Έβρος, Φέρες. Εδώ είναι οι σύγχρονες Θερμοπύλες. Εδώ οι ακρίτες υπερασπίζονται την τιμή και την αξιοπρέπεια ενός έθνους. Εδώ το χώμα μυρίζει αίμα και αν βάλεις το αυτί σου στο έδαφος, ακούς ποδοβολητά αλόγων, οβίδες να σκάνε και τις τελευταίες ανάσες εκείνων που έδωσαν την ψυχή και τη ζωή τους για την Ελλάδα.
Θεωρείται τόπος εξορίας για την ελίτ των Αθηνών. Η φράση “θα σε στείλω στον Εβρο” ακούγεται ως απειλή στα αυτιά όλων των υπαλλήλων του δημοσίου. Η Θράκη είναι παράδεισος, αλλά η φήμη της περιοχής των συνόρων θυμίζει εκείνη του νησιού του Πεταλούδα. Τόπος εκτόπισης και δυσμενούς διαβίωσης. Θα έπρεπε όλοι οι Έλληνες πολιτικοί να παραμένουν επί έξι μήνες εδώ στα σύνορα, για να μάθουν ότι η επιβίωση της πατρίδας, ως έχει εδαφικά και πληθυσμιακά, εξαρτάται από την συντήρηση, την ενδυνάμωση και την ανάπτυξη αυτής της ακριτικής ζώνης.
Κατά περίεργο και ενδεχομένως ιδιαίτερα δόλιο τρόπο, η πολιτική ηγεσία, που ζει στα καλώς κλιματιζόμενα γραφεία της Αθήνας, αποφεύγει να ρίξει μια ματιά στις πρώτες σελίδες των εφημερίδων της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Διαβάζω τυχαία έναν τίτλο που εντόπισα στην πρώτη σελίδα της ανεξάρτητης ημερήσιας εφημερίδας “Ελεύθερη Θράκη”: “Διπλάσιοι οι θάνατοι από τις γεννήσεις. Συνεχής συρρίκνωση του πληθυσμού στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη. Το 2020 γεννήθηκαν 4.255 άνθρωποι και πέθαναν 8.710. Στο νομό Έβρου γεννήθηκαν μόλις 999 άνθρωποι και πέθαναν... 2009!!! Κάθε χρόνο σβήνει στην Ελλάδα μια πόλη σαν την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλᨔ.
Η Συνθήκη της Λωζάνης ορίζει ότι ο νομός Έβρου πρέπει να έχει αμιγώς Χριστιανικό πληθυσμό και ο νομός Αδριανούπολης αμιγώς μουσουλμανικό. Τα τελευταία χρόνια, όπως μου είπαν δημοσιογράφοι της περιοχής, ένα ποσοστό κατοίκων του Έβρου, περίπου 10%, είναι Μουσουλμάνοι! Ποτέ άλλοτε δεν είχε συμβεί αυτό. Τώρα ριζώνουν και αλλοιώνουν την τοπική κοινωνία και τα όσα ορίζει η Λωζάννη, μετανάστες που “φυτεύονται” στην περιοχή. Ακόμα και τώρα 300 έως 500 περνάνε κάθε μήνα τα σύνορα, είτε από τη Βουλγαρία, είτε από τον υποτίθεται καλά φυλαγμένο Έβρο.
Στη διακίνηση μετέχουν Έλληνες, Τούρκοι και Βούλγαροι. Το τείχος του Έβρου, εμπνευσμένο από τον φράχτη του Ντόναλντ Τραμπ, είναι πράγματι μια καλή δουλειά της σημερινής κυβέρνησης. Ένα οχυρωματικό έργο που έφτιαξαν οι γνωστοί εργολάβοι που συναλλάσσονται με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά). Οι πάσσαλοι είναι μπηγμένοι πέντε μέτρα μέσα στο έδαφος και τα παρατηρητήρια “βλέπουν” 4 χιλιόμετρα και βάλε μέσα στην Τουρκία. Ωστόσο, το έργο δεν είναι πλήρες, δεν είναι αρκετό και πρέπει να ολοκληρωθεί. Τα σύνορά μας έως επάνω τη Βουλγαρία, είναι 200 και πλέον χιλιόμετρα. Με την Τουρκία η συνοριακή γραμμή είναι 180 χιλιόμετρα και το τείχος είναι μόνο 40...
Χρειαζόμαστε άμεση ενίσχυση του αριθμού των συνοριοφυλάκων κι εδώ που τα λέμε σύντομα πρέπει να γίνει η δεύτερη αμερικανική “Σούδα” στην Αλεξανδρούπολη, όπου ήδη ετοιμάζονται οι εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν ελικόπτερα, άρματα μάχης και πυροβόλα, ενώ τα μαχητικά σκάφη θα προσγειωθούν στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος”.
Ο Έβρος πρέπει να επιτηρηθεί καλύτερα και κρίνω απαραίτητο να ενισχυθεί με κίνητρα ο πληθυσμός του. Είναι απαράδεκτο να πληρώνουν οι ακρίτες της Θράκης φορολογία όμοια με εκείνη των κατοίκων της πρωτεύουσας, ή άλλων περιοχών γύρω από αυτή. Πρέπει επίσης, κατά τη γνώμη μου, να διπλασιαστεί η εθνοφυλακή σε όλη τη χώρα.
Οι αγρότες δεν μπορούν να δουλέψουν με αυτές τις τιμές καυσίμων. Η φτωχή πλειοψηφία του πληθυσμού της Θράκης δεν μπορεί να ζήσει και να εργαστεί με τιμή βενζίνης 1,821 ευρώ. Οι Αρχές έχουν απαγορεύσει στους κατοίκους της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης όπως έμαθα, να προβούν σε κοπή ξυλείας με αποτέλεσμα να παγώνουν χιλιάδες άνθρωποι, που έκοβαν κορμούς δέντρων για να ζεσταθούν! Τώρα, μαζεύουν πεσμένα ξύλα για να τα κάνουν καυσόξυλα.
Οι νέοι φεύγουν και από τη Θράκη. Ο πληθυσμός και στον Έβρο γερνάει επικίνδυνα, Τα ταπεινά μεροκάματα δεν αρκούν για να δημιουργηθούν νέες οικογένειες, Είναι αποτρεπτικά. Η ζωή είναι πολύ ακριβή και οργανώνονται εκδρομές για φτηνά ψώνια... στην Αδριανούπολη! Εκδρομές που αποδοκιμάζονται από τον τοπικό Τύπο, γιατί στερούν από το εμπόριο της περιοχής έσοδα.
Λίγο έξω από τις Φέρες συνάντησα τα μέλη του συλλόγου “Αινήσιο Δέλτα”. Ένας σύλλογος που υπερασπίζεται και αγωνίζεται για τη διατήρηση των 160 καλυβών, που υπάρχουν στο δέλτα του ποταμού Έβρου. Τετρακόσιοι Έλληνες (Ελληναράδες), που δραστηριοποιούνται σε αυτό των ευαίσθητο χώρο. Αλιείς, κυνηγοί, κτηνοτρόφοι κλπ. Ο σύλλογος “Αινήσιο Δέλτα” Έβρου, στηρίζει την τοπική κοινωνία με δωρεές προς νοσοκομεία, με εκδηλώσεις καθαρισμούς του δέλτα και τη στήριξη απόρων συνανθρώπων μας, Αυτοί είναι οι ακρίτες μας.
Η περιοχή αυτή, όπως λένε, είναι τα Ίμια του Έβρου. Θέλουν να την “γκριζάρουν”. Η πολεοδομία έχει λάβει εντολή να κατεδαφιστούν οι καλύβες, που είναι φτιαγμένες από λαμαρίνα και πάνελ. Γιατί άραγε; Κάθε τόσο επιβάλλουν άγρια πρόστιμα στους ακρίτες. Κατάσχονται λογαριασμοί τους στις τράπεζες. Μόλις όμως απειλήθηκε με μαζική εισβολή μεταναστών το ελληνικό κράτος, αυτοί έτρεξαν πρώτοι δίπλα στον Ελληνικό Στρατό και την Αστυνομία. Όπως μου είπαν θα έπρεπε η Αθήνα να οργανώνει σχολικές εκδρομές στον Έβρο και να ξεναγούνται τα Ελληνόπουλα, η αυριανή γενιά, στα σύνορά μας. Στα πιο ευαίσθητα εδάφη.
Εκεί δίπλα είναι και τα 16 στρέμματα γης, τα αμφισβητούμενα από τους Τούρκους. Το περίφημο μελισσοκομείο. Αυτό το κομμάτι εδάφους, για το οποίο όπως δήλωσε ο κ. Δένδιας “δεν θα κάνουμε πόλεμο”.
Στον Πόρο φωτογραφήθηκα με φόντο πίσω μου το τείχος. Η στρατιωτική δραστηριότητα ήταν έντονη. Εδώ πρέπει να σημειώσω, ότι από την εποχή της διαχάραξης των Ελληνοτουρκικών συνόρων (επιτροπή στην οποία πήρε μέρος από Ελληνικής πλευράς ο Ταγματάρχης Εμμανουήλ Μινωτάκης, αδελφός όπως έμαθα, του αξέχαστου ηθοποιού Αλέξη Μινωτή) ήταν η περιοχή του Δέλτα. Ένα διχαλωτό σημείο στο ποτάμι που χωρίζεται σε δύο βραχίονες, όπου είναι σήμερα και τα σύνορα Ελλάδος - Τουρκίας. Η έκταση μεταξύ των δύο βραχιόνων ήταν μια νησίδα, με έκταση 100.000 στρεμμάτων. Σήμερα ονομάζεται Δέλτα του Έβρου.
Η Τουρκία απαιτούσε την τοποθέτηση του συνόρου στον Δυτικό βραχίονα παρουσιάζοντας πλαστούς τίτλους ιδιοκτησίας. Αφού εξέτασε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών, ο Ολλανδός Μπάκερ αποφάσισε ότι ο κύριος ρους του Έβρου, ήταν ο ανατολικός βραχίονας. Αυτό σήμανε και την παραμονή του Δέλτα στην Ελληνική επικράτεια.
Πριν πάω στον Πόρο, πήγα και προσκύνησα, εκεί στις Φέρες στην Παναγία Θεοτόκο την Κοσμοσώτειρα. Έργο του Ισάακιου Κομνηνού, γιο του Αυτοκράτορα Αλέξιου και πατέρα του Αυτοκράτορα Ανδρόνικου. Ο ίδιος δεν έγινε αυτοκράτορας. Θέλησε να “πλύνει” την προηγούμενη περιπετειώδη ζωή του με αυτό το έργο που είναι μικρογραφία της Αγίας Σοφίας. Περίπου εξακόσια χρόνια έμεινε τζαμί στα χέρια των Τούρκων. Ακόμη στους εσωτερικούς τοίχους υπάρχουν απομεινάρια – σκιές από μουσουλμανικά σύμβολα, από το Κοράνι. Ένα ακόμη σημείο που θα έπρεπε να βλέπουν όλα τα ελληνόπουλα, όλοι μας.
Ο Έβρος είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο. Είναι η πρώτη έπαλξη στον Κεράτιο Κόλπο. Εκεί αναπνέουν ο Παλαιολόγος, ο Ιουστινιανός, ο Μέγας Κωνσταντίνος. Είναι όνειδος, είναι μεγάλη αμαρτία η πολιτική ηγεσία να μην έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιοχής και να μην έχει βάλει μειωμένη φορολογία.
0 Σχόλια