Ηταν μια ισχυρή καταιγίδα με υψηλή βροχόπτωση αλλά η ποσότητα του νερού που έπεσε ήταν «στα όρια του σχεδιασμού των έργων», είπε ο Ευθύμιος Λέκκας σχετικά με την κακοκαιρία «Μπάλλος».
Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών – πρόεδρος του ΟΑΣΠ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και εξήγησε: «Είχαμε υψηλή βροχόπτωση με κάποιες περιοχές στο Λεκανοπέδιο της Αττικής να πλησιάζει τα 150 χιλιοστά βροχής, αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε ακραίο φαινόμενο. Δηλαδή δεν είχαμε ύψη βροχής της τάξεως των 300 χιλιοστών όπως έγινε στη Μάνδρα πριν από τρία χρόνια. Εάν αυτά τα ύψη έπεφταν στην Αττική θα είχαμε πολλαπλάσιες επιπτώσεις».
Η επιστημονική απάντηση στις δικαιολογίες περί ακραίου φαινομένου αφήνει υπόλογη την κυβέρνηση και κάθε άλλο υπεύθυνο που δεν φρόντισε ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μη βρεθεί απροετοίμαστος.
Σημείωνεται ότι για τον «Μπάλλο» υπήρξαν προειδοποιήσεις των μετεωρολόγων το προηγούμενο χρονικό διάστημα και έγιναν συσκέψεις αρμοδίων.
Παρ’ όλα αυτά πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν ή έμειναν χωρίς ρεύμα, σχολεία έκλεισαν την τελευταία στιγμή ή βρέθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις με το νερό να μπαίνει στις αίθουσες και Ιθάκη και Κεφαλονιά βρέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκη.
Στην Εύβοια που μετράει ακόμη τις πληγές από τις φωτιές του καλοκαιριού, από τις νέες πλημμύρες έχασε τη ζωή του ένας 69χρονος κτηνοτρόφος.
0 Σχόλια