Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Φλερτ με πρόωρες κάλπες: Και οι αρχές του καλοκαιριού στο τραπέζι

Φλερτ με πρόωρες κάλπες: Και οι αρχές του καλοκαιριού στο τραπέζι

Σ

Τα «καλά νέα» από το μέτωπο των εμβολίων οδηγούν στον πειρασμό του «εκλογικού αιφνιδιασμού», καθώς η κατάσταση στην οικονομία μπορεί να αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό. Πρώτο βήμα η «επανεκκίνηση» της κυβέρνησης που δέχεται ισχυρά πλήγματα από τη διαχείριση της πανδημίας, με ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου 

Ενώπιον στρατηγικών αποφάσεων φέρεται να βρίσκεται ο πρωθυπουργός, με το δίλημμα της πρόωρης κάλπης να γίνεται όλο και περισσότερο έντονο.

«Το εμβόλιο φέρνει κάλπες το φθινόπωρο; – Αυξάνονται οι προβληματισμοί στο Μαξίμου», ήταν ο τίτλος στα «Παιχνίδια Εξουσίας» στις 14 Νοεμβρίου, που αποκάλυψαν τα εκλογικά σενάρια που συζητούνται στην ηγεσία της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης όχι απλώς βρίσκεται στο τραπέζι για το προσεχές φθινόπωρο, αλλά γίνονται πλέον συζητήσεις και για εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές καλοκαιριού, όταν -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα έχει αρχίσει να εμβολιάζεται ένα τμήμα του πληθυσμού, γεγονός που θα δίνει τη δυνατότητα στο κυβερνητικό επιτελείο να δημιουργήσει κάποιο κλίμα προσδοκιών! Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να συμβάλλει και η όλη συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίος συνεχώς καθυστερεί, εντείνοντας τις δυσκολίες αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Εντός -αλλά και πέριξ- του Μαξίμου, φέρεται να πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει άλλη σημαντική ευκαιρία έως το τέλος της οικονομίας για την προσφυγή σε πρόωρες κάλπες, ενώ κατάσταση στην οικονομία μπορεί να αλλάξει άρδην τους κομματικούς συσχετισμούς που έχουν δημιουργηθεί μετά την 7η Ιουλίου του 2019 και την ηγεμονική παρουσία της ΝΔ στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η ύφεση 10,5% που προβλέπεται για το 2020 και η ισχνή ανάπτυξη μόλις 4,8% που προβλέπεται για το νέο έτος (θυμίζουμε ότι την πρώτη χρονιά των μνημονίων είχαμε ύφεση λίγο παραπάνω από 9%) θεωρείται βέβαιον ότι θα επιφέρει μεγάλη κοινωνική δυσαρέσκεια, πιθανόν και αναταραχή, αλλά και ότι θα επηρεάσει σημαντικά και πιθανόν να αναδιατάξει το πολιτικό σύστημα. Η αύξηση της ανεργίας, ιδίως μετά το τέλος της αναστολής εργασίας, η υποαπασχόληση, η σημαντική μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και η έλλειψη προοπτικής, εκτιμάται πως θα δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που αυτή τη στιγμή ουδείς μπορεί να προβλέψει στο πού θα οδηγήσει.

Οι θιασώτες των πρόωρων εκλογών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μάλιστα, προειδοποιούν πως το φθινόπωρο που έρχεται ίσως είναι αργά για το στήσιμο της κάλπης, καθώς η κατάσταση μπορεί να μην ελέγχεται και προτείνουν εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές του καλοκαιριού, εφόσον φυσικά επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τη χρήση του εμβολίου. Σημειώνουν δε πως θα πρέπει να προληφθεί και η ανάκαμψη της αντιπολίτευσης, ενώ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι στο τέλος της τετραετίας θα μπορεί να υπηρετηθεί ο στόχος των διπλών εκλογών, ώστε «να καεί», όπως συνηθίζεται να λέγεται, ο εκλογικός νόμος της απλής αναλογικής.

Ο πρωθυπουργός, πάντως, θα λάβει τις οριστικές του αποφάσεις κοντά στο Πάσχα, ενώ φέρεται να θεωρεί πως μάλλον έκανε λάθος που δεν προχώρησε σε πρόωρες κάλπες το προηγούμενο φθινόπωρο, παρότι για μεγάλο διάστημα φλέρταρε με αυτές. Προς το παρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επιχειρήσει «επανεκκίνηση» της κυβέρνησής του, που δέχεται ισχυρά πλήγματα από τη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού, με έναν ανασχηματισμό, αναμένοντας τον κατάλληλο πολιτικά χρόνο για να τον επιχειρήσει!

Βασίλης Σκουρής στο idiseis.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here