Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Ρήξη χιαστού και μηνίσκου – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Ρήξη χιαστού και μηνίσκου – Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Σ

Η ρήξη χιαστού και μηνίσκου είναι δύο καταστάσεις ορθοπεδικής φύσης που καταλήγουν σε χειρουργείο, για να μπορέσει το άτομο να ανακτήσει τη λειτουργικότητα του. Πραγματοποιείται πάντα από ορθοπεδικό χειρουργό, ο οποίος έχει εκπαιδευτεί καταλλήλως.

Ρήξη μηνίσκου

Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν ρήξη μηνίσκου, σχετίζονται με πόνο στην περιοχή του γονάτου και οίδημα. Συγκεκριμένα ο ασθενής θα είναι σε δεινή θέση για να περπατήσει ή να αλλάξει κατεύθυνση τόσο εύκολα όσο άλλοτε. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι το υγρό μέσα στην άρθρωση. Είναι πιθανό το γόνατο να κλειδώσει και να είναι ανέφικτη οποιαδήποτε κίνηση. Τότε η κατάσταση χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης και πιθανότητα να γίνει αρθροσκόπηση, επέμβαση που προτείνεται έτσι κι αλλιώς για να διορθωθεί η ρήξη μηνίσκου. 

Η αρθροσκόπηση πραγματοποιείται μέσα από δύο πολύ μικρές τομές του ενός εκατοστού, μέσα από τις οποίες περνάει και η κάμερα και τα μικρά εργαλεία που επιδιορθώνουν το πρόβλημα.

Ρήξη χιαστού

Όταν συμβαίνει η ρήξη ο ασθενής βιώνει μία πολύ δυσάρεστη αίσθηση, που δεν ξεχνιέται εύκολα. Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει και ένας ήχος σαν να διασπάται κάτι από κάτι άλλο. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι ο οξύς πόνος, το οίδημα και η απώλεια της ολοκληρωμένης κίνησης της άρθρωσης και φυσικά η δυσκολία στην ίδια τη βάδιση.

Όταν η ρήξη συμβαίνει στον πρόσθιο χιαστό, μπορεί να είναι είτε μερική είτε ολική και αναλόγως και η αντιμετώπιση να είναι συντηρητική αντί χειρουργική. Αν τελικά αντιμετωπιστεί με χειρουργείο, αυτό μπορεί να είναι αρθροσκοπικά, διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής θα αναρρώσει και θα περπατήσει πολύ πιο γρήγορα και πολύ πιο εύκολα.

Εναλλακτικά μπορεί να πραγματοποιηθεί συνδεσμοπλαστική, μία επέμβαση που μπορεί να αποδειχθεί ασφαλής με υψηλά ποσοστά επιτυχίας, με μόσχευμα λαμβάνεται από το γόνατο.

Νικόλαος Ροΐδης

Ορθοπεδικός Χειρουργός https://www.roidisnt.gr/

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here