Κοινή δήλωση Ξανθόπουλου-Κάτση - Γκαρά - Αρβανίτη για κυβέρνηση Μητσοτάκη
Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη αποτελεί και η φετινή έκθεση της ΕΕ για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η Κομισιόν εκφράζει ανοικτά την ανησυχία και τον προβληματισμό της για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης της διαφθοράς ζητώντας από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα και να αλλάξει την πολιτική της!
Περίοπτη θέση στην Έκθεση κατέχει η Λίστα Πέτσα για την οποία η Κομισιόν αναφέρει πως «ο τρόπος που διανεμήθηκε η κρατική διαφημιστική δαπάνη προκαλεί ανησυχίες», ενώ κάνει λόγο για «έλλειψη διαφάνειας», καθώς και «απόκρυψη πληροφοριών σχετικά με τη διαδικασία, τα κριτήρια και τα ποσά που δόθηκαν».
Για ένα μείζον θέμα, το οποίο η Κομισιόν βρίσκει εξόχως προβληματικό, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος- είχαν αποφανθεί πως «όλα καλώς καμωμένα», απαλλάσσοντας τον κ. Πέτσα και το Μαξίμου από τις ευθύνες τους. Αποτέλεσμα να διασύρεται η χώρα διεθνώς, με την ενημέρωση και την κοινωνία να πλήττονται διαρκώς από τη συντηρητική, τοξική κι αυταρχική πολιτική της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Κόλαφος είναι η έκθεση και για τον ασφυκτικό έλεγχο της κυβέρνησης στα Δημόσια Μέσα. Η Κομισιόν κάνει λόγο για «πολιτικό επηρεασμό» στην ΕΡΤ, δικαιώνοντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, και την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, οι οποίοι ήδη από το 2021 έχουν καταθέσει τροπολογία για αλλαγή του τρόπου επιλογής και ορισμού του ΔΣ της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, η οποία δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία.
«Οι επιθέσεις και οι απειλές κατά δημοσιογράφων συνεχίζονται και το επαγγελματικό περιβάλλον για τους δημοσιογράφους έχει επιδεινωθεί περαιτέρω», επισημαίνει η έκθεση αναγνωρίζοντας πέραν πάσης αμφισβήτησης την πραγματικότητα που διαμορφώνει για την Ενημέρωση και τους λειτουργούς της η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στη χώρα μας.
Διώξεις, απειλές, η υπόθεση παρακολούθησης Κουκάκη από την ΕΥΠ, αγωγές SLAPP, δημιουργούν μια πνιγηρή κατάσταση για την Ενημέρωση στη χώρα μας, ενώ όπως επισημαίνεται στόχος γίνονται κυρίως ΜΜΕ που επιλέγουν επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και δημοσιογράφοι που ερευνούν υποθέσεις διαφθοράς.
Σοβαρές ανησυχίες εκφράζονται και για την τροποποίηση του ΠΚ στο άρθρο 191 περί Διασποράς Ψευδών Ειδήσεων, που έχει ήδη βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων Δημοσιογραφικών Ενώσεων ως μία ακόμη απόπειρα φίμωσης της Ενημέρωσης υπό το πρόσχημα της προστασίας της Δημόσιας Υγείας, στον απόηχο της πανδημίας.
Ακόμη και η έλλειψη επίσημης πληροφόρησης σχετικά με τον πρόοδο των ερευνών για την εξιχνίαση της δολοφονίας Καραϊβάζ μπαίνει στο στόχαστρο της Κομισιόν, συμπληρώνοντας την εξαιρετικά προβληματική εικόνα για τη χώρα μας.
Τα προβλήματα συνολικής αποτελεσματικότητας της πολιτικής δικαιοσύνης που παραμένουν, οι συγκρούσεις συμφερόντων των δημοσίων λειτουργών και ζητήματα ακεραιότητας στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ., ο μικρός αριθμός διώξεων για αδικήματα διαφθοράς και δωροδοκίες, οι ανεκτέλεστες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για σημαντικές ετυμηγορίες του, είναι μερικά μόνο από τα προβληματικά σημεία στην επάρκεια και τη λειτουργία των θεσμών που αναδεικνύει η έκθεση.
Κόλαφο για την Κυβέρνηση όμως συνιστά και η σαφής αναφορά στην καθυστέρηση – άρνηση στην πραγματικότητα – της Κυβέρνησης να ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο την Οδηγία για τους Μάρτυρες Δημοσίου Συμφέροντος. Η Επιτροπή κάνει σαφές πως δεν πρόκειται για μια απλή τυπική παράλειψη, και επισημαίνει χωρίς περιθώρια παρερμηνειών πως η χώρα μας έχει έλλειμμα ολοκληρωμένου νομοθετικού πλαισίου για την προστασία των whistleblowers.
Η άρνηση της κυβέρνησης να φέρει προς διαβούλευση το σχετικό νομοθέτημα μετρά ήδη πάνω από 70 ημέρες από την τελευταία δημόσια σχετική δέσμευση κυβερνητικού παράγοντα, και συγκεκριμένα, του ΓΓ του Υπ. Δικαιοσύνης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μια άρνηση που ισοδυναμεί με ομολογία ενοχής.
Μια έμμεση πλην σαφή αποδοκιμασία της κυβερνητικής ρητορικής βρίσκουμε ακόμη και στο... παράρτημα της έκθεσης, όπου αναφέρονται οι φορείς με τους οποίους διαβουλεύτηκε η Κομισιόν, και στους οποίους φυσικά συμπεριλαμβάνεται και η... ανυπόληπτη κατά Μητσοτάκη ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα». Προφανώς, όπως και όλος σχεδόν ο υπόλοιπος κόσμος, και η Κομισιόν θεωρεί την παγκόσμιας εμβέλειας οργάνωσης αξιόπιστο συνομιλητή.
Η Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναδεικνύει καθαρά την πραγματικότητα μιας χώρας όπου το Κράτος Δικαίου πάσχει και μιας κυβέρνησης που νοιάζεται μόνο για την εικόνα της, μιας κυβέρνησης που αντί να επιχειρεί να λύσει προβλήματα επιδιώκει να κερδίζει χρόνο, να χειραγωγεί θεσμούς και να περιορίζει τις αντίθετες φωνές.
Δεν είναι λοιπόν μόνο η έκθεση των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα που μας κατέταξαν στην τελευταία θέση της Ευρώπης και 108η στο κόσμο. Είναι ο κ. Μητσοτάκης, που ως Βαλκάνιος Όρμπαν, δυσφημεί και εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς. Μόνη λύση οι εκλογές και μια προοδευτική κυβέρνηση που θα αποκαταστήσει και θα διασφαλίσει πλήρως τη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου σε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική κοινωνία.
*Κοινή Δήλωση του ευρωβουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΠΣ / The Left Κώστα Αρβανίτη και μέλους της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE), του Βουλευτή Δράμας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ξανθόπουλου Θεόφιλου, και Τομεάρχη Δικαιοσύνης, του Βουλευτή Θεσπρωτίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κάτση Μάριου, και Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Βουλευτή Έβρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γκαρά Αναστασίας, και Αν. Τομεάρχη Ενημέρωσης & Επικοινωνίας για την Έκθεση Κράτους Δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2022
0 Σχόλια