Αρχική ΕΛΛΑΔΑ «Κυνηγημένοι από την Ιστορία»

«Κυνηγημένοι από την Ιστορία»

Σ

Κυκλοφορεί το μυθιστόρημα του Γιάννη  Λασκαράκη

Το μυθιστόρημα του Γιάννη Λασκαράκη «Κυνηγημένοι από την Ιστορία» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επίκεντρο». Πρόκειται για ένα  μυθιστόρημα, στο οποίο τα ακριβή ιστορικά γεγονότα συνυπάρχουν με τη μυθοπλασία.

Εξ άλλου, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας,  συχνά ο μύθος δεν έχει σαφή όρια με την Ιστορία. Η μυθοπλασία καλείται να καλύψει τα κενά της ζωής των ηρώων, να υπογραμμίσει τη σημασία των ιστορικών γεγονότων και να τονίσει την συμμετοχή του «τυχαίου», αλλά και την άρρηκτη σχέση αιτίου και αιτιατού.

Δύο οικογένειες, θαλασσοδέρνονται μέσα στα αφρισμένα κύματα της Ιστορίας, από το 1880 έως το 1923. Από την επαναστατημένη Κρήτη στον  πόλεμο του 1897, από τους νικηφόρους Βαλκανικούς πολέμους στον Εθνικό Διχασμό, από την τραγωδία στον Πόντο, στη μικρασιατική καταστροφή. Από την ουτοπία των Δραγούμη και Σουλιώτη για το πολυεθνικό κράτος της «Ανατολικής Φυλής»,  στον αφανισμό της ανθούσας ομογένειας των «αλησμόνητων πατρίδων».  Και όλα αυτά, βιωμένα από τους πραγματικούς και φανταστικούς ήρωες του βιβλίου, Ελλήνων και Τούρκων, απλών ανθρώπων και ιστορικών προσώπων.

Ο Ανέστης από τις Μουρνιές των Χανίων  και ο Γιάννης από τη Στέρνα της Ανατολικής Θράκης, προσπαθούν να επιβιώσουν μαζί με τις οικογένειές τους, κάτω από το βλέμμα του Άγγελου της Ιστορίας, που παρακολουθεί τις εκατόμβες των νεκρών να στοιβάζονται στα πόδια του, χωρίς να μπορεί να επέμβει.

Οι δύο οικογένειες πορεύονται παράλληλα, κουβαλώντας και το ασήκωτο βάρος των ψυχών των προγόνων τους, που τους ζητούν επιτακτικά να ακούσουν τη φωνή των τάφων και να πραγματοποιήσουν τα ανεκπλήρωτα όνειρά τους. Δίπλα τους όμως πορεύονται και οι αγέννητες ψυχές των επιγόνων τους, που επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά τις ζωές τους χωρίς αίμα, πόνο και δάκρυ. Ποιος θεός θα τους βοηθήσει να τα καταφέρουν και τα δυο; Τη δικαίωση των πόθων που απαιτούν οι πρόγονοι και το καταλάγιασμα των παθών που επιθυμούν οι επίγονοι; Ανάμεσα σε αυτές τις Συμπληγάδες, θα πορευθούν κυνηγημένοι από την Ιστορία, που θα τους διδάξει ότι καμία δικαίωση δεν υπάρχει για τους νεκρούς.  Μόνο οι ζωντανοί δικαιώνονται, όταν εκπληρώνουν το χρέος τους απέναντι στον Δημιουργό για τη συνέχιση της ζωής επάνω στη Γη.

Η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ έγραψε για το βιβλίο:

«Για όσους γνωρίζουμε από κοντά τον Γιάννη Λασκαράκη, ξέρουμε για τη συστηματική του έρευνα, την αφοσίωση, τη φροντίδα του για αυτό το βιβλίο.

Την εποχή που πολλοί διατείνονται πως γράφουν ιστορικά μυθιστορήματα, αυτό είναι αδιαμφισβήτητα ένα του είδους, χωρίς ωστόσο να κατανομάζεται έτσι.

Όσοι θέλουν να περπατήσουν βήμα βήμα από το 1880 μέχρι 1923, όσοι θέλουν να καταδυθούν σε ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία μας, όσοι θέλουν απλά να απολαύσουν μια πυκνή, βαθιά ρεαλιστική αλλά και τρυφερή γραφή, δεν έχουν παρά να το αγοράσουν».

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ σε όλα τα βιβλιοπωλεία.

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here