Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Περίπου το 50% των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση για την Επιστρεπτέα μένει...

Περίπου το 50% των επιχειρήσεων που έκαναν αίτηση για την Επιστρεπτέα μένει εκτός

Event organized by the site www.tvxs.gr, entitled "Production Reconstruction: The challenge of the next day," which took place in the auditorium of Athens War Museum on February 13, 2014 / Εκδήλωση που διωργάνωσε το σάιτ www.tvxs.gr, με θέμα: «Παραγωγική Ανασυγκρότηση: Η πρόκληση της επόμενης μέρας», στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, στις 13 Φεβρουαρίου, 2014
Σ

Αναφερόμενος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι «έχουν γίνει πολλές αιτήσεις, αλλά πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση ενώ είχαν αύξηση τζίρου στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να μην τη δικαιούνται. Θα είναι γύρω στις 360.000 με 370.000 οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιστρεπτέα 5» με τις αιτήσεις να ήταν πάνω από 700.000. Το υπουργείο φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε πιο στενά κριτήρια για τις αιτήσεις, ενώ το συνολικό ποσό παραμένει σταθερό στα 1,5 δισ. και δεν υπάρχει επιλογή να αυξηθεί σε σχέση με τη ζήτηση, μια συνταγή που ακολούθησε του υπουργείου στις προηγούμενες Επιστρεπτέες.

Αναφερόμενος στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5, ο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε ότι «έχουν γίνει πολλές αιτήσεις, αλλά πολλές επιχειρήσεις έκαναν αίτηση ενώ είχαν αύξηση τζίρου στο διάστημα Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου με αποτέλεσμα να μην τη δικαιούνται. Θα είναι γύρω στις 360.000 με 370.000 οι επιχειρήσεις που δικαιούνται την επιστρεπτέα 5 και το συνολικό κόστος της θα είναι στα 1,5 δισ. ευρώ».

Το υπουργείο φαίνεται ότι προσανατολίζεται σε πιο στενά κριτήρια για τις αιτήσεις, ενώ το συνολικό ποσό παραμένει σταθερό στα 1,5 δισ. και δεν υπάρχει επιλογή να αυξηθεί σε σχέση με τη ζήτηση, μια συνταγή που ακολούθησε του υπουργείου στις προηγούμενες Επιστρεπτέες.

Όπως είπε ο Σκυλακάκης «οι πληρωμές για την Επιστρεπτέα 5 θα αρχίσουν μέσα στην εβδομάδα και στις επόμενες 10-15 ημέρες θα έχουν πληρωθεί όλες οι επιχειρήσεις».

Σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021, ο Σκυλακάκης τόνισε ότι «θεωρώ ότι θα επιστρέψουμε σε θετικό έδαφος από Απρίλιο, Μάιο και μετά. Κλειδί είναι να τηρήσουμε τα μέτρα όσο μπορούμε για να κρατήσουμε το λιανεμπόριο ανοιχτό και έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε εμείς τα μέτρα εξατομικευμένα».

Για τον μελλοντικό σχεδιασμό του υπουργείου είπε ότι «θα έχουμε μια σειρά από εργαλεία» και πρόσθεσε ότι «θα αλλάξει ο τρόπος στήριξης, καθώς προχωράμε προς το τέλος της κρίσης. Θα χρησιμοποιήσουμε μια ποικιλία εργαλείων γιατί έχουμε και μια μεγάλη ποικιλία επιχειρήσεων. Καταρχάς θα έρθει το πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων με επιδότηση πάγιων δαπανών, το οποίο μπορεί να φτάσει έως τα 3 εκατ. ευρώ αφού αφαιρεθούν οι προηγούμενες ενισχύσεις που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις. Θα έρθει σήμερα η διάταξη στη Βουλή. Η επιδότηση θα αφορά μεταξύ άλλων σε ΔΕΚΟ, ενέργεια, ενοίκια, μισθοδοσία αφαιρουμένων των αναστολών».

Προγράμματα με χρήματα του Δημοσίου μπροστά
«Έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης και το πρόγραμμα React-EU. Ήδη από το React- EU που είναι 1,6 δισ. ευρώ για εφέτος το 1 δισ. ευρώ θα το αξιοποιήσουμε για χρηματοδότηση άμεση, για ανάγκες άμεσες που έχουμε τώρα στην Επιστρεπτέα 5. Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, το ελληνικό πρόγραμμα έχει προχωρήσει πολύ γρήγορα, είναι σε καλό επίπεδο, σε πολύ καλύτερο από τα προγράμματα άλλων χωρών και εμείς θα καταθέσουμε σήμερα μια διάταξη με την οποία θα αρχίσει η απορρόφηση με δικό μας ρίσκο σε σειρά προγραμμάτων που θα ξεκινήσουν άμεσα. Δηλ. από τις αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να εντάσσουμε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουμε μεγάλη πιθανολόγηση ότι θα ενταχθούν στο τελικό σχέδιο και θα αρχίσουμε να τα χρηματοδοτούμε και να τα προχωρούμε».

Όπως είπε ο Σκυλακάκης «φέτος έχουμε βάλει στον προϋπολογισμό 2,6 δισ. ευρώ συν 1,3 δισ. ευρώ από δάνεια. Τα δάνεια θα πάνε αποκλειστικά για συγχρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων και πιστεύω ότι θα αρχίσουμε να τα απορροφούμε προς τα μέσα του χρόνου. Οι επιδοτήσεις που είναι απευθείας χρηματοδότηση από τον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν νωρίτερα και θα πάνε σε πολλά και διαφορετικά έργα: από το Εξοικονομώ- Αυτονομώ για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, για ψηφιακά έργα, για έργα υποδομής για προγράμματα κατάρτισης και ένα πρόγραμμα για voucher ώστε τα παιδιά πιο αδύναμων νοικοκυριών να έχουν υπολογιστική ικανότητα. Είναι πολύ μεγάλος αριθμός επενδύσεων. Έχουμε περίπου 120 πρόγραμματα- έργα που αξιολογούμε και θα καταλήξουμε σε 80-90 προγράμματα και έργα και περίπου 60 μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται».

thepressproject.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here