Η αλληλοεξουδετέρωση Πρασίνων και φιλελεύθερων στον ίδιο κυβερνητικό συνασπισμό
Με στραμμένα τα μάτια στις γερμανικές εκλογές είναι σήμερα η Αθήνα, καθώς παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις κάλπες στο Βερολίνο.
Πέρα από το πρόσωπο του Καγκελαρίου, που θα είναι ή ο Όλαφ Σολτς ή ο Άρμιν Λάσετ, το ενδιαφέρον της χώρας μας και των κομμάτων εξουσίας συγκεντρώνεται στα πρόσωπα που θα οριστούν υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικών.
Εφόσον διάδοχος της Άγκελας Μέρκελ εκλεγεί ο υποψήφιος των χριστιανοδημοκρατών Άρμιν Λάσετ θεωρείται βέβαιον ότι πρώτη του επιλογή θα είναι η εκ νέου συγκρότηση του «μεγάλου συνασπισμού» με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και τον Όλαφ Σολτς. Παρά τα όσα λέγονται σήμερα, το σενάριο αυτό –που φέρεται να θέλει πρωτίστως ο Κυριάκος Μητσοτάκης – έχει πολλές πιθανότητες επιτυχίας, καθώς ο Όλαφ Σολτς θα θελήσει με κάθε τρόπο να είναι στην κυβέρνηση. Η «κυβερνησιμότητά» του, άλλωστε, είναι αυτή για την οποία τον επιλέγουν οι γερμανοί ψηφοφόροι και όχι ένα καθαρό «άλλο μείγμα» πολιτικής, όπως πχ αυτό που κατέθεσε ο Τζο Μπάιντεν για την οικονομία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Με τον Άρμιν Λάσετ Καγκελάριο και τον Όλαφ Σολτς αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών, οι αλλαγές στην πολιτική Μέρκελ θα είναι λίγες και ανεπαίσθητες για τη χώρα μας: Ο Λάσετ θα κινηθεί στην ίδια γραμμή στα ελληνοτουρκικά, όπως και ο Σολτς στα οικονομικά.
Η τυχόν εκλογή του Όλαφ Σολτς στη θέση του Καγκελαρίου και η δημιουργία ενός κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους, θα περιπλέξει τα πράγματα. Σε μια τέτοια περίπτωση θεωρείται πολύ πιθανός ο ορισμός του επικεφαλής των Φιλελεύθερων Κρίστιαν Λίντνερ στη θέση του υπουργού Οικονομικών. Ο Λίντνερ είναι γνωστός για τις σκληρές του θέσεις για την οικονομία και το Σύμφωνο Σταθερότητας , είναι δε χαρακτηριστικό πως χαρακτηρίζεται από μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης ως ο «μικρός Σόιμπλε», ενώ το κόμμα των Φιλελεύθερων μεταλλάσσεται συνολικότερα τα τελευταία χρόνια σε πολύ δεξιές θέσεις-σε ορισμένες περιπτώσεις θυμίζει την ακροδεξιά «Εναλλακτική για την Γερμανία»!
Σε έναν συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών-Πράσινων-Φιλελεύθερων υπό τον Όλαφ Σολτς, πάντως, οι Πράσινοι, πιθανότατα με την υποψήφια Καγκελάριο Αναλένα Μπέρμπογκ, θα αναλάβουν το υπουργείο Εξωτερικών. Οι Πράσινοι είναι ιδιαίτερα σκληροί με την Κίνα, τη Ρωσία και τον …Ερντογάν! Προσοχή, όχι με τη Τουρκία, αλλά με τον Ερντογάν, λόγω της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον πρόεδρο της γειτονικής μας χώρας. Γιατί, κατά τα λοιπά, οι Πράσινοι είναι το κόμμα με τις περισσότερο φιλοτουρκικές θέσεις στη Γερμανία.
Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, πάντως, με την ταυτόχρονη συμμετοχή τους σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό εκτιμάται ότι σε μεγάλο βαθμό θα αλληλοεξουδετερωθούν ως προς τις βασικές αιχμές της πολιτικής τους. Ως χαρακτηριστικό σημείο για τη χώρα μας είναι οι γερμανικές επανορθώσεις, καθώς οι Πράσινοι πρωταγωνιστούν ζητώντας την καταβολή τους, για να γίνει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να περάσεις πάνω από το …πτώμα των Φιλελευθέρων!
Εν αντιθέσει, πάντως, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη που θα προτιμούσε εκ νέου έναν «μεγάλο συνασπισμό» με Καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ και αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών τον Όλαφ Σολτς, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε νίκη του Όλαφ Σολτς, με τον οποίο και διατηρεί προσωπικές σχέσεις. Το ίδιο και η Φώφη Γεννηματά, καθώς θα μπορούσε να ισχυριστεί πως η σοσιαλδημοκρατία ανακάμπτει και επανέρχεται στην Ευρώπη.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως ο έλληνας πρωθυπουργός δεν διαθέτει ιδιαίτερες προσωπικές σχέσεις ούτε με τον Άρμιν Λάσετ, ούτε με τον Όλαφ Σολτς, γεγονός που δεν βοηθάει την Αθήνα για τον πρώτο τουλάχιστον καιρό της θητείας του νέου Καγκελάριου.
Βασίλης Σκουρής στο idiseis.gr
0 Σχόλια