Recents in Beach

Παύλος Α. Μιχαηλίδης: Η Αλεξανδρούπολη, ο αδελφοποιημένος Δήμος Μαριούπολης και η επιχείρηση "Χρυσόμαλλο Δέρας".

 


Οι κλιμακούμενες διεθνείς διπλωματικές προσπάθειες έτσι ώστε να αποτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναγκάζει τις περισσότερες χώρες στο να καλούν πολίτες τους να εγκαταλείψουν άμεσα περιοχές οι οποίες κινδυνέουν να βρεθούν στη ζώνη του πυρός. Ανάμεσα σε αυτές που προετοιμάζονται για ανάλογες κινήσεις, στο ενδεχόμενο της έναρξης συρράξεων, βρίσκεται και η Ελλάδα. Άλλωστε, πολλοί Έλληνες υπήκοοι αλλά και ομογενείς (περίπου 100.000) βρίσκονται στις επίμαχες περιοχές και είναι δεδομένο ότι αν η διπλωματική κρίση μετατραπεί σε εμπόλεμη κατάσταση θα θελήσουν να εγκαταλείψουν το σημείο και να μετακινηθούν σε ασφαλή τόπο. Σχετικό ήταν και το μήνυμα το οποίο μετέφερε στους Έλληνες ομογενείς στην Ουκρανία ο Υπουργός Εξωτερικών Ν.Δένδιας, επισκεπτόμενος προ ημερών την Μαριούπολη (περιοχή του Ντονέσκ), ελάχιστα χιλιόμετρα από τη γραμμή επαφής, που ως γνωστόν είναι το κύριο σημείο έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Όλη αυτή η κινητοποίηση με τις πρωτοβουλίες στήριξης και αλληλεγγύης προς την εκεί Ελληνική κοινότητα και η ενεργοποίηση της Κυβέρνησης, έχουν ιδιαίτερη σημασία και για τον Δήμο της Αλεξανδρούπολης μια και από το 1992 είναι αδελφοποιημένος με τον Δήμο Μαριούπολης και επί πλέον όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως οδηγός για το νέο αυτό σχέδιο αναφορικά με την Ουκρανία, θα είναι η επιχείρηση «Χρυσόμαλλο Δέρας».

Θυμίζουμε πως πριν από σχεδόν 30 χρόνια, τον Αύγουστο του 1993, σε αυτή την άκρως μυστική επιχείρηση ένα ελληνικό πλοίο το Viscountess έφτανε και πάλι στην ίδια περιοχή, για να παραλάβει τους Έλληνες ομογενείς που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο Σοχούμι (αρχ. Διοσκουριάδα) για να τους οδηγήσει με ασφάλεια πίσω στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στον λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Σε αυτές τις κρίσιμες και πάλι ώρες, ο Δήμος μας οφείλει έμπρακτα να εκφράσει την αδελφοσύνη του σε αυτή την Παρευξείνια περιοχή στην οποία έλαμψε ο Ελληνισμός και σήμερα με αγώνες προσπαθεί να επιβιώσει μια και

Ουκρανοί πολίτες Ελληνικής καταγωγής οι οποίοι μιλούν την Ελληνική γλώσσα, συνεχίζουν να διατηρούν τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες της Πατρίδας μας. 

Για τους λόγους αυτούς στις 25 Μαΐου του 2018, ο Πρύτανης του Κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης, κ. Κωνσταντίνος Μπαλαμπάνωφ αναγορεύτηκε ως Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών της Σχολής Κλασικών & Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο αδελφοποιημένος Δήμος της Αλεξανδρούπολης και σε στενή συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών (στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της), μπορεί να προβεί σε μια σειρά πρωτοβουλιών όπως την υλοποίηση προγραμμάτων φιλοξενίας παιδιών Ελλήνων από τις δοκιμαζόμενες περιοχές της Ουκρανίας, στοχεύοντας στην άμεση συμπαράσταση, στήριξη και ανακούφιση των ομογενών που πλήττονται ιδιαιτέρως από τις επώδυνες συνέπειες της σύγκρουσης. 

Ανάλογη πρωτοβουλία σε συνεργασία με το Ελληνικό ιατρικό κέντρο «Ιπποκράτης» στη Μαριούπολη και τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Έβρου, θα ήταν η συγκέντρωση για τις απαραίτητες ποσότητες φαρμάκων με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των χειμαζόμενων ομογενών της Ουκρανίας.


Παύλος Α. Μιχαηλίδης

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης

«ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ - Ο ΔΗΜΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ»



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">