Αρχική ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Μετανάστες: Ένα τεράστιο κεφάλαιο της χώρας και της περιφέρειας

Μετανάστες: Ένα τεράστιο κεφάλαιο της χώρας και της περιφέρειας

Σ

Τέτοια εποχή άλλαζε άρδην η εικόνα των χωριών της εποχής μας με την αθρόα προσέλευση των ξενιτεμένων μας κατά χιλιάδες για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Σήμερα αυτό έχει αλλάξει. Ελάχιστοι είναι οι μετανάστες που έρχονται το καλοκαίρι καθώς επιλέγουν άλλους τουριστικούς προορισμούς εντός ή εκτός των εθνικών συνόρων.

Αν παλαιότερα το ελληνικό κράτος δεν ήταν απαραίτητο να έχει διαμορφωμένη πρόταση και πολιτική για τους Έλληνες μετανάστες, σήμερα είναι απαραίτητο να τη χαράξει λαμβάνοντας υπόψη τα νέα ποιοτικά και τις αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες και στη σύνθεση των μεταναστών.

Τις πρώτες δεκαετίες η ύπαρξη της μετανάστευσης αυτής καθαυτής συνιστούσε από μόνη της πολιτική και κυρίως πρόσθετους πόρους για την καχεκτική ελληνική οικονομία. Συνέβαλε στην τόνωση των χωριών. Ήταν παράγοντας πολυαπασχόλησης και πολυλειτουργικής δραστηριότητας στο πλαίσιο των αγροτικών κοινωνιών που αποκτούσαν μια διαφορετική κοινωνική διαστρωμάτωση και καταλύτης μιας αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης. Ο γεωργός ήταν ταυτόχρονα οικοδόμος και επαγγελματίας. Η επαγγελματική πολυμορφία είχε επιτευχθεί χάρη στα μεταναστευτικά εμβάσματα. Για τουλάχιστον 12 χρόνια, πέρα από τις καταθέσεις τους στις ελληνικές τράπεζες, έστελναν επιταγές με τα μάρκα στις οικογένειές τους (6 χρόνια Δημοτικό – 6 χρόνια Γυμνάσιο/Λύκειο). Έχτιζαν σπίτια. Δημιούργησαν θέσεις εργασίας για τους συγγενείς και τους συγχωριανούς του που είχαν έτσι επιπρόσθετο συμπληρωματικό εισόδημα. Έμειναν οι μισές εκτάσεις για καλλιέργεια στους εναπομείναντες αγρότες που για πρώτη φορά είχαν το αναγκαίο πλεόνασμα για την εκμηχάνιση και την καλύτερη οργάνωση της αγροτικής εκμετάλλευσής τους.

Όσοι από την πρώτη γενιά επέστρεψαν, επέστρεψαν μετά τη συνταξιοδότησή τους, γιατί υπήρχαν παιδιά που ήταν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι μένουν στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Δεν έχουν κανέναν λόγο να επιστρέψουν πίσω, όταν η οικογενειακή πυραμίδα αναπτύσσεται στη Γερμανία και πίσω στην πατρίδα έχουν αρχίσει να σπάνε οι συγγενικοί δεσμοί και αρχίζει να εκλείπει ο πρώτος βαθμός συγγένειας. Ήδη μπουσουλάει η τέταρτη γενιά μεταναστών και οικογένειες που έπαψαν να υπάρχουν στους τόπους καταγωγής ακμάζουν και αναπτύσσονται στον ξένο τόπο. Οι μετανάστες μας στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης έγιναν απόδημοι. Χρειάζονται κεντρικές και περιφερειακές πολιτικές για να κρατήσουμε ανοιχτές τις γέφυρες και τους διαύλους επικοινωνίας.

Οι μετανάστες είναι μέρος του εαυτού μας. Είναι αναπόσπαστο τμήμα των τοπικών κοινωνιών. Η μετανάστευση και οι μετανάστες μας είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο τοπικής ιστορίας που ακόμη δεν αρχίσαμε να το γράφουμε. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν ήδη οι τοπικοί φορείς που στα διοικητικά και χωρικά τους όρια πραγματοποιούν βραδιές μεταναστών με κορυφαίο θεσμό της Θρακικής εσωτερικής και εξωτερική διασποράς το Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακών. Αυτή είναι και η δική μας προσδοκία μέσω αυτού του αφιερώματος, να δημιουργήσουμε έναν ακόμη δίαυλο, έναν επιπρόσθετο ισχυρό κρίκο στην αλυσίδα της συνέχειας και της αλληλεγγύης.

Σταύρος Παπαθανάκης

voreasmagazin@gmail.com

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here