ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΑΜΘ
Αφού χαιρετίσουμε την άφιξη του πυροσβεστικού ελικοπτέρου στην Αλεξανδρούπολη με σκοπό να βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα για όλη την ΑΜΘ κατά την αντιπυρική περίοδο, θα θέλαμε να θέσουμε μερικά ερωτήματα στη δημόσια συζήτηση, καθώς, καλές είναι οι φωτογραφίες αλλά δεν είναι πάντα ικανές για να κρύψουν όσα “δεν φαίνονται”.
Για ποιο λόγο συνιστά “είδηση” η άφιξη του ελικοπτέρου, εφόσον αυτή είναι δεδομένη κάθε καλοκαίρι εδώ και περίπου είκοσι χρόνια;
Το ότι φέτος το ελικόπτερο ήρθε νωρίτερα από άλλες χρονιές, πού οφείλεται; Πάντως, σίγουρα όχι σε ενέργειες των διοικούντων την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Διότι, αν είχαν φροντίσει γι’ αυτό, τότε θα είχαν φροντίσει και για τον ανεφοδιασμό των πτητικών πυροσβεστικών μέσων στο αεροδρόμιο “Δημόκριτος” ώστε να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος μεταξύ των ρίψεων στις εκάστοτε επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι αν υπήρχε δεξαμενή καυσίμων στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης θα μπορούσαν να κάνουν διπλάσιες ρίψεις σε κάθε επιχείρηση, αφού δεν θα χρειαζόταν να μεταβαίνουν στη Χρυσούπολη για ανεφοδιασμό καυσίμων (σ.σ. Είναι γνωστό ότι η έξοδος ενός αεροσκάφους τύπου PZL διαρκεί τρεις (3) ώρες και ο χρόνος που χρειάζεται ένα ζεύγος PZL να επιχειρήσει από Χρυσούπολη Ν. Καβάλας μέχρι την Δαδιά Ν. Έβρου είναι 45 min, που σημαίνει ότι μπορούν να επιχειρήσουν δύο (2) φορές (χωρητικότητα ενός PZL σε νερό από 1,5t μέχρι 2,5t και 60lit αφρού), ενώ αν υπήρχε η δυνατότητα να εφοδιάζονται με νερό από το Α/Δ Δημόκριτος στην Αλεξ/πολη, ο χρόνος που θα χρειαζόταν ένα ζεύγος PZL να επιχειρήσει στην Δαδιά θα ήταν 14min και θα μπορούσαν να επιχειρήσουν τουλάχιστον τέσσερις (4) φορές, ενώ αν υπήρχε και δυνατότητα εφοδιασμού με καύσιμο (αεροπορικό καύσιμο) ο χρόνος επιχείρησης των PZL στους Ν. Έβρου και Ροδόπης θα μειωνόταν, ενδυναμώνοντας τον επιχειρησιακό σχεδιασμό).
Επιπλέον, ο κος Πέτροβιτς ως επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Έβρου έχει σαφή εικόνα για το πόσο καλά διατηρημένες είναι οι αντιπυρικές ζώνες (που η ευθύνη για τη συντήρησή τους ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης), και για το πόσο καλά φροντισμένες είναι οι προσβάσεις σε δύσβατα σημεία της Περιφέρειας μας και παγκοσμίου βεληνεκούς οικοσυστήματα, όπως το Δάσος της Δαδιάς;
Για την παράταξή μας, η αντιπυρική προστασία δεν είναι μία εικόνα στο Facebook. Είναι μία μεγάλη εικόνα που δυστυχώς οι διοικούντες και οι έχοντες την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας στην ΑΜΘ δεν βλέπουν ή κάνουν ότι δεν βλέπουν. Διότι, αν την έβλεπαν θα είχαν ενεργήσει ώστε μέσω των Υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και των Περιφερειακών Ενοτήτων να υπήρχε μία καλύτερη οργάνωση με σκοπό φυσικά την ασφάλεια των οικοσυστήματων, των ανθρώπων της Περιφέρειας μας και των περιουσιών τους καθώς και τη διευκόλυνση του πυροσβεστικού έργου.
Κλείνοντας θέλουμε να ευχαριστήσουμε για άλλη μία φορά τους/τις πυροσβέστες της Περιφέρειας μας για την προσπάθεια που καταβάλουν κάθε χρόνο, όμως δεν μπορούμε και δεν δικαιούμαστε να μένουμε σιωπηλοί στα προβλήματα – “φωτιά” που κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν, αλλά δυστυχώς γι’ αυτούς, τους προδίδει ο καπνός.
Από το Γραφείο Τύπου
0 Σχόλια