Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Να μη συνηθίσουμε το θάνατο.

Να μη συνηθίσουμε το θάνατο.

Σ

Χτες ξεπεράσαμε τους 10.000 νεκρούς από την έναρξη της πανδημίας. Σήμερα η μόνη εφημερίδα που έκανε κεντρικό το θέμα, ήταν η Δημοκρατία. Το ότι έχει χαθεί μια ολόκληρη πόλη από τον κορωνοϊό δεν θεωρείται πια μεγάλη είδηση.
Δεν είναι μόνο η κυβέρνηση που θέλει να φτιάξει κλίμα αισιοδοξίας κι επιστροφής στην κανονικότητα την ώρα που κάθε μέρα μετράμε δεκάδες νεκρούς -η εικόνα του Μητσοτάκη στον Τερκενλή είναι χαρακτηριστική. Είναι και η κοινωνία που έχει συνηθίσει τις καθημερινές ανακοινώσεις για τις απώλειες. Ο θάνατος ως καθημερινή ανακοίνωση δεν είναι πια ένα μοναδικό συντριπτικό γεγονός, αλλά ρουτίνα και στατιστικό στοιχείο. Ίσως να το σχολιάσουμε πολιτικά αλλά δεν μας κινητοποιεί συναισθηματικά. Αρχικά συνηθίσαμε τους θανάτους των προσφύγων στη Μεσόγειο και το Αιγαίο, τώρα συνηθίζουμε τους θανάτους των δικών μας από την πανδημία.
Δεν πρέπει όμως να συνηθίσουμε το θάνατο. Δέκα χιλιάδες νεκροί δεν είναι ένα απλό νούμερο. Είναι δέκα χιλιάδες τραγωδίες, δέκα χιλιάδες σπίτια που έκλεισαν, δέκα χιλιάδες μοναδικά πρόσωπα που χάθηκαν. Τους οφείλουμε σεβασμό. Στους δικούς τους ανθρώπους οφείλουμε αν όχι συμπόνοια, τουλάχιστον την αποφυγή της επιδεικτικής αδιαφορίας. Σε όλους μας οφείλουμε την αλήθεια για το τι έχει συμβεί.
Να μη συνηθίσουμε το θάνατο.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here