Recents in Beach

Ο εχθρός της Ευρώπης όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και στο Παρίσι

 


Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών, πολιτικοί από την Ισπανία, τη Γερμανία και την Ιταλία προέβησαν σε έντονες δηλώσεις κατά της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν, προειδοποιώντας ότι ο δεύτερος γύρος σε δύο εβδομάδες θα είναι μια ψήφος υπέρ της Ευρώπης ή υπέρ του «προστατευόμενου» του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ένωση.

Όσον αφορά στους ακροδεξιούς συντρόφους της Λεπέν στην Ευρώπη, μόνο ο Ιταλός Ματέο Σαλβίνι σχολίασε, ενώ στη Βουδαπέστη, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν τηρεί μέχρι στιγμής απόλυτη σιγή ιχθύος.

Με καταμετρημένο το 97% των ψήφων στον πρώτο γύρο, οι προβλέψεις νωρίς τη Δευτέρα έδειχναν τον Εμανουέλ Μακρόν να συγκεντρώνει 27,4%, με τη Λεπέν να βρίσκεται στο 24%.

Ο δεύτερος γύρος στις 24 Απριλίου προβλέπεται να είναι μια μάχη στήθος με στήθος μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ προειδοποίησε ότι ο εχθρός της Ευρώπης «δεν βρίσκεται μόνο στη Μόσχα, αλλά και στο Παρίσι […] στις γαλλικές εκλογές, βρίσκεται στη Μαδρίτη (ακροδεξιό κόμμα Vox) και βρίσκεται σε όλα τα ακροδεξιά πολιτικά σχέδια που υπονομεύουν τα θεμέλια της συνύπαρξης».

Στη Γερμανία, οι εκλογές δεν έτυχαν επίσης μεγάλης προσοχής από τα μέσα ενημέρωσης. Το κύριο ειδησεογραφικό κανάλι Phoenix TV κάλυψε τις εκλογές στα πρώτα στάδια, ωστόσο, μετά τις 9 τα βράδυ προχώρησε στην προβολή ενός άσχετου ντοκιμαντέρ.

«Λίγη περισσότερη ζωντανή μετάδοση των εκλογών στη Γαλλία θα ήταν επίσης καλή», σχολίασε στο Twitter ο Γερμανός ευρωβουλευτής Ντάνιελ Φραντ.

Οι Γερμανοί υπουργοί απέφυγαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα, αλλά αρκετοί βουλευτές προέβησαν σε έντονες δηλώσεις κατά της ακροδεξιάς υποψηφίου της Γαλλίας.

«Συσπειρωθείτε τώρα όλοι πίσω από τον Εμανουέλ Μακρόν! Είναι αυτός ή η πτώση της ενωμένης Ευρώπης. Ακούγεται αξιολύπητο. Αλλά είναι», δήλωσε στο twitter ο Μίχαελ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της Μπούντεσταγκ.

Ομοίως, ο Ούντο Μπούλμαν, ευρωβουλευτής του SPD, δήλωσε ότι η Γαλλία βρίσκεται και πάλι σε «σταυροδρόμι». «Μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τον δεξιό ριζοσπαστισμό και τον αντιευρωπαϊκό εθνικισμό», έγραψε στο twitter.

Ο πρώην υποψήφιος καγκελάριος του συντηρητικού CDU, Άρμιν Λάσετ, αντέδρασε επίσης στις εκλογές. «Ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα κρίνει τώρα το μέλλον της Ευρώπης», δήλωσε χααρακττηριστικά, προσθέτοντας ότι η Λεπέν θέλει να καταστρέψει την Ευρώπη και η νίκη του Μακρόν θα είναι κρίσιμη.

Στη Ρώμη, ο Ενρίκο Λέτα, γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), δήλωσε ότι «η νίκη της Μαρίν Λεπέν θα ήταν μεγαλύτερη νίκη για τον Πούτιν από εκείνη στην Ουκρανία».

«Αυτή [η Λεπέν] έχει μια ιστορία με τη Ρωσία και τον Πούτιν. Η νίκη της θα ήταν ένας άνευ προηγουμένου πολιτικός σεισμός στην Ευρώπη, θα διαλύσει την Ευρώπη και θα είχε εντυπωσιακό αντίκτυπο και σε εμάς», δήλωσε ο επικεφαλής του PD στη Rai 3.

Από την πλευρά της, η πρώην πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων Λάουρα Μπολντρίνι σχολίασε: «Με τη Λεπέν κερδίζουν οι φίλοι του Πούτιν και οι εχθροί της Ευρώπης. Στις επαναληπτικές εκλογές, όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις θα πρέπει να συμπαραταχθούν και να υποστηρίξουν τον Μακρόν. Αλλά ο Μακρόν θα πρέπει επίσης να ακούσει το μήνυμα της κοινωνικής δυσφορίας που εκφράζεται με την ευρεία συναίνεση προς τον Μελανσόν».

Στη Ρουμανία, δεν υπήρξε αντίδραση από καμία πολιτική ομάδα, αλλά ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Ζίγκφριντ Μουρεσάν δήλωσε: «Όποιος ψηφίζει τη Μαρίν Λεπέν, ψηφίζει τον Βλαντιμίρ Πούτιν».

Στην Ελλάδα, η μόνη αντίδραση ήρθε από τον ευρωβουλευτή της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος τόνισε το υψηλό σκορ του Ζαν-Λικ Μελανσόν.

Τόσο το κόμμα La France Insoumise του Μελανσόν όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στην αριστερή πολιτική ομάδα της Ευρώπης.

«Χωρίς τον κατακερματισμό της, η Αριστερά θα μπορούσε να είχε εισέλθει στον δεύτερο γύρο. Με τον Μακρόν, ο οποίος έχει μετατοπιστεί ακόμη περισσότερο προς τα δεξιά, είμαστε πολύ διαχωρισμένοι. Αλλά για τον δεύτερο γύρο, απέναντι στην ακροδεξιά Λεπέν, δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις», δήλωσε ο Έλληνας ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο Σαλβίνι πανηγυρίζει

Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, είναι μέχρι στιγμής ο μόνος πολιτικός της ΕΕ που υποστήριξε ανοιχτά τη Λεπέν μετά τα αποτελέσματα των εκλογών.

«Μπράβο Μαρίν, χαιρόμαστε για την επιτυχία σου και είμαστε υπερήφανοι για το έργο σου, το θάρρος σου, τις ιδέες σου και τη φιλία σου», δήλωσε ο Σαλβίνι.

Ο Σαλβίνι και η Λεπέν εργάζονται για τη δημιουργία ενός νέου ακροδεξιού κινήματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωστόσο, μια ακόμη εκλογική ήττα της Λεπέν θα μπορούσε ενδεχομένως να θέσει τα σχέδιά τους σε αναμονή.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Σαλβίνι δήλωσε: «Βασιζόμαστε σε εσάς, όλος ο ιταλικός λαός βασίζεται σε εσάς, διότι μαζί μπορούμε να αλλάξουμε την Ευρώπη».

Η EURACTIV Ιταλίας αναφέρει ότι ο Σαλβίνι πιθανότατα θα ταξιδέψει στο Παρίσι για να συμπαρασταθεί στη φίλη του Λεπέν στην επαναληπτική ψηφοφορία.

«Εξαιρετικά δύσκολες» δύο εβδομάδες

Οι αναλυτές αναμένουν ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες, λαμβάνοντας υπόψη ότι η πολιτική ατμόσφαιρα στο Παρίσι θα είναι κλιμακωτή.

«Οι δύο εβδομάδες προεκλογικής εκστρατείας που έρχονται θα είναι εξαιρετικά δύσκολες: θα πρέπει να αναπληρώσουν την έλλειψη εκστρατείας που βιώσαμε μέχρι τώρα», δήλωσε στη EURACTIV η Tara Varma, αναλύτρια και επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR).

Μια Γαλλίδα φοιτήτρια και υποστηρικτής του Μακρόν λέει στους δημοσιογράφους της EURACTIV Σαράντη Μιχαλόπουλο και Alexandra Brzozowski ότι είναι πολύ πιθανό όσοι ψήφισαν τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο, να απέχουν από την εκλογική διαδικασία στον δεύτερο γύρο. [Mirko Paradiso | EURACTIV]

Η Varma δήλωσε ότι θα παρουσιαστούν δύο προγραμματικές βάσεις με πολύ διαφορετικές προοπτικές για την ευρωπαϊκή και την εξωτερική πολιτική και με επακόλουθες διαφορετικές συνέπειες για την ευρωπαϊκή κυριαρχία, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τη μετανάστευση.

Είπε ότι η ομιλία του Μακρόν επικεντρώθηκε σε μια ισχυρή Γαλλία στην Ευρώπη που πιστεύει στην επιστήμη και τη λογική, ενώ από την άλλη πλευρά, η Λεπέν επικεντρώθηκε στις εγχώριες προτεραιότητες, υποσχόμενη να ενώσει τον γαλλικό πληθυσμό γύρω από «ένα λαϊκό και εθνικό σχέδιο και μια κοινότητα του πεπρωμένου».

Ο αναλυτής εκτίμησε ότι η Λεπέν θέλει να προσεγγίσει τους αριστερούς ψηφοφόρους και θα επιχειρήσει να αμφισβητήσει τον Μακρόν σε αυτά τα θέματα που αποδείχθηκαν περίπλοκα για τον ίδιο, ιδίως κατά τη διάρκεια του κινήματος «Κίτρινα γιλέκα».

Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν κάλεσε τους ψηφοφόρους του να «μην δώσουν ούτε μία ψήφο στη Μαρίν Λεπέν».

Ωστόσο, υποστηρικτές του Μακρόν δήλωσαν χθες στη EURACTIV στο Παρίσι ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την επιρροή που θα έχει στο κίνημα «Κίτρινα Γιλέκα», το οποίο αναμένεται να κινητοποιηθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Διαδήλωση στο κέντρο του Παρισιού το Σάββατο με τη συμμετοχή των Κίτρινων Γιλέκων. [Mirko Paradiso | EURACTIV]

Διαδηλωτής των Κίτρινων Γιλέκων συνομιλεί με τον δημοσιογράφο της EURACTIV Γαλλίας, Mathieu Pollet. [Mirko Paradiso | EURACTIV]

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">