Recents in Beach

Πεζοπορική Διαδρομή στην Κίρκη (family) την Κυριακή 30/1/2022


 Με την ΚΙΡΚΗ, (οικογενειακή διαδρομή) συνεχίζουμε  την περιπέτεια των πεζοπορικών διαδρομών του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ.

Με Εκκίνηση και Τερματισμό την κεντρική πλατεία της Κίρκης.
Το ραντεβού των ΙΧ στις 9.45πμ μετά τα στρατόπεδα, πριν τον βόρειο κόμβο της εγνατίας οδού και την είσοδο του δρόμου της Κίρκης.
Τελικό ραντεβού μετά τις 10πμ στην πλατεία της Κίρκης και εκκίνηση πεζοπορίας στις 10.30πμ
————————————————————————-
Ξεκινάμε τη διαδρομή μας με μια μικρή ξενάγηση στα ιστορικά χαρακτηριστικά σημεία του πρώτου οικισμού της περιοχής της Κίρκης από τον Θόδωρο Ελευθεριάδη, μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου της ομώνυμης περιοχής.
Στη συνέχεια ξεκινάμε τη διαδρομή μας και κάνουμε την πρώτη μας στάση στο χώρο αναψυχής όπου υπάρχει και η παραδοσιακή βρύση που χρονολογείται από το 1896.!
Συνεχίζουμε όπου συναντάμε και το σημείο θέασης όπου θα έχουμε πανοραμική θέα προς το χωριό της Κίρκης και ακολουθώντας το μονοπάτι καταλήγουμε στο Εκκλησάκι της Αγίας Ειρήνης όπου και θα κάνουμε το μεγάλο μας διάλειμμα για να απολαύσουμε ένα σνακ και να ξεκουραστούμε.
Στη συνέχεια συνεχίζουμε μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι μέσα στο Πευκοδάσος και διασχίζοντας το ρέμα Αράπη φτάνουμε σε ένα ύψωμα με θέα το χωριό και το χώρο των μεταλλείων.
Τέλος κατηφορίζουμε προς τον Σιδηροδρομικό σταθμό και καταλήγουμε στο χωριό όπου αφού γνωρίσουμε τον Πολιτιστικό Συλλόγο του χωριού θα απολαύσουμε τοπικά εδέσματα σε παραδοσιακή ταβέρνα της περιοχής.


————————————————————————
Μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά από 8 ετών, με αθλητικό επίπεδο και συνοδεία γονέα.
Το κόστος ορίζεται στα 6 ευρώ το άτομο, ζευγάρι ή γονέας με παιδί στα 10 ευρώ και δύο γονείς με παιδί 15 ευρώ.
Τα χρήματα θα κατατίθενται στον λογαριασμό του ΔΡΟΜΕΑ ΘΡΑΚΗΣ, στην τράπεζα Πειραώς: GR3101711830006183148954801. Εάν η κατάθεση γίνει από άλλη τράπεζα πρέπει να καταβληθεί και το αντίστοιχο πέναλτι.
Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας, δια ζώσης και στο γραφείο του ΔΡΟΜΕΑ, στο στάδιο Φώτης Κοσμάς, καθημερινές 5-8μμ.
Αρχηγος αποστολής-Δημήτρης Κωστόπουλος-τηλ.6937318054
Την πεζοπορία υποστηρίζει η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (ΕΟΔ)
—————————————————————————–
θα τηρηθούν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα της ΓΓΑ.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να παρουσιάσουν στον αρχηγό αποστολής, στο σημείο συνάντησης της πεζοπορίας, ένα από τα παρακάτω έγγραφα σύμφωνα με το Υγειονομικό πρωτόκολλο:
Πεζοπόροι (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών (με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (σε ισχύ).
Πεζοπόροι έως και 17 ετών: επίδειξη self test εντός 24 ωρών πριν την πεζοπορία (συστήνεται την ημέρα της πεζοπορίας).
Χρήση μάσκας μέχρι την εκκίνηση και ξανά μετά τον τερματισμό.
—————————————————————————-
Απαραίτητος εξοπλισμός: Πεζοπορικά παπούτσια, πεζοπορικό ζευγάρι μπαστούνια, ισοθερμικό t-shirt/μακρυμάνικο, μια στεγνή αλλαξιά ρούχα για την επιστροφή, fleece, ελαφρύ αντιανεμικό/ jacket, ζεστό καπέλο, γυαλιά, νερό 1,5 λίτρο, σνακ, γάντια για όσους έχουν ευαισθησία, προσωπικό φαρμακείο, ατομικό σακίδιο πλάτης
…και μην ξεχάσετε την καλή σας διάθεση!

—————————————————————————-

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΙΡΚΗ (συνοπτικά)

  • Θεωρείται ως ένα από τα παλιότερα χωριά του νομού Έβρου. Πιστεύεται πως ο 1ος οικισμός της περιοχής δημιουργήθηκε κατά τον 2ο π.Χ αιώνα. Υπάρχουν ευρήματα αγνώστου χρονολογίας (εγχάρακτα σχέδια σε βράχους, τάφοι των Κικόνων, οχυρωματικοί περίβολοι). Το σπουδαιότερο εύρημα βρίσκεται στο μουσείο της Κομοτηνής και αφορά σε μαρμάρινη πλάκα του 5ου π.Χ. αιώνα με ανάγλυφη τη μορφή του Ορφέα.
  • Ο οικισμός παίρνει μεγαλύτερη αξία κατά τα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια, όταν ανακαλύπτεται ως η συντομότερη παράκαμψη στη διαδρομή της Εγνατίας, που συνδέει τη Ρώμη με την Κων/πολη. Κατά την οθωμανική περίοδο ο οικισμός καταχωρείται ως ο 40ος σταθμός ανεφοδιασμού, εξ’ ου και το σημερινό της όνομα κατά την επικρατέστερη άποψη (Κιρκ χαν).
  • Η περιοχή αναπτύσσεται οικονομικά κυρίως με τη δημιουργία των περίφημων μεταλλείων της στις αρχές του 20ου αιώνα, πέρασε από χέρια Άγγλων, Γερμανών και Ελλήνων και δούλεψε κατά διαστήματα ως και το 1997. Δυστυχώς η άφρονη και ληστρική εκμετάλλευσή του οδήγησε σε μια άνευ προηγουμένου υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου.
  • Σήμερα, μετά την πληθυσμιακή συρρίκνωση, τη δραστική μείωση της κτηνοτροφίας και τις αναδασώσεις, σε συνδυασμό με τις ιδεώδεις εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες οδήγησαν στην αναγέννηση του περιβάλλοντος, ώστε να χαρακτηριστεί ως ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Θράκης.
  • Η περιοχή διαθέτει τοπική κοινότητα, πολιτιστικό σύλλογο, λειτουργούσα εκκλησία, καφενείο-ταβέρνα, και ένα πυκνό δίκτυο διαδρομών και μονοπατιών.
  • Σελίδες στο φ/β που μπορεί κάποιος να βρει περισσότερες πληροφορίες:

Κίρκη Έβρου (Kirki Evrou) , Πολιτιστικός Σύλλογος Κίρκης , Κιρκάς Ταβέρνα – Kirkas Tavern



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">