Μπορεί ο happy traveler πρωθυπουργός να επέλεξε μια ωραία βόλτα στα νησιά του Αιγαίου, εν μέσω ουκρανικής κρίσης και γενικώς να δείχνει χαλαρός κι ωραίος, ωστόσο, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Οι πληροφορίες του antinews λένε ότι στο Μαξίμου επικρατεί πανικός σχετικά με τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από τον πόλεμο που άνοιξε η Ρωσία.
Και μπορεί η ανάπτυξη να ξεπέρασε πέρυσι το 8%, ωστόσο, οι επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία μπορεί να είναι δραματικές.
Κάποιες μπακαλίστικες είναι η αλήθεια προβλέψεις κάνουν λόγο για τεράστιες απώλειες στο ΑΕΠ της χώρας και κάθε μήνας που περνά μπορεί να ρίχνει στο κεφάλι της οικονομίας έως και 2 δισ. ευρώ ζημιά.
Όσο πάνω – κάτω ήταν το σοκ της πανδημίας και των lockdowns, μόνο που τώρα πρέπει να βρεθούν κι άλλα λεφτά για να κρατηθεί όρθια η οικονομία.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν ιδιαίτερα για το πώς θα καλυφθούν χιλιάδες νοικοκυριά που πλήττονται από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια.
Κάποιοι φοβούνται ακόμη και στάση πληρωμών στη ΔΕΗ και μεγάλες απώλειες στα βενζινάδικα.
Ήδη έχουν εμφανιστεί ξανά οι οδηγοί του… δεκάρικου, όπως στα πρώτα χρόνια των μνημονίων. Δηλαδή οι ιδιοκτήτες ΙΧ που βάζουν 10 ευρώ βενζίνη γιατί δεν έχουν άλλα.
Στα καταστήματα οι τζίροι στις εκπτώσεις υποχώρησαν έως και 90% σε σχέση με το 2019, δηλαδή προ της πανδημίας. Οι πολίτες αγοράζουν μόνο τα βασικά και κρατούν άμυνες για τα χειρότερα που έρχονται.
Τι θα πράξει η κυβέρνηση προκειμένου να μην καταρρεύσουν τα νοικοκυριά κι έχουμε κοινωνικές αναταραχές, είναι το μεγάλο ζητούμενο.
Θα βάλουν χέρι στα 38 και πλέον δισεκατομμύρια που άφησε στο ταμείο ο ΣΥΡΙΖΑ;
Αυτό είναι δύσκολο καθώς ουσιαστικά μόνο 23 δισ. είναι διαθέσιμα και αυτά αν πειραχτούν ουσιαστικά θα έχουν αντίκτυπο στο διεθνές πεδίο και στις αγορές. Στο πόσο αξιόπιστη είναι δηλαδή η ελληνική οικονομία και στο πώς θα μπορεί να δανειστεί από τις αγορές και με τι επιτόκιο.
Αλλά ακόμη κι αν όλα αυτά δεν είχαν σημασία, 23 δισ. ευρώ ενδεχομένως να αποδειχθούν σταγόνα στον ωκεανό αν η ουκρανική κρίση κρατήσει πολύ.
Σκεφτείτε ότι στην πανδημία δόθηκαν πάνω από 43 δισ. ευρώ, όχι για να υπάρξει κάποιου είδους ανάπτυξη αλλά απλά και μόνο για να μην έχουμε πλήρη κατάρρευση, λουκέτα και απολύσεις.
Η μοναδική ελπίδα του Μητσοτάκη είναι να γίνει δεκτή η πρόταση που ακούγεται όλο και περισσότερο για αφαίρεση των αμυντικών δαπανών (ίσως και αυτών για την κλιματική αλλαγή) από το έλλειμμα.
Ένα τέτοιο σενάριο, που ενισχύεται από την απόφαση της Γερμανίας να δώσει τεράστια ποσά για την άμυνά της, θα προκαλούσε μια δημοσιονομική χαλάρωση, σε συνδυασμό με ακύρωση και το 2023 των αυστηρών πλαισίων του νέου Συμφώνου Σταθερότητας.
Όλα θα κριθούν τις επόμενες εβδομάδες, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που βλέπουν μια χαλαρότητα ως προς τα ελληνικά αιτήματα.
Δηλαδή, ενώ στην κυβέρνηση τρέμουν στην ιδέα ότι η οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα από τα κανόνια του Πούτιν, ταυτόχρονα δεν κάνουν τίποτε για να την ενισχύσουν.
Άλλωστε, ένας σύμμαχος που έδωσε γη, ύδωρ και… όπλα στο όνομα της δυτικής συμμαχίας, θα έπρεπε να απαιτεί κι όχι να παρακαλά για βοήθεια.
Κι αν αυτή είναι η Ελλάδα που είχε δέκα χρόνια άδικα μνημόνιο, ε, αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.
Ο φόβος των Ελλήνων είναι μήπως ξαναμπούμε σε νέο κύκλο κρίσεων και σε νέα μνημόνια. Οι παραγωγικές γενιές δεν αντέχουν μια ακόμη περίοδο περικοπών και φτώχειας ενώ οι νεότεροι φοβούνται ότι θα βρεθούν κι αυτοί σε μια κατάσταση που δε μπορούν να αντιμετωπίσουν.
Και θα αρχίσει ξανά η συζήτηση για μετανάστευση νέων στο εξωτερικό, για χαμένες γενιές Ελλήνων, για φτωχοποίηση μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και για τους λίγους που θα συνεχίζουν να κάνουν ζωάρα στα συντρίμμια μιας χώρας.
Έχει πλάνο η κυβέρνηση για την επόμενη ημέρα ή παραμένει προσηλωμένη στο πώς θα (εξ)υπηρετήσει τους συμμάχους με την ελπίδα κάποιων ανταλλαγμάτων στο μέλλον;
Μετά την πτώση του Τείχους και την 11ηΣεπτεμβρίου, ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει τον κόσμο. Γεωπολιτικά με αλλαγές συνόρων, νέες συμμαχίες και αντίπαλα στρατόπεδα που θα βρίσκονται εντός του νέου «Ψυχρού Πολέμου» και οικονομικά με τις ανατροπές στην ενέργεια κι όχι μόνο.
Αν λοιπόν η Ελλάδα ελπίζει ότι θα στηριχθεί σε μια κυβέρνηση που τα έκανε μπάχαλο στην πανδημία, τότε θα έχουμε δύσκολες καταστάσεις για όλα τα περίπλοκα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα.
Τα έχει καταλάβει αυτά ο τουρίστας του Μαξίμου;
Προς τουρίστα του Μαξίμου: Έχετε συναίσθηση της πραγματικότητας; | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | antinews.gr
0 Σχόλια