Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Κύφωση και σκολίωση – Μπορούν τελικά οι ασκήσεις να ωφελήσουν στην αντιμετώπισή...

Κύφωση και σκολίωση – Μπορούν τελικά οι ασκήσεις να ωφελήσουν στην αντιμετώπισή τους;

Σ

H κύφωση και η σκολίωση είναι πολύ συχνές μυοσκελετικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσουν μία σειρά άλλων προβλημάτων στην σπονδυλική στήλη. 

Στην σκολίωση η γυμναστική είναι… συμπληρωματική

Η κλασική γυμναστική και η ενδυνάμωση των κοιλιακών και των ραχιαίων στην σκολίωση φαίνεται ότι δεν δρα θεραπευτικά, απλά διατηρεί τους μύες δυνατούς, πράγμα πολύ χρήσιμο για την συνολικότερη υγεία του ατόμου. Δεν επαρκεί λοιπόν η εκγύμναση του σώματος για την αντιμετώπιση της σκολίωσης. Μάλιστα ασκήσεις όπως η χρήση μονόζυγου που επεκτείνουν τους μύες μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και βλάβες. Ωστόσο με την κατάλληλη ορθοπεδική θεραπεία, συγκεκριμένο ασκησιολόγιο που δίδεται από τον φυσικοθεραπευτή μπορεί να διατηρήσει τον κορμό σε έναν ισορροπημένο άξονα.

Σημαντικός λόγος που στην σκολίωση οι ασκήσεις δεν δρουν θεραπευτικά είναι γιατί με το πέρασμα των χρόνων επιδεινώνεται, με αποτέλεσμα ο πόνος να είναι οξύς και η μόνη λύση να είναι η σπονδυλοδεσία MIS (Minimally invasive).

Στην κύφωση η γυμναστική βοηθάει πολύ

Από την άλλη η κύφωση που απαιτεί ενδυνάμωση αυχένα και πλάτης, επιδέχεται ασκησιολόγιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη δύναμη των μυών, προσαρμόζοντας καλύτερα την στάση του σώματος. Οι ασκήσεις που προτείνονται κατά κόρον στην κύφωση είναι: οι ραχιαίοι με τα χέρια κολλημένα στον κορμό και το μέτωπο προς τα κάτω, οι ασκήσεις χεριών σε στυλ κολύμβησης με τον κορμό να είναι σε τετραγωνική θέση πάνω σε μία μπάλα πιλάτες και οι επαναλήψεις με αλτήρες σε όλο το εύρος των χειρών με τον κορμό κολλημένο στον τοίχο και το κεφάλι να υποστηρίζεται από μία μικρή μπάλα.

Οι παραπάνω ασκήσεις θα πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με την σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας και στην αρχή με επίβλεψη ενός φυσικοθεραπευτή. 

Σταραντζής Κωνσταντίνος

Χειρουργός Ορθοπεδικός

https://www.starantzis.com/

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here