Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέτει επί της ουσίας το προεκλογικό δίλημμα: «σταθερότητα ή Μητσοτάκης», όπου το όνομα του Πρωθυπουργού συνδέεται πλέον άρρηκτα με την χαοτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται- Τι πιστεύουν στην Κουμουνδούρου για το ενδεχόμενο συνεργασίας ΝΔ-Ανδρουλάκη
Την επιβεβαίωση της αποστροφής του Στέλιου Πέτσα πως δεν θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή σε εκλογές γιατί «οι πολίτες που δεν βγάζουν το μήνα θα τιμωρήσουν την κυβέρνηση» βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από την οβιδιακή μεταστροφή του για το θέμα της αυτοδυναμίας και των συνεργασιών.
Αν και ο ίδιος σε συνομιλητές του δεν αποκλείει ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού, καθώς η φθορά της ΝΔ «είναι ραγδαία και αναντίστρεπτη», γεγονός που ίσως οδηγήσει σε πολιτικές εξελίξεις για να σωθεί ό,τι σώζεται από τα ποσοστά του κ. Μητσοτάκη, φαίνεται πως ένα τέτοιο σενάριο χάνει έδαφος τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι συνεδριακές διαδικασίες που ξεκίνησαν και επίσημα χθες με την έναρξη εκλογής συνέδρων στις Οργανώσεις Μελών και θα έχει πραγματοποιηθεί η αναδιάταξη δυνάμεων της αντιπολίτευσης.
Στην Κουμουνδούρου καταλήγουν πως ο κ. Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα διαρκώς επιχειρεί να χαμηλώσει τον πήχη που ο ίδιος έχει θέσει, υπό το βάρος των δημοσκοπικών ευρημάτων. Το βασικό αποτύπωμα όλων, πέραν των ποσοστών και των ποιοτικών στοιχείων, στο οποίο στέκεται το επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι οι γενικές τάσεις. Και αυτές συμπυκνώνονται στο τρίπτυχο: Πτώση του πρώτου, άνοδος του δεύτερου, ξεφούσκωμα του τρίτου.
Τούτων δοθέντων και με το σαρωτικό κύμα της ακρίβειας αντί αποκλιμάκωσης να λαμβάνει διαστάσεις κοινωνικής χιονοστιβάδας, το επόμενο διάστημα η φθορά της ΝΔ εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει με γεωμετρική πρόοδο, ειδικά όσο «δεν ακούει» την απελπισία και την οργή των πολιτών αρνούμενη ουσιαστικά μέτρα ανάσχεσης και στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως αυτά διατυπώνονται πλέον με καθημερινή ένταση από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τα οποία έχουν μετρήσιμα θετική αποδοχή από τους πολίτες.
Προς επίρρωση, αξιωματούχος της Κουμουνδούρου με πλήρη εικόνα και ανάλυση των δημοσκοπήσεων, στέκεται σε ένα κομβικό δημοσκοπικό εύρημα από την έρευνα της MRB: Μόνο το 19,1% των πολιτών, θεωρεί ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης αποτελεσματικά, όταν το 27,8% των πολιτών θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσέφερε αποτελεσματικότερη στήριξη για το θέμα της ακρίβειας. Ως εκ τούτου, προκύπτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο πραγματικό πρόβλημα που απασχολεί τους πολίτες σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και τις εκλογές, υπερέχει της κυβέρνησης 8,7% και αυτή είναι μία ουσιαστική διαφορά.
Σταθερότητα«Για πρώτη φορά η αξιωματική αντιπολίτευση περνά μπροστά από την κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των πολιτών στο πιο σημαντικό θέμα που τους απασχολεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο εν λόγω αξιωματούχος.
Ως προς το διακύβευμα της σταθερότητας, διαπιστώνεται πως ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με μία εγγενή αντίφαση: Από τη μία επικαλείται την ανάγκη σταθερότητας ενώ την ίδια ώρα «απειλεί» εάν μείνει χωρίς «δεκανίκια» να βάλει τη χώρα σε ατέρμονες εκλογικές περιπέτειες, αφήνοντας παράθυρο ακόμα και για τρίτη κάλπη.
Την αντίφαση αυτή θα επιχειρήσει να φωτίσει ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα η Κουμουνδούρου, με τον ίδιο τον κ. Τσίπρα να θέτει επί της ουσίας το προεκλογικό δίλημμα: «σταθερότητα ή Μητσοτάκης», όπου το όνομα του Πρωθυπουργού συνδέεται πλέον άρρηκτα με την χαοτική οικονομική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται. Επιχειρεί δηλαδή να αντιστρέψει τους όρους και να ταυτίσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη σταθερότητα απέναντι στις επάλληλες κρίσεις που αποτυγχάνει να διαχειριστεί η κυβέρνηση της ΝΔ. Παράλληλα, τονίζει ότι η μόνη περίπτωση σταθερής κυβέρνησης, μετά και την επιβεβαίωση Μητσοτάκη πως η πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής είναι σημαντική, είναι με πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ που θα συνεπάγεται και τον άμεσο σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης.
Συνεργασίες
Στο ερώτημα «με ποιον», τα πράγματα για πρώτη φορά περιπλέκονται περισσότερο για τη ΝΔ παρά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και τούτο διότι στη σημερινή συγκυρία, μόνος πιθανός εταίρος για τον κ. Μητσοτάκη είναι η Ελληνική Λύση του κ. Βελόπουλου, μετά και την άρνηση Ανδρουλάκη.
Ωστόσο στην Κουμουνδούρου είναι αρκετά καχύποπτοι με τις κινήσεις του Κινήματος Αλλαγής, καθώς η άρνηση σε νεκρό πολιτικό και μη εκλογικό χρόνο, θεωρείται αυτονόητη και όρος επιβίωσης.
Σε κάθε περίπτωση για τα του οίκου της η Κουμουνδούρου επιμένει προγραμματικά και στέκεται στα όσα είπε και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία τηλεοπτική του εκπομπή στο Ionian: «Εμείς πολύ καθαρά λέμε εδώ και τρία χρόνια και παραπάνω, από τότε που θεσπίσαμε την απλή αναλογική, ότι η χώρα μπορεί να κυβερνάται με κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά στη βάση προγραμματικής σύγκλισης, πολιτικών προγραμμάτων». Σημείωσε πως στην σημερινή συγκυρία «οι διαφορετικές κατευθύνσεις είναι αυτές της νεοφιλελεύθερης δεξιάς που εκφράζει ο κ. Μητσοτάκης και, από την άλλη, των προοδευτικών δυνάμεων» έτσι «μπορεί να υπάρξει και μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής, που εμείς θεσπίσαμε, σταθερότητα στη χώρα με μια κυβέρνηση συνεργασίας πάνω σε προγραμματική βάση προοδευτικής σύγκλισης». Τα βασικά προγραμματικά προαπαιτούμενα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορούν την αύξηση του βασικού μισθού, την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ένα πρόγραμμα κοινωνικής στήριξης απέναντι στην ακρίβεια αλλά και την κατάργηση σειράς κυβερνητικών νόμων, όπως π.χ. το νόμο Χατζηδάκη για τα εργασιακά, που θεωρεί ότι κινούνται σε ακραία νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση.Με λίγα λόγια, δεν αποκλείουν σε καμία περίπτωση μετεκλογική συνεργασία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ, σενάριο στο οποίο φαίνεται να επενδύει το Μέγαρο Μαξίμου εντείνοντας τις πιέσεις στον νέο αρχηγό του ΚΙΝΑΛ. Ορισμένοι δε, βάζουν ως υποσημείωση και το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με μέρος του ΚΙΝΑΛ, προεξοφλώντας ακόμη και διάσπαση εάν τα «κουκιά» βγαίνουν για τον κ. Μητσοτάκη.
www.ieidiseis.gr
0 Σχόλια