Αρχική ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ Η«Μαύρη Παρασκευή»(Black Friday), μια από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του αμερικανικού...

Η«Μαύρη Παρασκευή»(Black Friday), μια από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου

Σ

Σις 24 Σεπτεμβρίου 1869 σημειώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, μια από τις χειρότερες μέρες στην ιστορία της Γουόλ Στριτ, του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου, που θα μείνει γνωστή ως η «Μαύρη Παρασκευή»(Black Friday). Δυο κερδοσκόποι, ο Τζέι Γκουλντ και Τζέιμς Φισκ στην προσπάθειά τους να χειραγωγήσουν την τιμή του χρυσού προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία χρειάστηκε να ρίξει χρυσό αξίας 4.000.000, προκειμένου να σταματήσει τη δραματική κρίση.

Βέβαιa, στην εποχή του καταναλωτισμού και της καταναλωτικής φρενίτιδας, πολλοί θα μπέρδευαν την «Μαύρη Παρασκευή» με την “Black Friday” του καταναλωτικού ντελίριο, που έχει καθιερωθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής την επομένη της Ημέρας των Ευχαριστιών, που είναι ταυτισμένη και με την έναρξη της περιόδου των Χριστουγεννιάτικών αγορών! Έχει καθιερωθεί από τη δεκαετία του 1960 και υιοθετήθηκε τόσο στον Καναδά όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Παπαθανάκης Σταύρος

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here