Recents in Beach

Ο διάβολος στις λεπτομέρειες των συνομιλιών ΕΕ-Τουρκίας:Χωρίς δέσμευση για Χάγη η αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης;-Τι λέει ο Δένδιας, τι ζητά ο Κατρούγκαλος

 


-Τι λέει ο Δένδιας, τι ζητά ο Κατρούγκαλο

Ενώ η κυβέρνηση θέτει, ως φαίνεται, τον πήχη στα ελληνοτουρκικά στο να μην υπάρξει ένταση φέτος το καλοκαίρι, όπως συνέβη περυσι με την παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας επί πάνω από ένα μήνα από το Oruce Reis, η ΕΕ με υποδείξεις της Γερμανίας προχωρά στην έναρξη διαπραγματεύσεων στο ανώτατο επίπεδο για την αναθεώρηση/αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης με την Τουρκία.

Επισήμως η κυβέρνηση αλλά και οι Βρυξέλλες παραπέμπουν σε προηγούμενα κείμενα αποφάσεων που επιτρέπουν να ανακόπτεται η πορεία αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσης εφόσον η Τουρκία συνεχίζει την παραβατική και προκλητική συμπεριφορά της, κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα εφαρμοστεί εάν λάβει κανείς υπ΄όψιν του την υποχωρητικότητα και την φιλοτουρκική στάση χωρών όπως η Γερμανία, η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά και την αδυναμία της Γαλλίας να επιβάλλει αντίθετες

Το σχέδιο συμπερασμάτων που διακινείται τις τελευταίες ημέρες εμπνέει ανησυχία και διπλωματικές πηγές αλλά και η αντιπολίτευση επιμένουν πως πρέπει να υπάρξει σαφής περιγραφή όρων με στόχο την υπογραφή συνυποσχετικού Ελλάδας-Τουρκίας για την παραπομπή της οριοθέτησης των οικονομικών θαλασσίων ζωνών στη Χάγη. Κάτι που δεν προκύπτει από την μέχρι τώρα ρητορική της κυβέρνησης.

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ- Κατρούγκαλος: Η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση της

Η Κυβέρνηση οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση της στα Συμβούλια της εβδομάδας, τόσο αναφορικά με το αν θα δεχθεί την έναρξη των διαπραγματεύσεων για αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, χωρίς καμία τουρκική δέσμευση, όσο και στο αν θα θέσει ως όρο τη Χάγη ή θα αρκεστεί σε αφηρημένες αναφορές σε αναστρεψιμότητα, αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας κατα την είσοδό του στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ανέφερε οτι θα επαναλάβει τη σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν: Φυγή προς τα εμπρός χωρίς ένταση | HuffPost  Greece

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 22 Ιουνίου, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συνεδριάσει με φυσική παρουσία των Ευρωπαίων υπουργών.

Βασικό θέμα στην ατζέντα του ΣΓΥ είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Ιουνίου, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται ο ευρωπαϊκός συντονισμός για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη, το μεταναστευτικό ζήτημα, οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας και ΕΕ – Ρωσίας, καθώς και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής Ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ακόμη θέματα που αφορούν στη Διεύρυνση και Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, το Κράτος Δικαίου στην Πολωνία, τις Αξίες της Ένωσης στην Ουγγαρία, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ-Ελβετίας.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα συμμετάσχει επίσης στις διακυβερνητικές διασκέψεις της ΕΕ με το Μαυροβούνιο και τη Σερβία βάσει της Νέας Μεθοδολογίας Διεύρυνσης.

Τι προτείνει ο Νίκος Δένδιας

Tην σαφή και δεδηλωμένη άποψη για την Τουρκία θα επαναλάβει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπως ανέφερε προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας σημείωσε: «Θα συζητήσουμε σήμερα για τη Λευκορωσία και αναμένουμε ότι θα συμφωνηθεί η τέταρτη δέσμη κυρώσεων. Θα συζητήσουμε επίσης για το Ιράκ, το οποίο για εμάς έχει τεράστια σημασία, διότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί τη Βαγδάτη τις επόμενες ημέρες. Και επίσης, θα συζητήσουμε για την Τουρκία, για την οποία έχουμε μια πολύ σαφή και δεδηλωμένη άποψη, την οποία πρόκειται να επαναλάβω».

Μπορέλ: “Η Λευκορωσία το πρώτο μας θέμα”


Η Λευκορωσία είναι το πρώτο θέμα στην ατζέντα των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συναντώνται στο Λουξεμβούργο, όπως σημείωσε ο ‘Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο.

«Το πρώτο πράγμα είναι να συζητήσουμε για τη Λευκορωσία. Αρχικά θα έχουμε συνάντηση με την Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια και μετά θα εγκρίνουμε το πακέτο νέων κυρώσεων, το οποίο είναι ένα ευρύτερο πακέτο. Νομίζω είναι 86 πρόσωπα και οντότητες. Μετά θα συζητήσουμε επίσης για οικονομικές κυρώσεις που θα παρουσιαστούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην επόμενη συνάντηση» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ιράκ» συμπλήρωσε τονίζοντας ότι «η κατάσταση στο Ιράκ είναι επίσης ανησυχητική και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε αυτή τη χώρα». Επίσης, θα συζητηθούν τα θέματα της Λατινικής Αμερικής, της Αιθιοπίας, ενώ θα τεθούν τα ζητήματα της Τουρκίας και του Λιβάνου, δύο χωρών τις οποίες είχε επισκεφθεί ο κ. Μπορέλ την περασμένη εβδομάδα.

Την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λευκορωσία εξέφρασε παράλληλα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κροατίας Γκόρνταν Γκρλικ Ραντμάν προσερχόμενος. Όσον αφορά στην Τουρκία, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ‘Αγκυρα «θα συνεχίσει τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

«Κοινοί μας στόχοι να μην υπάρξουν νέες περιπέτειες στην γειτονιά μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η μερική οριοθέτηση των μεταξύ μας θαλασσιών ζωνών, που είναι τετελεσμένο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, προσδοκώ σύντομα να υπάρξει ολική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας. Με τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι συζητήσαμε και για το Κυπριακό. Δε νοείται λύση πέραν του δεσμευτικού πλαίσιου, που θέτουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Δηλαδή μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, λύση συμβατή και με την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως μέλος της ΕΕ, ισχυρισμοί περί δύο κρατών είναι εκτός θέματος, ειδικά όταν συνοδεύονται και από απειλές περί ανοίγματος των βαρωσιών και εγκατάστασης βάσης για drones στα Κατεχόμενα» τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Συζητήσαμε και τις εξελίξεις στη Λιβύη. Υποστηρίζουμε ειρήνευση και ομαλότητα στην γειτονική χώρα και βασική προυπόθεση η αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων και εν τέλει η διεξαγωγή εκλογών πριν από το τέλος του έτους. Συμμερίζεται ο κ. Σίσι την βαθιά ενόχλησή μας για τη μη συμμετοχή της Ελλάδος στην “Διαδικασία του Βερολίνου” σε λίγες ημέρες. Ενημέρωσα τον πρόεδρο κ. Σίσι για τη συνάντηση μου με τον Ερντογάν. Οι προοπτικές εμβάθυνσης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων σε ζητήματα όπως η Οικονομία και η κλιματική αλλαγή να μπορέσουν να αποκλιμακώνουν την ένταση από τις αγεφύρωτες διαφορές μας, όπως στο θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ», επεσήμανε στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, στο Κάιρο.

https://www.libre.gr/o-diavolos-stis-leptomereies-ton-syno/

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια

script data-cfasync="false" type="text/javascript" id="clever-core">