Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων, που διοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και οι Γενικές Γραμματείες Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών και Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021.
Στον χαιρετισμό του ο Αντιπρόεδρος του ΣΒΕ κ. Γιάννης Σταύρου τόνισε ότι από την παρούσα Κυβέρνηση έχουν γίνει πραγματικά άλματα στα θέματα ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα. Το ηλεκτρονικό τιμολόγιο στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων εντάσσεται στην προσπάθεια αυτή και στην ευρωπαϊκή πολιτική δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς προμηθειών, στην οποία οι δημόσιες συμβάσεις έργων ή υπηρεσιών θα γίνονται πλέον με ηλεκτρονικό τρόπο.
Ο Πρόεδρος της Διυπουργικής Ομάδας Εργασίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο Β2G καθηγητής κ. Γεώργιος Δουκίδης επισήμανε ότι η ηλεκτρονική τιμολόγηση των προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου σε αγαθά και υπηρεσίες αφορά περίπου 190.000 επιχειρήσεις, ίσως περισσότερες από το 25% των ελληνικών επιχειρήσεων. Επίσης, ο κ. Δουκίδης υπογράμμισε ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα στις διεπιχειρησιακές συναλλαγές. Στο πλαίσιο αυτό, τον τελευταίο χρόνο η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει δύο πρωτοβουλίες, το MyData και την ηλεκτρονική τιμολόγηση των προμηθευτών του δημοσίου.
Στην εκδήλωση ο Συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών κ. Ιωάννης Ιωαννίδης ανέλυσε το νομοθετικό πλαίσιο και την αρχιτεκτονική του ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και ο Προϊστάμενος του Τμήματος Λειτουργίας Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Αντώνιος Στασής παρουσίασε την προετοιμασία των προμηθευτών του δημοσίου για την ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να θέσουν ερωτήσεις και να ενημερωθούν από τα αρμόδια στελέχη για τα οφέλη που αποκομίζουν από την ηλεκτρονική τιμολόγηση ενώ έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην υλοποίηση πιλοτικών προγραμμάτων και στα κίνητρα που παρέχονται στους συμμετέχοντες σε δημόσιες συμβάσεις έργων ή υπηρεσιών για να προχωρήσουν στην ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Τα ειδικά φορολογικά κίνητρα για την ηλεκτρονική τιμολόγηση συνοψίζονται στα εξής:
• Μείωση του χρόνου παραγραφής από 5 σε 3 έτη.
• Προσαύξηση κατά 100% των αρχικών δαπανών αγοράς εξοπλισμού και λογισμικού.
• Προσαύξηση κατά 100% της δαπάνης για την αμοιβή του παρόχου κατά το πρώτο φορολογικό έτος επιλογής της ηλεκτρονικής τιμολόγησης.
• Μείωση του χρόνου επιστροφής φόρου από 90 σε 45 ημέρες.
Portal για το Ηλεκτρονικό Τιμολόγιο στις Δημόσιες Συμβάσεις:
Εδώ μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση:
https://sbe.org.gr/ilektroniko-timologio-sto-plaisio-ton-dimosion-symvaseon/
Θεσσαλονίκη, 29 Νοεμβρίου 2021
0 Σχόλια