Ευρωπαϊκή Επιτροπή :‘’Πράσινη’’ ενέργεια η Πυρηνική και το ορυκτό «φυσικό αέριο»
Το λόμπι των υδρογονανθράκων (φ. α.) και της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής έλαβε το πολυπόθητο πρωτοχρονιάτικο δώρο του.
Λίγο πριν την αλλαγή του χρόνου στις 22:00 ώρα παραμονή της πρωτοχρονιάς η Επιτροπή της ΕΕ προώθησε στα 27 κράτη μέλη και στην επιτροπή περιβάλλοντος της Ευρωβουλής σχέδιο Νομοθετικής Πράξης για «ταξινόμηση» της Πυρηνικής Ενέργειας και Φυσικού Αερίου ως φιλικές προς το Κλίμα.
Ένα σχέδιο που επιβεβαιώνει αυτό που υποψιάζονταν το οικολογικό κίνημα και πολλοί κλιματικοί επιστήμονες σε όλη την ΕΕ και προειδοποιούσαν με το δημόσιο λόγο τους την κοινή γνώμη .
Ένα σχέδιο εκκίνησης της διαβούλευσης που «πιστοποιεί» και μετατρέπει θεσμικά τους ορυκτούς αέριους υδρογονάνθρακες και την πυρηνική σε «πράσινες ενεργειακές επενδύσεις» που «συμβάλλουν» στην μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα ως το 2050, επιτρέποντας έτσι στους επενδυτές να ζητήσουν προνόμια , χρηματοδοτήσεις και επιδοτήσεις όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Πρόκειται για μια αγορά εκατοντάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.
Η διαδικασία διαβούλευσης θα διαρκέσει ως τα μέσα Ιανουαρίου οπότε η Επιτροπής θα καταθέσει την τελική πρόταση της προς έγκριση στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και στο Ευρωκοινοβούλιο.
Είναι προφανές ότι όλα έγιναν την ώρα αλλαγής του χρόνου σχεδιασμένα και σκόπιμα προκειμένου να αιφνιδιαστούν οι πολίτες , το οικολογικό και κοινωνικό κίνημα και τα μικρά κράτη μέλη ‘’ πελάτες’’ εκτός του πυρήνα Γερμανίας και Γαλλίας. Πρόκειται δηλαδή για συμβιβασμό συμφερόντων των δύο μεγαλύτερων οικονομίων της ΕΕ, της Γερμανίας που στηρίζει την ενεργειακή της μετάβασή στο φυσικό αέριο και της Γαλλίας που επιδιώκει να διατηρήσει αλλά και να αυξήσει τις 56 μονάδες πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και να εξάγει την τεχνολογία της.
Μπορεί ορισμένα μέλη της νέας γερμανικής κυβέρνησης να διαμαρτυρήθηκαν για το γεγονός, ωστόσο αυτό φαντάζει προσχηματικό και δεν πείθει κανένα. Στο τέλος επιδιώκουν να πάρει η κάθε μία αυτό που θέλει, σε βάρος του κλίματος, της φύσης και της ζωής.
Για να το καταφέρουν αυτό χρειάζονται ειδική πλειοψηφία των 20 από τα 27 κράτη μέλη που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον 65% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης, αλλά και την συναίνεση του Ευρωκοινοβουλίου το οποίο με απλή πλειοψηφία- βέτο μπορεί να αποτρέψει τον επιδιωκόμενο όλεθρο καταστροφής του μέλλοντος των παιδιών μας.
Πρόκειται για τεχνολογίες του παρελθόντος με αποδεδειγμένους κινδύνους για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η Πυρηνική ενέργεια είναι επικίνδυνη, πανάκριβη, χρονοβόρα, ανίκανη να κατευνάσει την κλιματική κρίση.
Ως πολίτες της Ελλάδας και της ΕΕ έχουμε χρέος να αντιδράσουμε άμεσα με κάθε πρόσφορο και έντονο τρόπο.
Να πούμε ΟΧΙ στο Θάνατο.
Βασίλης Τσολακίδης, Βιοαρχιτέκτονας, πρώην πρόεδρος ΚΑΠΕ
0 Σχόλια