας δεν υπάρχουν. Υπάρχουν πολλά εισαγόμενα κρούσματα στις πύλες εισόδου».
«Από την άλλη πλευρά, καταργήθηκε η μάσκα παντού. Γιατί επικράτησε η θεωρία της συνύπαρξης με τον ιό και ότι αυτός δεν αποτελεί δημόσια απειλή. Ακόμα κι αυτό που άκουσα, ότι θα σταματήσουμε να ενημερώνουμε καθημερινά την κατάσταση. Θα λειτουργήσει κι αυτό ενισχυτικά της χαλάρωσης. Θα δυσκολέψει και το έργο το δικό μας και των ΜΜΕ. Αν δεν έχουμε καθημερινή εικόνα του τι γίνεται, φοβάμαι ότι η χαλάρωση θα είναι πολύ μεγαλύτερη ακόμα. Το αποτέλεσμα είναι να μην είναι ορατό το τέλος αυτό του έκτου κύματος».
Νίκος Τζανάκης Καθηγητής πνευμονολογίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας
«Η παραλλαγή Όμικρον 5 φαίνεται ότι ταλαιπωρεί περισσότερο. Έχει υψηλούς πυρετούς, κακουχία. Έρχονται στα εξωτερικά ιατρεία πάρα πολλοί ασθενείς και το ποσοστό που εισάγουμε, ωστόσο, είναι μικρότερο. Κρίνουμε ότι δεν χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη. Αυτό που με ενοχλεί είναι το να μην ανακοινώνουμε τους σκληρούς δείκτες. Αυτοί είναι η πραγματικότητα. Ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία είναι η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας σε σχέση με τις υπόλοιπες παθήσεις. Είναι δυνατόν να μην ανακοινώνουμε καθημερινά πόσους νεκρούς έχουμε από μια θανατηφόρο πανδημία; Πώς θα συμμορφωθεί ο πολίτης σε σχέση με μέτρα υγειονομικού χαρακτήρα, παρόλο που δεν υπάρχει υποχρέωση για μέτρα, εφαρμογή της μάσκας. Κρύβουμε κάτω από το χαλί, τα πραγματικά γεγονότα, όχι τα κρούσματα, που είναι σίγουρα περισσότερα. Το κύμα της πανδημίας θα κορυφωθεί στα τέλη Ιουλίου και θα έχει εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση που ίσως έχει σκαμπανεβάσματα τον Αύγουστο. Είναι το μεταδοτικότερο κύμα ως τώρα», ο καθηγητής που μίλησε στο OPEN ήταν κατηγορηματικός: «Το υποτιμάμε ως προς τα κρούσματα. Δεν είναι 15-20.000 τα κρούσματα αλλά 30.000-50.000. Υποπαραλλαγή ΒΑ-5 της μετάλλαξης, μεταδίδεται ακαριαία. Έχει έντονα συμπτώματα αλλά δεν μας ανησυχεί. Μας ανησυχούν οι επιλοιμώξεις που κάνουν κάποιοι ασθενείς. Ο ιός αυτός τροποποιεί τα αμυντικά μας συστήματα έναντι άλλων ιών».
0 Σχόλια