Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Ιστορικά δικαιώματα: μια ιστορικότητα που πρέπει να καταργηθεί

Ιστορικά δικαιώματα: μια ιστορικότητα που πρέπει να καταργηθεί

Σ

Άρθρο του Χαράλαμπου Κασίμη στο ένθετο ‘Agricola’ της Κυριακάτικης Καθημερινής (20-12-2020)

Τα ιστορικά δικαιώματα, και οι ανισότητες που συνδέονται με αυτά, απασχολούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την αγροτική μας κοινωνία.
Πρόκειται για τίτλους δικαιωμάτων, με βάση τους οποίους οι παραγωγοί παίρνουν τις άμεσες ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Προήλθαν κυρίως ως μέσος όρος των ενισχύσεων ανά εκμετάλλευση της περιόδου 2000-2002 – ανάλογα με τα είδη φυτών και εκτάσεων που οι γεωργοί ‘δήλωσαν’ ότι καλλιεργούσαν και του αριθμού των ζώων που ‘δήλωσαν’ ότι έτρεφαν – και αποτελούν τη βάση με την οποία έλαβαν τα ‘ιστορικά’ τους δικαιώματα.
Ονομάστηκαν ιστορικά γιατί διατηρήθηκαν στη συνέχεια στο θεσμικό πλαίσιο και απέκτησαν έτσι ιστορικότητα.
Λόγω των ιστορικών δικαιωμάτων, για την ίδια έκταση εκμετάλλευσης ή αριθμό ζώων, εντός της ίδιας αγρονομικής περιφέρειας (των αροτραίων, των δενδρωδών καλλιεργειών ή των βοσκοτόπων), οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μας δεν κατέχουν τα ίδια δικαιώματα ενίσχυσης (ούτε ως αριθμό δικαιωμάτων ούτε ως αξία).
Η χώρα μας μπορεί τώρα να προχωρήσει στην κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων και στην πλήρη εσωτερική σύγκλισή τους, πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου 2020-2022, ώστε η νέα Προγραμματική Περίοδος να ξεκινήσει με το νέο καθεστώς.
Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ έχει στα χέρια της την μελέτη που εκπονήσαμε επικαιροποιημένη, έχει και τα κατάλληλα εργαλεία πολιτικής της νέας ΚΑΠ για την αντιμετώπιση των παρενεργειών που μπορεί να προκύψουν, εργαλεία όπως είναι η αναδιανεμητική ενίσχυση, το capping, το εθνικό απόθεμα, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κατά προτεραιότητα για τους νέους και νεοεισερχόμενους, να χορηγήσει δικαιώματα ή και να αυξήσει την αξία των δικαιωμάτων που χορηγεί.
Θα το πράξει; Και αν ναι, πότε;

Ο Χαράλαμπος Κασσίμης είναι στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here