Η δημοσκόπηση της metron analysis για το Βήμα της Κυριακής αλλάζει το πολιτικό σκηνικό ριζικά. Τα δυο μεγάλα κόμματα χάνουν αισθητά δυναμική με το ΚΙΝΑΛ και τα πρόσωπα που διεκδικούν την ηγεσία να έλκουν σημαντικό μέρος του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης. Οι δυο μάχες που δόθηκαν στη Βουλή για τον ΠΚ και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα την περασμένη εβδομάδα τράβηξαν τις διαχωριστικές γραμμές με την αντιπολίτευση να στήνει ένα άτυπο μέτωπο απέναντι στη ΝΔ.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Η μάχη του Κέντρου που επέλεξε το Βήμα για τίτλο στο κυριακάτικό φύλλο αποτυπώνει αυθεντικά το πνεύμα της δημοσκόπησης που φιλοξενεί αλλά και το κλίμα και την πολιτική συγκυρία.
Η εκλογική διαδικασία αναμφίβολα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων και η είσοδος του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα της διαδοχής έχει προσθέσει πολιτικό κεφάλαιο στην προσπάθεια ανασύνταξης του κόμματος παρά το γεγονός ότι στις μετρήσεις ο πρώην Πρωθυπουργός κλέβει μόνο την παράσταση νίκης ενώ στην πρόθεση ψήφου βρίσκεται ακόμη και τρίτος πίσω από τους Λοβέρδο και Ανδρουλάκη με την απόσταση ωστόσο που χωρίζει και τους τρεις που παίρνουν κεφάλι στην κούρσα να είναι οριακή.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και ίσως περισσότερο το κυβερνών κόμμα θα πρέπει να ανησυχούν για τα αποτελέσματα της έρευνας και ειδικά στο αποτέλεσμα της πρόθεσης ψήφου. Η ΝΔ για πρώτη φορά πέφτει κάτω από το 30%, η ψαλίδα από το ΣΥΡΙΖΑ πέφτει επίσης για πρώτη φορά σε μονοψήφιο ποσοστό και το ΚΙΝΑΛ αγγίζει το διψήφιο αισθητά ενισχυμένο σε σχέση με τις έως τώρα μετρήσεις.
- Συγκεκριμένα η ΝΔ συγκεντρώνει 28% καταγράφοντας απώλειες 3 μονάδων,
- ο ΣΥΡΙΖΑ 18,3% χάνοντας 2 μονάδες από την προηγούμενη μέτρηση
- και το ΚΙΝΑΛ 9,8 κερδίζοντας έδαφος 1,5 μονάδας.
- Ενισχυμένα εμφανίζονται και τα άλλα μικρά κόμματα από 0,3% έως 0,6%.
Το αποτέλεσμα της μέτρησης αναδεικνύει μια μεγάλη ρευστότητα στο Κέντρο. Για μια ακόμη φορά θα είναι εκείνη η δεξαμενή που θα κρίνει το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών αλλά με αυτή τη δημοσκοπική εικόνα ιδιαίτερα οι κάλπες της απλής αναλογικής θα είναι μια πραγματική αποκάλυψη.
Στα στοιχεία που δίνουν μια άλλη δυναμική και στο στοίχημα της απλής αναλογικής στο οποίο ποντάρει σημαντικό κεφάλαιο ο Αλέξης Τσίπρας ήταν και το εύρημα για τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Το 48% των ερωτηθέντων δηλώνει υπερ των συνεργασιών, ποσοστό που ούτε η ΝΔ μπορεί να αγνοήσει.
Δυο κόσμοι
Το νέο τοπίο πάντως αποτυπώθηκε με μεγαλύτερη καθαρότητα την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή.
- Η αισθητή διαφοροποίηση του Ανδρέα Λοβέρδου και των Βουλευτών που τον στηρίζουν στην κούρσα διαδοχής του ΚΙΝΑΛ, Χαράς Κεφαλίδου, Νάντιας Γαιννακοπούλου και Δημήτρη Κωσταντόπουλου από τη γραμμή της ΚΟ να μην υπερψηφίσουν επι της αρχής τους Ποινικούς Κώδικες που έφερε η κυβέρνηση ήταν μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και μπορεί να ρηγμάτωσε την εικόνα ενότητας του κόμματος ωστόσο ανέδειξε τα όρια της πολιτικής τοποθέτησης του καθενός.
Ο κ. Λοβέρδος τάχθηκε υπερ της κυβερνητικής θέσης για αυστηροποίηση των ποινών ως πανάκεια της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας όταν οι άλλοι συνυποψήφιοί του στην ΚΟ Γιώργος Παπανδρέου και Χάρης Καστανίδης εξαπέλυαν σφοδρά πυρά στη ΝΔ για την μικροπολιτική λογική με την οποία αντιμετώπισαν το ζήτημα.
Μάλιστα ο κ. Καστανίδης χαρακτήρισε σε συνέντευξή του έκτρωμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης παίρνωντας σαφείς αποστάσεις από την λογική της ΝΔ ότι αυξάνοντας τις ποινές μειώνεις και το έγκλημα κάτι τέτοιο δεν ανταποκρίνεται στην σκληρή πραγματικότητα των αριθμών καθώς ούτε οι αυστηρές του παλαιότερου ποινικού κώδικα λειτούργησαν αποτρεπτικά για ειδεχθή εγκλήματα.
Μέτωπο στη ΝΔ
Στο ΣΥΡΙΖΑ είδαν με μεγάλη ικανοποίηση το αποτέλεσμα της συζήτησης για τη συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής για τη λίστα Πέτσα και τα κονδύλια στην εταιρεία δημοσκόπησης opinion poll. Το γεγονός ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση δεν δέχτηκε να παίξει το παιχνίδι των εντυπώσεων όπως είπαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων για αλλαγή του περιεχομένου της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.
- Για την αξιωματική αντιπολίτευση ήταν μια ποιοτική διαφοροποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς αυτή τη φορά δεν λειτούργησαν τα αντι-ΣΥΡΙΖΑ σύνδρομα. Όπως επισημαίνουν από το ΣΥΡΙΖΑ η καθαρότητα της πρότασης και τα συγκεκριμένα στοιχεία που θέτει προς διερεύνηση δεν άφησαν περιθώρια ούτε στη ΝΔ η οποία υπαναχώρησε και από τις δικές αρχικές διαρροές για κατάθεση δική της αντιπρόταση.
Σε κάθε περίπτωση στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις με τον Αλέξη Τσίπρα να χαράσσει δίπλα στη στρατηγική της διεύρυνσης και των συμμαχιών και μια παράλληλη στρατηγική ανανέωσης του κόμματος με στόχο την ενίσχυση του προφιλ κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκαίο πολιτικό υποζύγιο για τη στροφή στο ρεαλισμό που επιδιώκει ωστε να προσεγγίσει ξανά τη μεσαία τάξη και το κεντροαριστερό ακροατήριο.
0 Σχόλια