Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Προστατίτιδα: Χρόνια ή οξεία; Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και επιλέγοντας την θεραπεία

Προστατίτιδα: Χρόνια ή οξεία; Αναγνωρίζοντας τα συμπτώματα και επιλέγοντας την θεραπεία

Σ

H προστατίτιδα είναι μία κλινική κατάσταση με χαρακτηριστικά συμπτώματα, κατά την οποία ο προστάτης, δηλαδή ο αδένας μεγέθους καρυδιού που έχουν όλοι οι άντρες και βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και μπροστά από το ορθό, διογκώνεται σε σημείο επώδυνο ή και ενοχλητικό για την ούρηση και τις φυσιολογικές λειτουργίες.

Υπό κανονικές συνθήκες ο προστάτης έχει ως καθήκον να παράγει το υγρό μέσα στο οποίο βρίσκεται το σπέρμα και το προστατεύει μέχρι να φτάσει στο ωάριο. Κάποιες φορές ωστόσο, λόγω βακτηριακής μόλυνσης, τραυματισμού ή άλλων καταστάσεων, ο άνδρας μπορεί να παρουσιάσει είτε οξεία προστατίτιδα, είτε χρόνια προστατίτιδα, ανάλογα τα συμπτώματα. 

Σε κάθε περίπτωση συνίσταται μία επίσκεψη σε έναν έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό ανδρολόγο ουρολόγο, όπως ο  δρ. Ιωάννης Μπελημπασάκης, ο οποίος θα διαγνώσει την προστατίτιδα και θα προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Τι κρύβει η διόγκωση

Ανάλογα τα συμπτώματα που έχει η προστατίτιδα, μπορούμε να την κατατάξουμε σε 4 κατηγορίες, προκειμένου να επιλεχθεί η κατάλληλη θεραπεία. Έτσι μπορεί να έχουμε:

  • Χρόνια προστατίτιδα βακτηριακή
  • Οξεία προστατίτιδα βακτηριακή
  • Χρόνια προστατίτιδα – σύνδρομο πυελικού πόνου
  • Ασυμπτωματική προστατίτιδα

Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι η χρόνια προστατίτιδα με συμπτώματα που επηρεάζουν κυρίως ηλικιωμένους άνδρες. Μπορεί να είναι είτε βακτηριακή, που συνήθως προκύπτει από κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, είτε να επέλθει από έντονο στρες σε συνδυασμό με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, είτε από κάποιον τραυματισμό στην περιοχή.

Τα συμπτώματα της χρόνιας προστατίτιδας έρχονται και φεύγουν, τα πιο συνηθισμένα ωστόσο είναι πόνος κατά την ούρηση ή την εκσπερμάτιση, αίσθημα βάρους στο όσχεο και πόνος στην πλάτη ή το ορθό.

Πώς την αντιμετωπίζουμε

Η θεραπεία για την προστατίτιδα εξαρτάται από την περίπτωση. Για παράδειγμα σε περιπτώσεις βακτηριακής προστατίτιδας, οξείας ή και χρόνιας, η θεραπεία στηρίζεται κυρίως σε αντιβιοτική αγωγή για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη ρίζα του και ίσως επιπλέον αγωγή με αναλγητικά, a-αναστολείς και αντιφλεγμονώδη, για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που επιφέρει.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να ελέγχετε τακτικά τον προστάτη σας και να μην παραλείπετε τις εξετάσεις ρουτίνας από μία ηλικία και έπειτα, καθώς ακόμα και η ασυμπτωματική προστατίτιδα μπορεί να επιφέρει στειρότητα και μόνιμες βλάβες, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Επισκεφθείτε σήμερα το Athens Urology του χειρουργού ουρολόγου ανδρολόγου δρ. Ιωάννη Μπελημπασάκη και μάθετε περισσότερα για την οξεία και χρόνια προστατίτιδα, τα συμπτώματα και την θεραπεία για την αντιμετώπισή της.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here