Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Με κρατική καταστολή συνοδεύεται η ενεργειακή φτώχεια στην χώρα

Με κρατική καταστολή συνοδεύεται η ενεργειακή φτώχεια στην χώρα

Σ

Μενέλαος Μαλτέζος

Μετά το πρόσφατο γεγονός διακοπής ρεύματος στην Ροδόπη, η ιστορία επαναλαμβάνεται στην Αγία Βαρβάρα, ενώ η βιαιότητα κορυφώθηκε για ακόμη μια φορά, αφού έκοψαν το ρεύμα σε νοικοκυριά με τη συνοδεία των ΜΑΤ.

Η κυβέρνηση φαίνεται πως αντιμετωπίζει όλα τα προβλήματα της Ελληνικής Κοινωνίας, χωρίς καμία κοινωνική ευαισθησία, στα πλαίσια του δόγματος «Νόμος και Τάξη», ενεργοποιώντας με την πρώτη ευκαιρία τις δυνάμεις καταστολής απέναντι σε κοινωνικά ευάλωτους και εισοδηματικά αδύναμους συμπολίτες μας .

Εν μέσω της έξαρσης της πανδημικής κρίσης και των θανάτων, πρωτοφανείς εικόνες καταγράφηκαν την Τετάρτη στον Δήμο Αγίας Βαρβάρας, όπου κλιμάκια του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος (ΔΕΔΔΗΕ) βρέθηκαν στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας με τη συνοδεία ΜΑΤ για να κόψουν το ρεύμα σε ευάλωτα νοικοκυριά που αδυνατούσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

Το γεγονός καταγγέλλει ο δήμαρχος της περιοχής, ο οποίος έστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, κοινοποιώντας την και στον πρωθυπουργό ώστε να βρεθεί λύση για το πρόβλημα.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος, κ. Μίχος, περιγράφει το πρωτοφανές περιστατικό και επισημαίνει ότι πρόκειται για νοικοκυριά που «περιμένουν αγωνιωδώς να καταβληθεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, να πάρουν τρόφιμα από το Ταμείο Επισιτιστικής Βοήθειας Απόρων (ΤΕΒΑ), το Συσσίτιο του Δήμου και φάρμακα από Κοινωνικό Φαρμακείο για την καθημερινή τους επιβίωση, με παιδιά που υποχρεώνονται σε τηλεκπαίδευση από την ίδια την Πολιτεία και αδυνατούν να ανταποκριθούν».

Η στάση των εταιρειών προμήθειας ρεύματος είχε σκληρύνει ήδη από το β´ εξάμηνο του 2019 οπότε, όπως δείχνουν και τα επίσημα δεδομένα του διαχειριστή του συστήματος διανομής ΔΕΔΔΗΕ, είχαν δοθεί συνολικά 360.644 εντολές αποσύνδεσης, εκ των οποίων η πλειονότητα αφορούσε νοικοκυριά και μόνο οι 814 σε πελάτες μέσης τάσης (αλυσίδες καταστημάτων, βιοτεχνίες, βιομηχανίες κ.λπ.). Από αυτές εκτελέστηκαν οι 227.418 εντολές αποσύνδεσης, ποσοστό 3,5% του συνόλου των μετρητών του δικτύου μέσης και χαμηλής τάσης.

Καθυστερημένες οφειλές σε λογαριασμούς ενέργειας (ΔΕΗ, φυσικό αέριο) έχουν και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε ποσοστό 15,30%. Τα στοιχεία του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ καταδεικνύουν ότι η επιδείνωση των όρων ζωής και εργασίας των επαγγελματιών είναι ραγδαία με κλειστά καλοριφέρ και κλιματιστικά, φώτα βιτρίνας, λαμπτήρες φωτισμού που άνοιγαν όταν μπαίνει ο πελάτης κ.λπ. Η πρώτη μέτρηση ενεργειακής φτώχειας σε ΜΜΕ που γίνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο έρευνας οικονομικού περιβάλλοντος κατέδειξε ότι όσο μικρότερη μια επιχείρηση τόσο πιθανότερο πλήττεται από την ενεργειακή ένδεια.

Φυσικά τι να περιμένει κανείς από τον Υπουργό του ξεπουλήματος της δημοσίας περιουσίας, κ. Χατζηδάκη, που η πρώτη του υπογραφή ως Υπουργός ήταν να αυξήσει τις τιμές του ρεύματος. Με πρόσχημα την δήθεν άσχημη οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ και την παρουσίαση μιας ψευδούς εικόνας για τις ταμειακές της ανάγκες και τις ζημίες της εταιρίας προχώρησε στην αύξηση των τιμολογίων. Με την αύξηση αυτή επίλεξε να κλείνει το μάτι στους ιδιώτες παρόχους, δημιουργώντας χώρο για κέρδη και πελάτες χωρίς κόστος και επενδύσεις με αποτέλεσμα  την επιβάρυνση ολόκληρης της κοινωνίας με 500 εκατ. ευρώ

Με την εφαρμογή από την 1η Νοεμβρίου του νέου και πολυδιαφημισμένου συστήματος target model μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας επέφερε κατακόρυφη άνοδο των τιμών χονδρικής.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η τιμή πρόγνωσης «για την επόμενη μέρα» έφτασε αυτές τις μέρες τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ πριν τον Νοέμβριο κυμαινόταν στα 55-60 ευρώ και στην πρώτη περίοδο της πανδημίας είχε πέσει στα 42 ευρώ.

Η ενεργειακή πολιτική της Ν.Δ. έχει σαν αποτέλεσμα οι δύο δείκτες της ενεργειακής φτώχειας (καθυστερήσεις πληρωμής λογαριασμών και αδυναμία διατήρησης της θερμότητας) να είναι ιδιαίτερα υψηλοί στην Ελλάδα σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και συνεργάτη στο Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Ενέργειας και Κλίματος κ. Στέφαν Μπουζαρόβσκι.

Τέλος, σύμφωνα με το ΕΜΠ κατά την περίοδο των περιοριστικών μέτρων παρότι η μέση κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 8,5% και της θερμικής κατά 2,5% –με δεδομένο ότι το σπίτι έγινε γραφείο, σχολείο και τόπος διασκέδασης– στα νοικοκυριά της χαμηλότερης εισοδηματικής κλάσης καταγράφηκε σημαντική μείωση.

Απαιτείται άμεση λήψη ανακουφιστικών μέτρων λόγω του δεύτερου κύματος της πανδημίας για να αποφύγουμε καταστάσεις που βιώσαμε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.

Τα περιστατικά στην Αγία Βαρβάρα δεν είναι η εξαίρεση, η ενεργειακή φτώχεια μας αφορά, και δυστυχώς όπως φάνηκε στην Αγία Βαρβάρα όπως και αλλού, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της με τα ΜΑΤ.

*Ο Μενέλαος Μαλτέζος είναι Οικονομολόγος, Μέλος της  Γραμματείας του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην ΑΥΓΗ avgi.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here