Recents in Beach

Τώρα που λέει και ο Μόσιαλος ότι ο κοροναϊός σχετίζεται με επιδείνωση του διαβήτη, μήπως στο Υγείας ξυπνήσουν και προστατεύσουν τους διαβητικούς;


 του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντής σύνταξης medlabnews.gr iatrikanea

Φωνάζουμε ότι ο κοροναϊός επιβαρύνει τους διαβητικούς και το 70% διεθνώς από τους καταγεγραμμένους θανάτους ήταν διαβητικοί ή προδιαβητικοί. Το επιβεβαιώνουν εντατικολόγοι που έχουν το ιστορικό των ασθενών τους. 

Όμως το Υπουργείο κωφεύει. 

Και το κυριότερο είχαν εξαιρέσει τους διαβητικούς από την λήψη των μονοκλωνικών αντισωμάτων. Σας θυμίζω ότι το κατήγγειλε και ο ίδιος ο Τράγκας όταν προσπάθησε ο ίδιος να ζητήσει να πάρει μονοκλωνικά.

Και προ μηνός ο ΕΟΠΥΥ μείωσε κατά ένα εκατομμύριο τον προϋπολογισμό για τον διαβήτη

Τον Ιανουάριο του 2021, η American Diabetes Association (ADA) και 18 άλλοι οργανισμοί έστειλαν επιστολή στο CDC ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στον διαβήτη τύπου 1 μαζί με τον τύπου 2. 

Ο λόγος ήταν ότι μελέτες έδειξαν πως άτομα με αμφότερους τους τύπους διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID -19. Οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 1 ή 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αρρωστήσουν σοβαρά από λοιμώξεις, καθώς και στις δύο μορφές παρατηρείται αύξηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αν δεν ρυθμιστούν τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, οι ιογενείς λοιμώξεις είναι πιο επικίνδυνες καθώς τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των ιών. Στους ανθρώπους με διαβήτη έχουν παρατηρηθεί υψηλά επίπεδα φλεγμονής, αδυναμία του ανοσοποιητικού συστήματος και δυσκολία αντιμετώπισης των λοιμώξεων.

Ο κοροναϊός φέρνει διαβήτη και σε όσους έχουν, προκαλεί σοβαρές επιπλοκές

Φαίνεται ότι υπάρχει αμφίδρομη σχέση μεταξύ της νόσου COVID-19 και του ΣΔ. Από τη μια πλευρά ο διαβήτης σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης από COVID-19, ενώ από την άλλη ασθενείς με νόσο COVID-19 μπορεί να εκδηλώσουν πρωτοεμφανιζόμενο ΣΔ ή αν είναι ήδη διαβητικοί εμφανίζουν σοβαρές μεταβολικές διαταραχές, όπως διαβητική κετοξέωση και υπεροσμωτικότητα, για τις οποίες χρειάζονται ιδιαίτερα υψηλές δόσεις ινσουλίνης (Chee YZ et al. Diabetes Res Clin Pract 2020, Ren H. Cardiovasc Diabetol 2020).

Χθες με το θέμα ασχολήθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του Κολλεγίου Imperial και της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Η μόλυνση από τον κοροναϊό σχετίζεται με την επιδείνωση των συμπτωμάτων του διαβήτη, και τα άτομα με διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με COVID-19. Υπάρχουν αρκετά αναδυόμενα στοιχεία που υποδηλώνουν κάποια σχέση μεταξύ της λοίμωξης με κοροναϊό και των περιπτώσεων εμφάνισης διαβήτη.

Όμως, να ξεκαθαρίζουμε τα σημεία ένα-ένα. Δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να ξέρουμε εάν τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη είναι πιο πιθανό να νοσήσουν από COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι τα άτομα με διαβήτη είναι πιο πιθανό να έχουν χειρότερες επιπλοκές εάν κολλήσουν, όχι μεγαλύτερες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Επίσης, όσο περισσότερες παθήσεις έχει κάποιος (για παράδειγμα, διαβήτης συν καρδιοπάθεια, συν μεγαλύτερη ηλικία), αυξάνει τον κίνδυνο να εμφανίσει αυτές τις σοβαρές επιπλοκές από τον COVID-19.

Από την αρχή της πανδημίας, από τα κλινικά και επιδημιολογικά στοιχεία, είχε καταγραφεί αυτό το ρίσκο για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό που σχετίζεται με το αυξημένο σάκχαρο στο αίμα (https://doi.org/10.3389/fendo.2020.574541). Επίσης, η πολύ σοβαρή νόσηση που συσχετιζόταν με το αυξημένο σάκχαρο φαινόταν να ισχύει ανεξάρτητα από το αν ο ασθενής εμφάνιζε πνευμονία. Δηλαδή η αύξηση του σακχάρου στο αίμα μπορεί να αύξανε στον κίνδυνο θανάτου, ανεξάρτητα από την αναπνευστική δυσχέρεια του ασθενούς μετά την νόσηση.

Τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) επίσης αναφέρουν πως άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον COVID-19. Με βάση το CDC αυτή τη στιγμή, τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 ή διαβήτη κύησης ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή ασθένεια από τον COVID-19.

Όπως λέει ο καθηγητής, «δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη μέσω βιολογικού μηχανισμού πως ο κοροναϊός προκαλεί άμεσα διαβήτη, δηλαδή η σχέση αυτή επί του παρόντος δεν έχει αποδειχθεί. Αλλά υπάρχουν πολλές μελέτες που ποσοτικοποιούν τον κίνδυνο να αποκτήσει διαβήτη κάποιος αν κολλήσει».

Ο Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρει πως «τα αμερικανικά κέντρα ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC) επίσης αναφέρουν πως άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με ορισμένες υποκείμενες ιατρικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής ασθένειας από τον COVID-19».

Σχετικά με τα εμβόλια, τώρα, σημειώνει πως κλινική μελέτη COVAC-DM από την Αυστρία έδειξε πως ο εμβολιασμός με mRNA εμβόλια κατά του COVID-19 από μόνος του δεν άλλαξε την εικόνα του γλυκαιμικού ελέγχου στα άτομα με διαβήτη σημειώνοντας επίσης πως «υπάρχουν κάποιες δημοσιεύσεις όμως, που αναφέρονται σε μικρό δείγμα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, που εμφανίζουν προσωρινή αστάθεια των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα».


Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2022/01/tora-pou-leei-o-mosialos-oti-o-koronaios-schetizetai-me-epideinosi-tou-diabiti-mipos-sto-ygeias-xypnisoun-kai-prostateusoun-tous-diabitikous.html#ixzz7Iclx52Dw

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">
script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">