Ο κ Δημοσχάκης κατέθεσε γραπτή ερώτηση για την κατασκευή των Φραγμάτων Δερείου και Ασπρονορερίου και προτείνει να χρηματοδοτηθούν μέσω ΣΔΙΤ ( Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα)
Τι σημαίνει όμως ΣΔΙΤ στην πράξη;
Ο ιδιώτης που θα χρηματοδοτήσει το έργο θα έχει και την εκμετάλλευση του. Αυτός θα καθορίζει την τιμή του νερού άρδευσης, ουσιαστικά ιδιωτικοποίηση του νερού δηλαδή. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει 21 έργα με την διαδικασία της ΣΔΙΤ στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0 στα οποία δεν ειναι τα φράγματα του Έβρου . Σε αυτά τα έργα, συνολικά , η χρηματοδότηση από το ταμείο ανάκαμψης είναι μόνο 200 εκ τα υπόλοιπα θα είναι ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζική χρηματοδότηση . Το ερώτημα γιατί προτείνει ο βουλευτής την ιδιωτικοποίηση του νερού και όχι την δημόσια χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά προγράμματα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ;
Άφου δεν το κάνει, σημαίνει ότι συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση του νερού
Το δελτίο τύπου του κ. Δημοσχάκη.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αλεξ/πολη, 19/11/2021
ΘΕΜΑ :ΤΑ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΑ ΦΡΑΓΜΑΤΑ Μ.ΔΕΡΕΙΟΥ ΣΟΥΦΛΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΠΡΟΝΕΡΙΟΥ ΔΙΔ/ΧΟΥ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ ΜΕ ''ΌΧΗΜΑ'' ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΡΔΕΥΤΙΚΩΝ ΈΡΓΩΝ "ΥΔΩΡ 2.0"', ΜΕ ΠΟΛΛΑΠΛΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΟΜΟ!!
ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΓΡΑΠΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΑΑΤ
Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση προέβη (19/11) ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας, Αν. Δημοσχάκης, καταθέτοντας Γραπτή Ερώτηση προς τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων και Υποδομών-Μεταφορών, με επίκεντρο το οραματικά προβεβλημένο εδώ και δεκαετίες έργο του Φράγματος Μ. Δερείου Δήμου Σουφλίου καθώς και αυτό του Ασπρονερίου Διδ/χου.
Η σημερινή κυβέρνηση επιδεικνύοντας το αταλάντευτο ενδιαφέρον της για τον πρωτογενή τομέα της Χώρας και την ανάπτυξη αυτού, προέβη στην κατάρτιση και εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος αρδευτικών έργων υπό την ονομασία "Ύδωρ 2.0", στο οποίο ωστόσο δεν έχει συμπεριληφθεί προς το παρόν ο Ν.Έβρου!!
Ο Βουλευτής μέσω της κοινοβουλευτικής του παρέμβασης, αναδεικνύει εκ νέου, την αναγκαιότητα υλοποίησης των εμβληματικών έργων των Φραγμάτων Μ.Δερείου Σουφλίου και Ασπρονερίου Διδ/χου, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να ενταχθούν στο Πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθούν μέσω ΣΔΙΤ!!
Πρόκειται για ένα συλλογικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας και του αγροκτηνοτροφικού κόσμου του ακριτικού Νομού ο οποίος μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος νομός της περιφέρειας σε αρδεύσιμη γη και ο τρίτος της Χώρας σε δυναμικές καλλιέργειες!!
Το Φράγμα Μ. Δερείου, προσδοκάται να αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο φράγματος στην Βόρεια Ελλάδα, συμβάλλοντας στην αντιπλημμυρική θωράκιση του Κεντρικού & Βορείου Έβρου διασφαλίζοντας συνάμα την άρδευση και ύδρευση για πάνω από 500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων των εν λόγω περιοχών!
Ενώ ταυτοχρόνως αναμένεται να εξυπηρετήσει και σκοπούς παραγωγής ενέργειας αλλά και τουριστικούς, δημιουργώντας μία δεύτερη ''Λίμνη Πλαστήρα'', δίνοντας αναπτυξιακή & οικονομική ώθηση στην περιοχή!!
Πολλαπλή όμως αναμένεται να είναι και η χρησιμότητα του Φράγματος Ασπρονερίου Διδ/χου, επιλύοντας χρόνια προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης τόσο της πόλης του Διδ/χου όσο και των πέριξ οικισμών αυτής.
Ως εκ τούτου, η χρησιμότητα των Φραγμάτων υποδεικνύει την αναγκαιότητα να ενταχθούν στο Πρόγραμμα των σχεδιαζόμενων 21 αρδευτικών έργων του ΥΠΑΑΤ και να υλοποιηθούν μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ΣΔΙΤ!!
Ακολουθεί αναλυτικά η Γραπτή Ερώτηση :
Αλεξ/πολη, 19/11/2021
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ : 1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΘΕΜΑ : ΈΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΚΡΙΤΙΚΟΥ ΈΒΡΟΥ ΣΤΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ «ΥΔΩΡ 2.0».
Η σημερινή κυβέρνηση, μένει πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και σκύβει με προσοχή στον πρωτογενή τομέα, προκειμένου να μετεξελιχθεί σε μοχλό οικονομικής ανάπτυξης.
Προς την κατεύθυνση αυτή, συμβάλλει και η κατάρτιση και εφαρμογή του Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης-Τροφίμων «Ύδωρ 2.0», το οποίο φέρει πανελλήνιο αποτύπωμα.
Περιλαμβάνοντας σημαντικά αρδευτικά δίκτυα και φράγματα μεγάλης κλίμακας, επιδιώκεται η αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων αναφορικά με την έλλειψη αρδευτικού νερού σε πολλές περιοχές της Χώρας.
Αποτελεί το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα αρδευτικών έργων που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα!
Η υλοποίηση των οποίων θα πραγματοποιηθεί στο σύνολο της επικράτειας μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σηματοδοτώντας την έναρξη μιας δυναμικής αναπτυξιακής δραστηριότητας με επίκεντρο την αγροτική ανάπτυξη.
Πρόκειται για είκοσι ένα (21) έργα συνολικού κόστους κατασκευής 1,6 δισ. ευρώ που καλύπτουν το σύνολο της περιφέρειας, με τα αρδευόμενα στρέμματα να φτάνουν συνολικά το 1.352.565.
Αναφορικά με την Θράκη και τον Έβρο, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου σας, στην πρώτη οκτάδα των έργων έχει ενταχθεί προς το παρόν μόνο αυτό της μεταφοράς νερού από τον ποταμό Νέστο στην κοιλάδα της Ξάνθης.
Ωστόσο, ο Έβρος δεν έχει συμπεριληφθεί στον σχεδιασμό, κάτι το οποίο εγείρει ανησυχία στον αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής αλλά και στην τοπική κοινωνία.
Καθώς, ο Ν.Έβρου, είναι ο μεγαλύτερος νομός της περιφέρειας σε αρδεύσιμη γη και ο τρίτος νομός της Χώρας σε δυναμικές καλλιέργειες (π.χ βαμβακοκαλλιέργειες)!
Σε μεγάλο τμήμα του Νομού, υφίστανται αρδευτικά συστήματα της δεκαετίας του 70'-80' τα οποία όμως είναι παρωχημένα και δεν ανταποκρίνονται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως προς την εξοικονόμηση ύδατος-ενέργειας (ήτοι ανοιχτά δίκτυα άρδευσης).
Αναδεικνύω αταλάντευτα μέσω του κοινοβουλευτικού έργου την υλοποίηση χρήσιμων έργων υποδομής, οραματικά προβεβλημένων εδώ και δεκαετίες, με πολλαπλά οφέλη για τον ακριτικό Νομό.
Πρόκειται για τα φράγματα Μ.Δερείου Σουφλίου, Μάνθειας Φερών Αλεξ/πολης & Ασπρονερίου Διδ/χου.
Μάλιστα, το φράγμα Μ. Δερείου, έχει τεθεί σε τροχιά υλοποίησης, καθώς έχει υιοθετηθεί ήδη με σχετική διυπουργική απόφαση και έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για την μελέτη προϋπολογισμού ύψους 2.000.000,00 €.
Ενώ παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες τευχών δημοπράτησης για την προκήρυξη Διαγωνισμού σύνταξης των προβλεπόμενων μελετών μέσω του Τεχνικού Συμβούλου που έχει ορίσει το Υπουργείο Υποδομών σύμφωνα με τα στοιχεία του οποίου έχει ήδη ολοκληρώσει το έργο του.
Αναμένεται να αποτελέσει το μεγαλύτερο έργο φράγματος στην Βόρεια Ελλάδα, θωρακίζοντας αντιπλημμυρικά τον Κεντρικό & Βόρειο Έβρο.
Σύμφωνα με την προμελέτη που έχει γίνει, εκτιμάται ότι η δυνατότητα συλλογής ωφέλιμου νερού ανέρχεται στα 150 εκ. κυβικά, διασφαλίζοντας άρδευση και ύδρευση για πάνω από 500.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον Κεντρικό & Βόρειο Έβρο.
Αυτό συνεπάγεται ότι εξυπηρετεί και σκοπούς παραγωγής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας την πολλαπλή χρησιμότητά του.
Ενώ παράλληλα, δύναται να αποτελέσει ακόμα και τουριστικό προορισμό δημιουργώντας μια «δεύτερη λίμνη Πλαστήρα», διασφαλίζοντας αναπτυξιακές προοπτικές για την περιοχή.
Αναγκαία καθίσταται και η υλοποίηση του Φράγματος Ασπρονερίου Διδ/χου, για το οποίο υφίσταται μελέτη που έχει συνταχθεί σε πρότερο χρόνο και χρήζει επικαιροποίησης.
Μάλιστα, ήδη ο Δήμος Διδ/χου σε συνέχεια προσωπικής μου παρότρυνσης έχει ξεκινήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την δυνατότητα της εν λόγω επικαιροποίησης.
Η χρησιμότητά του είναι διττή καθώς, διαθέτοντας δυνατότητα συγκέντρωσης ωφέλιμης ποσότητας 30 εκ. κυβικών, θα επιλύσει χρόνια προβλήματα άρδευσης και ύδρευσης της ευρύτερης περιοχής της κοιλάδας του Ερυθροποτάμου καθώς και της πόλης του Διδ/χου και των πέριξ οικισμών αυτής.
Για την περιοχή του Ερυθροποτάμου έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ από το ΥΠΑΑΤ έργο υπογειοποίησης του αρδευτικού συστήματος μέσω γεωτρήσεων.
Ωστόσο, υλοποιώντας το Φράγμα Ασπρονερίου, θα επιτευχθεί η σύνδεση της υπογειοποίησης με αυτό, εξασφαλίζοντας την άρδευση όχι μόνο των μελετημένων 30.000 εκτάσεων αλλά και έτι περισσότερων.
Πρόκειται λοιπόν για δύο (2) έργα εμβληματικής σημασίας, τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές ώστε να υλοποιηθούν μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου ΣΔΙΤ και να συμπεριληφθούν στο Πρόγραμμα ‘’Ύδωρ 2.0’’.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω ερωτάσθε:
·Βρίσκεται στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ, η συμπερίληψη του Ν.Έβρου στα σχεδιαζόμενα έργα υποδομής του Προγράμματος «Ύδωρ 2.0» και συγκεκριμένα το έργο του Φράγματος Μ. Δερείου Δήμου Σουφλίου και του Φράγματος Ασπρονερίου Δήμου Διδ/χου;
0 Σχόλια