Ο τομέας της αιματολογίας έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί εξελιγμένες θεραπείες και τακτικές, σε παθήσεις όπως η λευχαιμία και τα είδη της, αφήνοντας πίσω παλιές τακτικές που προκαλούσαν πολλά προβλήματα σε έναν ήδη επιβαρυμένο οργανισμό.
Μερικά είδη λευχαιμίας είναι επιθετικά και μπορεί να μην εκδηλώσουν και κανένα σύμπτωμα μέχρι την τυχαία ανακάλυψή τους. Ποια είναι αυτά και πως μπορείτε να τα ξεχωρίσετε;
Οξεία λευχαιμία
Κακοήθεια του αίματος που μπορεί να προσβάλλει κάθε ηλικία. Θεωρείται δύσκολη στην αντιμετώπιση κυρίως γιατί σε ένα μεγάλο ποσοστό συνυπάρχει με άλλες παθήσεις. Κάθε αιματολόγος που καλείται να αντιμετωπίσει έναν ασθενή, το κάνει εξατομικευμένα λαμβάνοντας υπόψη πολλούς παράγοντες. Αν η οξεία μυελογενής λευχαιμία κάνει εμφάνιση στην παιδική ηλικία τα πράγματα εκεί είναι πιο αισιόδοξα, αφού με την εφαρμογή εντατικών πρωτοκόλλων και συνδυαστικών πρακτικών το παιδί καταφέρνει ίαση στο 90%.
Μεταξύ των δύο αυτών ομάδων υπάρχει η ομάδα εφήβων και νέων ενηλίκων στους οποίους η νόσος παρουσιάζει αρκετές ιδιαιτερότητες, και η οποίοι μέχρι πριν μία δεκαετία θεραπεύονταν με πρωτόκολλα που προορίζονταν για ηλικιωμένους ασθενείς.
Συμπτώματα: Κούραση, εφίδρωση βραδινή, πετέχειες, συχνοί πυρετοί κ.α.
Χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία
Η λεμφοκυτταρική λευχαιμία αυτή προέρχεται συνήθως από τα β – λεμφοκύτταρα. Τα καρκινικά κύτταρα συσσωρεύονται στο αίμα και στον μυελό των οστών. Η εμφάνισή της αφορά κυρίως τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας, με μεγαλύτερα ποσοστά στους άνδρες. Δεν έχουν ανευρεθεί αιτίες που να συνδέονται άμεσα.
Δυστυχώς οι περισσότεροι ασθενείς δεν εμφανίζουν κανένα σύμπτωμα μέχρι την τυχαία διάγνωση και η νόσος βρίσκεται σε ύφεση για πολλά χρόνια, ενώ άλλοι εμφανίζουν σχεδόν εξαρχής συμπτώματα.
Συμπτώματα: Διόγκωση λεμφαδένων σε διάφορα μέρη του σώματος, κόπωση, πυρετοί, νυχτερινός ιδρώτας, απώλεια βάρους, διόγκωση σπλήνα κ.α.
Χρόνια μυελογενής λευχαιμία
Η χρόνια μυελογενής λευχεμία πρόκειται για έναν σπάνιο καρκίνο του μυελού των οστών. Η πάθηση εμφανίζει πολύ υψηλά λευκά αιμοσφαίρια. Ο ασθενής έχει χαρακτηριστική κούραση για χρόνια, γι’ αυτό και η πάθηση αποκτάει χρόνιο χαρακτήρα.
Συμπτώματα: Κόπωση, πόνος στα κόκαλα, χάσιμο κιλών, νυχτερινή εφίδρωση κ.α.
Dr. Μανώλης Νικολούσης
Αιματολόγος
0 Σχόλια