Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Επείγουσα ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης.

Επείγουσα ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υπερχρέωσης.

Σ

Της Λούκας Τ. Κατσέλη

Η βαθιά ύφεση της οικονομίας (-10,4% το πρώτο τρίμηνο του 2021) ως αποτέλεσμα των μέτρων αναστολής της πανδημίας αλλά και των μνημονιακών πολιτικών έχει οδηγήσει σε αναστολή πληρωμής οφειλών προς εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και ιδιώτες. Στο τέλος του 2020 το συνολικό ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 250 δισ. (153% του ΑΕΠ), ενώ το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 340 δισ. (202% του ΑΕΠ). Η ανεξέλεγκτη συσσώρευση χρέους αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας όσο αυτή παραμένει ευάλωτη στις κερδοσκοπικές ορέξεις των αγορών, που, όπως έγινε και στο παρελθόν, μπορεί να αμφισβητήσουν την ικανότητα της χώρας να εξυπηρετήσει τις οφειλές της.
Η αποφυγή κρίσεων στο προσεχές μέλλον καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για την απομείωση και αναδιάρθρωση οφειλών ανά κατηγορία χρέους, όπως αυτά που πρότειναν ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και οι παραγωγικοί φορείς, στο πλαίσιο είτε νομοθετικού πλαισίου είτε ενός νέου Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών και Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων με κανονιστική ισχύ ιδιωτικού δικαίου. Απαιτεί επίσης την αναθεώρηση του νέου Πτωχευτικού Κώδικα για την προστασία της πρώτης κατοικίας και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος του πτωχευμένου οφειλέτη.
Η απομείωση χρέους πρέπει ταυτόχρονα να συνοδευτεί από μέτρα ανάταξης της πραγματικής οικονομίας, όπως στοχευμένες επενδυτικές πρωτοβουλίες στην ελληνική περιφέρεια και στο ανθρώπινο δυναμικό, τολμηρές ρυθμιστικές και διοικητικές αλλαγές, μέτρα αντιμετώπισης της δημογραφικής γήρανσης, αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής και επαγγελματική αξιοποίηση των πόρων και περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων.
Οι διαθέσιμοι ευρωπαϊκοί πόροι, κυρίως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αποτελούν ευκαιρία για τη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας, αν υπάρχει βούληση, ξεκάθαρη στόχευση και αποτελεσματική υλοποίηση, μακριά από πελατειακές λογικές.

  • Η Λούκα Τ. Κατσέλη είναι ομότιμη καθηγήτρια, πρώην υπουργός
Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here