Recents in Beach

Συναίνεση για τη χάραξη εθνικής ελαιοκομικής στρατηγικής ήταν το μήνυμα της ΓΣ της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε)

 


Πραγματοποιήθηκε η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση της Επιστημονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4E). 

Από τους χαιρετισμούς που απηύθυναν ο υπουργός ΑΑΤ κ. Σπήλιος Λιβανός, η γενική γραμματέας ΥΠΑΑΤ κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Σταύρος Αραχωβίτης, καθώς και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου (ΕΔΟΕ) κ. Μανώλης Γιαννούλης, προέκυψε μια ελπιδοφόρα συναίνεση για την ανάγκη χάραξης εθνικής στρατηγικής για τον ελαιοκομικό τομέα.

Ο υπουργός και η γενική γραμματέας του ΥΠΑΑΤ αναφέρθηκαν στη σύσταση των δύο Ομάδων Εργασίας για το ελαιόλαδο και την επιτραπέζια ελιά με σκοπό τη χάραξη της εθνικής στρατηγικής. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ όχι απλά συμφώνησε αλλά υπερθεμάτισε τονίζοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας μόνιμος θεσμός, όπως το Εθνικό Συμβούλιο Ελαιοκομίας, θέση στην οποία συμφώνησαν τόσο ο πρόεδρος της ΕΔΟΕ κ. Μανώλης Γιαννούλης όσο ο σύμβουλος της 4Ε κ. Βασίλης Ζαμπούνης, οι οποίοι άλλωστε μετέχουν ενεργά στις δύο Ομάδες Εργασίας του ΥΠΑΑΤ.

Η ΓΣ της 4Ε έδωσε και μια σημαντική είδηση από τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Σπυρίδωνα Κίντζιο, ο οποίος ανήγγειλε την επαναλειτουργία του Εργαστηρίου Ελαιοκομίας, ενός από τα ιστορικότερα της Σχολής.

Να σημειωθεί ότι στη ΓΣ είχαν προσκληθεί και ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), κ. Γεώργιος Ντούτσιας, όπως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ 25, Ελληνική Λύση.

Όσον αφορά τις καθαυτές εργασίες της η ΓΣ της 4Ε: 

Α) Σε ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς προσφοράς τους στους τομείς που άπτονται των σκοπών της εταιρείας πρότεινε την ανακήρυξη ως επιτίμων μελώντους κάτωθι:

- Αντωνία Τριχοπούλου, είναι ιατρός, διατέλεσε Καθηγήτρια και Διευθύντρια της Έδρας Διατροφής και Βιοχημείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και στη συνέχεια υπηρέτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών ως Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής και επικεφαλής του Συνεργαζόμενου Κέντρου Διατροφής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας . Το 2006 συν-ίδρυσε το μη κερδοσκοπικό Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας, στο οποίο είναι πρόεδρος.Εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

- Δημήτριο Μπόσκου,Ομότιμο Καθηγητή Χημείας Τροφίμων του ΑΠΘ.

- Χρήστο Ζερεφό, Καθηγητή Φυσικής της ατμόσφαιρας,  Γενικό Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών, διεθνή εμπειρογνώμονα στις πλανητικές μεταβολές του κλίματος και εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας για την κλιματική αλλαγή.


Β) Ως τακτικά μέλη ανακηρύχθηκαν:

- Aγριοπούλου Σοφία, Λέκτορας στο ΤμήμαΕπιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων τουΠανεπιστημίου Πελοποννήσου, κάτοχος πτυχίουγεωπονίας, μεταπτυχιακού και διδακτορικού στηΧημεία, με πολύπλευρο ερευνητικό και ακαδημαϊκόέργο.

-Βαρώτσος Ανδρέας, Πτυχιούχος Ανωτάτης Γεωπονικής Αθηνών (ΓΠΑ) και του ΟικονομικούΠανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ), πρόεδρος της Ένωσης Βιοκαλλιεργητών Ηλείας.

- Βολουδάκης Δημήτριος, Διδάκτωρ γεωπονίας (ΓΠΑ), επιστημονικός συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών, μεμεγάλη εμπειρία σε θέματα κλιματικής αλλαγής καιπεριβάλλοντος.

- Γερμανάκη Ελευθερία, Πτυχιούχος γεωπονίας, υπεύθυνη του Οργανοληπτικό Εργαστήριο ΚρήτηςΑΣΡ.

- Ζηνοβιάδου Κυριακή, Γεωπόνος διδάκτωρ ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Perrotis College Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής.

- Θυμάκης Νικόλαος, Γεωπόνος MSc, ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ, Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων.

-Καραπαπά Βασιλική, Γεωπόνος ΓΠΑ, φυτοπαθολόγος PhD, προϊσταμένη Δ/νσης  Δήμου Αγρινίου.

-Παλλαδινός Παντελής, Γεωπόνος ΓΠΑ, επιθεωρητήςσυστημάτων διαχείρισης.

-Σπαντιδάκη Μαρία, Χημικός, οινολόγος, MSc Περιβαλλοντικής Χημείας, Τεχνική διευθύντρια των εργαστηρίων ΧΗΜΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ στο Ρέθυμνο Κρήτης.

-Σταθόπουλος Παναγιώτης, Χημικός, Μέλος Ε.ΔΙ.Π. Τμήματος Φαρμακευτικής, ΕΚΠΑ. Διδάκτωρ, ΤμήμαΧημείας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

-Δημήτριος Ψαλτόπουλος, Οικονομολόγος, καθηγητής Τμήμα Οικονομικών ΕπιστημώνΑΠΘ, με εξειδίκευση στην Αγροτική Πολιτική και τονελαιοκομικό τομέα.

Ως συνδεδεμένο μέλος ανακηρύχθηκε:

-Τζωρτζόπουλος Χαράλαμπος, Πτυχιούχος Τεχνολόγος Γεωπόνος. Αρχηγός γεωργικήςεκμετάλλευσης με κύρια δραστηριότητα τηνπαραγωγή βιολογικού ελαιολάδου από το 1997.

Σήμερα η 4Ε διαθέτει ένα δυναμικό από 59 επιστήμονες (γεωπόνους, χημικούς, ιατρούς, διατροφολόγους, οικονομολόγους, περιβαλλοντολόγους, μηχανικούς, ανθρωπολόγους), οι οποίοι εγγυώνται τη διεπιστημονική σύνθεση, απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των πολύπλοκων και αλληλεξαρτώμενων προβλημάτων της ελαιοκομίας.


Γ) Απάλλαξε το προηγούμενο ΔΣ και εξέλεξε νέο, το οποίο στη συνέχεια συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

  • Βέμμος Σταύρος, Ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ (πρόεδρος).

  • Ζαμπούνης Βασίλης, Γεωργοοικονομολόγος, εκδότης Ελιά και Ελαιόλαδο, Olivenews.gr(αντιπρόεδρος).

  • Βολουδάκης Δημήτρης, Γεωπόνος, επιστημονικός συνεργάτης Ακαδημίας Αθηνών, με ιδιαίτερη εμπειρία σε θέματα κλιματικής αλλαγής (ταμίας).

  • Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών (μέλος).

  • Χριστίνα Φράγκου Μερκούρη, Χημικός, Οινολόγος, Βιοκαλλιεργήτρια ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΜΕΡΚΟΥΡΗ (μέλος).

  • Αϊνατζόγλου Μιχάλης, ιατρός, ελαιοκόμος, (μέλος).

  • Σκόνδρας Δημήτρης, Χημικός Μηχανικός, μέλος πάνελ τέστ επιτραπέζιας ελιάς, υπεύθυνος εργοστασίου της ΓΑΙΑ Τρόφιμα (μέλος).

Ως αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν:

  • Χατζησαββίδης Χρήστος, Καθηγητής Δενδροκομίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

  • Αλιέως Δήμητρα, Phd Οικονομολόγος. 

  • Περδίκης Διονύσιος, Καθηγητής Εντομολογίας και Ολοκληρωμένης Αντιμετώπισης, ΓΠΑ.

  • Γκούζ Αλεξάνδρα, Χημικός, υπεύθυνη ποιότητας πυρηνελαιουργείου ΕΛΣΑΠ.

  • Λιονάκης Σπύρος, Ομότιμος καθηγητής Δενδροκομίας, ΤΕΙ Κρήτης.

  • Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας και Χημείας Τροφίμων στο ΕΚΠΑ.

Δ) Τέλος, η ΓΣ χάραξε τις βασικές κατευθύνσεις των δραστηριοτήτων της εταιρείας σύμφωνα με το έργο που μέχρι τώρα έχει αναπτύξει, τις θέσεις που έχει υιοθετήσει και με την ευχή της σύντομης υποχώρησης του κορονοϊού και της επανόδου στην κανονικότητα.

Τελείως ενδεικτικά, τα τελευταία χρόνια η 4Ε έχει δραστηριοποιηθεί γύρω από μια θεματολογία:

# ενημέρωσης καταναλωτών για τα ελαιοκομικά προϊόντα, ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, πυρηνέλαιο # NutriScore # ενημέρωσης ελαιοπαραγωγών για ορθές καλλιεργητικές πρακτικές # κλιματικής αλλαγής # ειδικούς κινδύνους όπως η Xylellaf., η αποκατάσταση των πυρκαγιών # προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης # διεθνών συνεργασιών με συναδέλφους επιστήμονες # θεσμοθέτησης του Εθνικού Συμβουλίου Ελαιοκομίας.


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">