Γιώργος Καρελιάς
Η ξαφνική επιδείνωση της κατάστασης της υγείας της Φώφης Γεννηματά προκάλεσε αναστάτωση και συγκίνηση στο χώρο του ΠΑΣΟΚ και κύμα συμπαράστασης από τον πολιτικό κόσμο. Η αναγκαστική αποχώρησή της από την μάχη ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ, δημιουργεί νέα δεδομένα στο... κόμμα αυτό εν όψει των εσωκομματικών εκλογών του Δεκεμβρίου.
Η κυρία Γεννηματά ήταν ο «βασικός παίκτης» σ’ αυτήν την κούρσα. Η αποχώρησή της δημιουργεί ένα κενό, το οποίο είναι άγνωστο αυτή τη στιγμή πώς θα καλυφθεί. Στη δήλωσή της αναφέρει ως μόνο μέλημά της «την ενότητα και την προοπτική της παράταξης». Όμως, αυτά πλέον εξαρτώνται περισσότερο από τους άλλους υποψηφίους για την ηγεσία και, φυσικά, από το εκλογικό αποτέλεσμα.
Μετά την δική της αποχώρηση, μένουν τρείς υποψήφιοι, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος, χωρίς να αποκλείεται να εμφανιστεί και άλλη υποψηφιότητα. Αν παραμείνουν αυτές οι τρεις, γνωστές μέχρι στιγμής, η κατάσταση στο ΚΙΝΑΛ εν όψει των εκλογών του Δεκεμβρίου αποτυπώνεται ως εξής:
Υπάρχουν δύο διακριτοί πόλοι, που σχηματικά θα μπορούσαν να αποδοθούν με τους χαρακτηρισμούς «δεξιόστροφος» και «αριστερόστροφος». Του πρώτου ηγείται ο Ανδρέας Λοβέρδος. Ο οποίος έχει χαρακτηρίσει «ιδεολογικό αντίπαλο» τη ΝΔ και «υπαρξιακό αντίπαλό» τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού συνάγεται ότι το ΚΙΝΑΛ(το οποίο έχει υποσχεθεί ότι θα μετονομάσει ξανά σε ΠΑΣΟΚ), υπό τη δική του ηγεσία δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν αυτό είναι εφικτό. Ο κ. Λοβέρδος δεν έχει απαντήσει στο ερώτημα αν θα συνεργαστεί(ξανά) με τη ΝΔ, αλλά είναι κοινό μυστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον προτιμά δίχως άλλο για επικεφαλής αυτού του, μικρού πλέον, κόμματος. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου μυστικό ότι ο κ. Λοβέρδος διατηρεί στενές σχέσεις με αρκετά κυβερνητικά στελέχη(πχ Αδωνις Γεωργιάδης), ενώ δεν έχει σχεδόν καμιά επαφή με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Τον «αριστερόστροφο» πόλο θα μπορούσε να εκφράσει ο Χάρης Καστανίδης, ως ο πλέον γνήσιος σημερινός εκφραστής των αρχών του(παλαιού, προ του 2012) ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος δεν μπαίνει στη συζήτηση που ξεκινά με το ερώτημα «με ποιον θα συγκυβερνούσατε;», επιμένοντας στην απόλυτη αυτονομία του κόμματος. Όμως, είναι βέβαιο ότι ο κ . Καστανίδης δεν θα δεχόταν να μετάσχει ξανά το ΚΙΝΑΛ σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, μετά την συγκυβέρνηση 2012-2014, που το κατέστρεψε εκλογικά.
Ενδιαμέσως κινείται ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ποντάρει και στο ηλικιακό κριτήριο(είναι νεότερος όλων) και αποφεύγει να εμπλακεί σε «πολωτικές διαμάχες».
Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστό τι θα πράξουν οι συνεργάτες της κυρίας Γεννηματά, οι οποίοι ελέγχουν και το μεγαλύτερο κομμάτι του κομματικού μηχανισμού. Θα αποφύγουν να εμπλακούν έως το τέλος ή θα ρίξουν το βάρος τους υπέρ κάποιου υποψηφίου; Αν το κάνουν, θεωρείται απίθανο να στηρίξουν τον κ. Λοβέρδο, με τον οποίο η κυρία Γεννηματά έχει ανταλλάξει πρόσφατα πολιτικές αιχμές.
Σε κάθε περίπτωση, η αποχώρηση της μέχρι σήμερα προέδρου προσδίδει άλλον χαρακτήρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν πρόσφατα, η κυρία Γεννηματά είχε σχετικό προβάδισμα. Τι θα συμβεί τώρα που δεν θα είναι υποψήφια; Εκτός από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ, θα έλεγε κανείς ότι το ίδιο, αν όχι και περισσότερο, ενδιαφέρονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας…
news247.gr
0 Σχόλια