Η Χριστιανική Δημοκρατία εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την εκδημία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Χρήστου Σαρτζετάκη:
Ο αείμνηστος Χρήστος Σαρτζετάκης, Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάστημα 1985-1990, θα μείνει στην ιστορία ως ο ανακριτής στην υπόθεση της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη το 1963 στη Θεσσαλονίκη. Μια δολοφονία, που έγινε με τη σύμπραξη ανωτάτων στελεχών της Χωροφυλακής και παρακρατικών ομάδων και επιχειρήθηκε να εμφανιστεί ως «τροχαίο ατύχημα». Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, αν και νέος δικαστικός, άντεξε στις αφόρητες πιέσεις του μετεμφυλιακού Κράτους, ανέδειξε την αλήθεια και τόλμησε να προφυλακίσει ανώτατους αξιωματικούς της πανίσχυρης Χωροφυλακής.
Όταν το Παρακράτος έγινε «Κράτος» με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, πλήρωσε τη στάση του αυτή με εκδίωξη από το δικαστικό σώμα, διώξεις, φυλάκιση και βασανιστήρια.
Αν και αποκαταστάθηκε με την πτώση της δικτατορίας, και πάλι κινδύνευσε με διώξεις, όταν ψήφισε κατά της έκδοσης του «αντάρτη πόλεων» Ρολφ Πόλε στη Δυτική Γερμανία, με το σκεπτικό ότι οι λόγοι για τους οποίους ζητιόταν η έκδοσή του ήταν πολιτικοί.
Δικαίως τιμήθηκε με το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας το 1985 και εκπλήρωσε τα καθήκοντά του με σεβασμό στο Σύνταγμα και το θεσμό, ιδίως κατά την περίοδο 1989-1990, όταν οι έκτακτες περιστάσεις απαίτησαν τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων και πρωτοβουλιών εκ μέρους του ως ρυθμιστή του Πολιτεύματος.
Επειδή η εκλογή του έγινε με παραμερισμό του Κωνσταντίνου Καραμανλή, και επειδή δεν δίσταζε να προβάλλει προσωπικές απόψεις που δεν ταίριαζαν στα κυρίαρχα στερεότυπα, αντιμετωπίστηκε συχνά με προκατάληψη, -που ξεπερνούσε τα όρια της καλόπιστης κριτικής και του επιβεβλημένου ελέγχου- από τα συστημικά ΜΜΕ κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας.
Σε ένα Κράτος Δικαίου, η δικαστική εξουσία πρέπει να κινείται στα πλαίσια της Αρχής της Επιεικείας, δίνοντας σε όποιον σφάλλει τουλάχιστον μια δεύτερη ευκαιρία. Κατ’ εξαίρεση, πρέπει να είναι αμείλικτη απέναντι στους ισχυρούς που κάνουν κατάχρηση της εξουσίας και της ισχύος τους και να μην ανέχεται επεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας στο έργο της. Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε ο Χρήστος Σαρτζετάκης και στο πλαίσιο αυτό, η στάση του πρέπει να αποτελέσει πρότυπο για κάθε δικαστικό.
Ευχόμαστε ο Θεός να τον αναπαύει και συλλυπούμαστε την οικογένειά του.
0 Σχόλια