Προσοχή, προσοχή! Σε περίπτωση νέας πυρκαγιάς το νέο μήνυμα του 112 από εδώ και πέρα θα είναι το εξής: «112: Δέντρα εκκενώστε τη…. (Συμπληρώστε εσείς την περιοχή) – Έρχονται οι επενδυτές». «Δανείζομαι» τον παραπάνω τίτλο, από το μεγάλο συλλαλητήριο των πυρόπληκτων στη Βόρεια Εύβοια.
Εκεί όπου το Σάββατο 21 Αυγούστου εκφράστηκε η αποφασιστικότητα μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου από τις πρόσφατες πυρκαγιές, για κλιμάκωση του αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους, στα χωριά και τα σπίτια τους.
Οι κάτοικοι των περιοχών κατήγγειλαν το προδιαγγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος των χωριών και του περιβάλλοντος, από την ασκούμενη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη (και όχι μόνο) να αφήνει απροστάτευτα τα δάση και τον λαό, την ίδια ώρα που η περιοχή καίγεται και πνίγεται κάθε χρόνο κυριολεκτικά.
Το «επιτελικό» κράτος λειτούργησε για ακόμη μία φορά στην εντέλεια. Όλα τα εναέρια μέσα πέταξαν, ο συντονισμός της πυροσβεστικής ήταν άψογος, εκκενώσεις έγιναν παντού, οι φωτιές σβήστηκαν σε λιγότερο από ένα μήνα. Οπότε είναι λογικό να μην υπάρξει καμία παραίτηση…Και γιατί άλλωστε να υπάρξει;
Το σχέδιο της κυβέρνησης ήταν υποδειγματικό. Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, καθώς η ΝΔ φέτος, από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν τα δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, πίστωσε μόλις 1,7 εκατ. ευρώ για όλη την Ελλάδα. Το λες και ψίχουλα…
Η Νέα Δημοκρατία και στην περίπτωση της Εύβοιας, με το «ολιστικό σχέδιο ανασυγκρότησης» που εντάσσει τη διαχείριση των καμένων δασών της περιοχής σε ένα «σύνολο μέτρων» για τη στήριξη των επενδύσεων, παρουσιάζει αυτή τη «λύση» ως μονόδρομο και την χρηματοδοτεί αδρά από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οι κίνδυνοι για τα δάση και τον κόσμο μεγαλώνουν εξαιτίας της πολιτικής εμπορευματοποίησης της γης, της κρατικής υποχρηματοδότησης και της διαχείρισης με όρους «κόστους – οφέλους» για τους λίγους ή μάλλον για αυτούς που έχουν συμφέροντα από τις πυρκαγιές. Ο φυσικός πλούτος είναι ανυπεράσπιστος μπροστά στις επενδυτικές επιδιώξεις των ομίλων και η επιχειρηματική του αξιοποίηση είναι η άλλη όψη της ίδιας καταστροφικής πολιτικής.
Η ΝΔ με τη λεγόμενη «νέα πολιτική για τα δάση» αναγνώρισε τη δράση των ομίλων στα δασικά οικοσυστήματα. Άλλωστε η επιβολή εισιτηρίου στηρίζεται στον νόμο που ψήφισε πέρσι εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δασικές εκτάσεις, ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Κάτι αντίστοιχο πάει να γίνει τώρα και στον Όλυμπο.
Όλα τα παραπάνω, οι κάτοικοι της Εύβοιας τα γνωρίζουν από πρώτο χέρι, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν καταγραφεί ουκ ολίγα γεγονότα. Ας θυμηθούμε το 2016 όπου η πυρκαγιά στη Λίμνη έκαψε πάνω από 25.000 στρέμματα πευκοδάσους, το 2018 την πλημμύρα στο Μαντούδι με 2 νεκρούς, την πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι σε παρθένο δάσος στο Όρος Δίρφυς, όπου κάηκαν πάνω από 25.000 στρέμματα, ενώ το 2020 την πλημμύρα στον Ληλάντα και τον Μεσσάπιο Ποταμό με τραγικό απολογισμό 8 νεκρούς.
Ο κατάλογος των καταστροφών είναι μακρύς και θα συνεχίσει να είναι, αλλά όσο η κυβέρνηση βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας μην φοβάστε τίποτα. Εξάλλου το σχέδιο είναι ένα και «αποτελεσματικό»: «Εκκενώστε τα σπίτια σας» σε πυρκαγιές και πλημμύρες και «μείνετε σπίτι» στην πανδημία.
Αλέξανδρος Πηγαδάς στο documentonews.gr
0 Σχόλια