Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ “Η Τουρκία, η Ινδία και οι S-400”

“Η Τουρκία, η Ινδία και οι S-400”

Σ

Το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 πέρα από τη στρατιωτική του σημασία, έχει αποκτήσει και μία αντίστοιχη διπλωματική. Οι S-400 έχουν πωληθεί από τη Ρωσία στη Λευκορωσία, στην Τουρκία, στην Ινδία και στην Αλγερία, ενώ έχουν αναπτυχθεί από τη Μόσχα και τη Συρία.

Από το 2009 η Ουάσιγκτον και η Άγκυρα είχαν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την πώληση στην Τουρκία του συστήματος Patriot, χωρίς αποτέλεσμα. Το 2017, η Τουρκία αγόρασε το ρωσικό σύστημα, ως αποτέλεσμα και της βοήθειας που προσέφερε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στον Ταγίπ Ερντογκάν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

Από εκεί και πέρα τα γεγονότα είναι γνωστά. Η Τουρκία αποβλήθηκε από το πρόγραμμα του F-35 και τον Δεκέμβριο 2020 της επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ που αφορούσαν την πολεμική της βιομηχανία.

Η Ινδία έχει επίσης αγοράσει τους S-400, των οποίων η παραλαβή θα γίνει στο τέλος του 2021 και η Ουάσιγκτον την απειλεί με κυρώσεις.

Η προειδοποίηση για κυρώσεις έρχεται σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ χρειάζονται την Ινδία για την ανάσχεση της Κίνας μέσω της Quad (της συμμαχίας ΗΠΑ, Αυστραλίας, Ιαπωνίας & Ινδίας). Η Ινδία είναι εδώ και πολλά χρόνια πελάτης της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας και η Ουάσιγκτον επιθυμεί να σταματήσει αυτή η τάση και το Δελχί να στραφεί προς την αμερικανική αμυντική βιομηχανία. Η Ινδία όμως, με βάση την ιστορία της στο Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών, αναμένεται να προσπαθήσει να κρατήσει αποστάσεις από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.

Διαβάσετε όλο το άρθρο του Ανδρέα Καρατζή (ΕΔΩ)

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here