Να μην εκχερσωθεί το δημοτικό άλσος στο Φυτώριο στην Αλεξανδρούπολη ζητούν η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου αλλά και πρωτοβουλία δημοτών για την προστασία του.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου αντί να αυξηθεί το ποσοστό του αστικού πράσινου στην Αλεξανδρούπολη φημολογείται ότι η Δημοτική αρχή θα εκχερσώσει το δημοτικό αστικό άλσος στην περιοχή του φυτωρίου προκειμένου να κατασκευασθεί εκεί το νέο κλειστό δημοτικό γυμναστήριο. «Εφόσον οι φήμες αυτές ευσταθούν θεωρούμε ότι- με βάση αυτά που αναφέρουμε εδώ για το αστικό πράσινο της Αλεξανδρούπολης- θα έχουμε μια άκρως ανεπίτρεπτη ενέργεια» σημειώνεται σχετικά.
Το δημοτικό άλσος που βρίσκεται νότια του νέου δημοτικού κλειστού κολυμβητηρίου στην περιοχή του παλιού φυτωρίου του Δασαρχείου είναι ένα μικτό αστικό άλσος διαφόρων κωνοφόρων και πλατύφυλλων δασικών ειδών με ιδιαίτερη αισθητική αξία και υψηλή συγκόμωση, που φυτεύτηκε πριν από πενήντα περίπου χρόνια. Σήμερα είναι ένας πολύτιμος και αναντικατάστατος φυσικός πνεύμονας στο δομημένο αστικό περιβάλλον της Αλεξανδρούπολης.
Σύμφωνα με την Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου «τα άλση με τα δένδρα τους ρυθμίζουν τις υψηλές θερμοκρασίες και την υγρασία του αέρα, επομένως συνδράμουν στην σωματική υγεία του ανθρώπου, αναβαθμίζουν την αισθητική του τοπίου και συμβάλλουν με την προσφορά τους αυτή στην ψυχική υγεία των ανθρώπων. Τα δένδρα στα άλση και τις δενδροστοιχίες το καλοκαίρι διακρατούν την ηλιακή ακτινοβολία και προκαλούν έτσι την μείωση της θερμοκρασίας, ενώ τον χειμώνα τα φυλλοβόλα είδη ρίχνουν τα φύλλα τους και έτσι η ακτινοβολία φθάνει στο έδαφος. Επομένως και στις δύο εποχές τα δένδρα λειτουργούν ευεργετικά υπέρ των ανθρώπων. Τα δένδρα μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση, μειώνουν σημαντικά τα αιωρούμενα σωματίδια (άμμος στάχτη σκόνη καπνιά γύρις) μειώνουν αποτελεσματικά τους ρυπαντές καθότι απορροφούν σημαντικό ποσοστό από το όζον της ατμόσφαιρας. Τα δένδρα των αστικών χώρων μετριάζουν την λάμψη που προκαλείται από το θερμικό περιβάλλον της ηλιακής ακτινοβολίας όταν αυτή επηρεάζει τα τζάμια το ατσάλι το αλουμίνιο στις πόλεις, όπως και την λάμψη που προέρχεται από τους προβολείς των αυτοκινήτων την νύχτα, το φως των δρόμων, των διαφημίσεων κλπ. Τα αστικά άλση προσφέρονται για περιπάτους αναψυχής. Γενικά όλες αυτές οι ιδιότητες του αστικού άλσους και των δενδροστοιχιών βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων».
Όπως επίσης σημειώνει η Οικολογική Εταιρεία: «Αυτό το πολύτιμο περιβαλλοντικό αγαθό που απολαμβάνει ο άνθρωπος χωρίς δαπάνη προστατεύεται άμεσα από το άρθρο 24 του Συντάγματος “Η προστασία του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του κράτους και δικαίωμα του καθενός»”
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτες που έχει υπόψη της η Οικολογική Εταιρεία μια υγιής οικολογική λειτουργία της πόλης απαιτεί 18-20 τετραγωνικά μέτρα (τμ) αστικού πράσινου ανά κάτοικο. Στην Αλεξανδρούπολη αντί αυτής της αντιστοιχίας υπήρχαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας μόλις 1,6 τμ αστικού πράσινου ανά κάτοικο, ενώ τώρα το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί σε 2,5 τμ ανά κάτοικο. Δηλαδή η Αλεξανδρούπολη των 60000 περίπου κατοίκων έχει την ίδια αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο με αυτήν της πολυάνθρωπης Αθήνας και της Θεσσαλονίκης με τα εκατομμύρια των κατοίκων. Έτσι, «οι ελληνικές μεγαλουπόλεις είναι ουραγοί στο θέμα αυτό έναντι των πρωτευουσών και των μεγάλων πόλεων της δυτικά Ευρώπης».
Η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου υποστηρίζει πως κανείς δεν αντικρούει την δημιουργία ενός συγχρόνου κλειστού δημοτικού γυμναστηρίου που μπορεί να ανεγερθεί σε μια από τις χέρσες εκτάσεις που είναι ιδιοκτησία του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Σύμφωνα με την ίδια, στο δημοτικό άλσος του φυτωρίου η δημοτική αρχή θα πρέπει να επέμβει άμεσα με μέτρα πρόληψης πυρκαγιάς (ήδη διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο). Θα πρέπει επίσης να φροντίσει άμεσα για τις απαραίτητες τεχνικές υποδομές ώστε να διαμορφωθεί αυτή η μοναδική παραμελημένη δασοσκεπής έκταση σε ένα δημοτικό άλσος αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες.
«Ευελπιστούμε ότι η Δημοτική αρχή θα λάβει υπόψη της για το θέμα αυτό τα εξής αναμφισβήτητα για το μοναδικό αυτό δημοτικό αστικό άλσος στην περιοχή του φυτωρίου.
α)Πρέπει να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε το ουσιώδες φυσικό περιβάλλον στην πόλη αναπτύσσοντας την προοπτική για άλση και ανοικτούς χώρους βελτιώνοντας τους ποιοτικά και ποσοτικά.
β) Η επένδυση στο πράσινο είναι επένδυση ζωής.
γ) Η χρησιμότητα του αστικού πράσινου δεν είναι δυνατόν να αμφισβητηθεί. Προσδιορίζει τον τρόπο ζωής μια κοινωνίας και αναδεικνύει το πολιτιστικό της επίπεδο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Δημοτών για την προστασία του Δημοτικού Άλσους προς το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης.
«Το άλσος αυτό είναι -αναμφίβολα εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια- μια κατάφυτη δασωμένη έκταση με πρωτοφανή για την Αλεξανδρούπολη ποικιλία δασικών δένδρων, που προσφέρουν μεγάλη εναλλαγή χρωμάτων και ως εκ τούτου κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αισθητική αξία του Λόγω της θέσης του εντός της ενδοαστικής ζώνης ονομάζεται αστικό άλσος που βελτιώνει την ποιότητα ζωής των πολιτών και συμβάλλει τα μέγιστα στην απαραίτητη οικολογική ισορροπία της πόλης. Κάθε πόλη εκτός από το κεντρικό πάρκο πρέπει να διαθέτει και τα περιφερειακά πάρκα στις γειτονιές» σημειώνει μεταξύ άλλων ζητώντας την σύγκλιση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης «προκειμένου να λάβει απόφαση επί των προτάσεων μας για δαπάνη ελάχιστων χρημάτων ώστε να διαμορφωθεί το άλσος του φυτωρίου σε χώρο αναψυχής επισκέψιμο από τους δημότες και «ο Δήμος να επιλέξει θέση χέρσα για την ανέγερση του κλειστού γυμναστηρίου».
0 Σχόλια