Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Γ. Ψυχογιός: Ένα ΚΥΤ στην παρούσα δυναμικότητα με καλύτερες συνθήκες και προσωπικό...

Γ. Ψυχογιός: Ένα ΚΥΤ στην παρούσα δυναμικότητα με καλύτερες συνθήκες και προσωπικό είναι επαρκές στον Έβρο

Σ

Ο βουλευτής Κορινθίας και τομεάρχης Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός συμμετείχε σε διαδικτυακή συνεδρίαση του Δήμου Ορεστιάδας, με θέμα την επέκταση δυναμικότητας του ΚΥΤ στο Φυλάκιο Έβρου που μεθοδεύει η Κυβέρνηση.

Ο κος Ψυχογιός έκανε σαφές ότι μια μικρή δομή όπως αυτή που υπάρχει αυτή τη στιγμή, αλλά με σαφή βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και σοβαρή ενίσχυση του προσωπικού είναι επαρκέστατη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες, με απαραίτητη προϋπόθεση την παραμονή της Υπηρεσίας Ασύλου, ώστε να γίνονται γρήγορα οι διαδικασίες και να μεταφέρονται οι άνθρωποι προς την υπόλοιπη ενδοχώρα. Πρόσθεσε πως η αύξηση της δυναμικότητας και η νέα δομή που επιχειρεί η Κυβέρνηση και ο κος Μηταράκης εξυπηρετούν διπλό σκοπό, από τη μία να μετατραπεί και ο Έβρος σε επίσημο ανάχωμα της Ε.Ε. και να γίνει, όπως τα νησιά, ασπίδα της Ευρώπης και επομένως αποθήκη ψυχών και από την άλλη να δημιουργηθούν εκρηκτικές καταστάσεις για πρόσφυγες, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες με διαγωνισμούς και απευθείας αναθέσεις εκατομμυρίων για υπερμεγέθεις δομές.

Ο τομεάρχης συμπλήρωσε πως οι ιδιαιτερότητες που έχει η περιοχή της Θράκης σαφώς λαμβάνονται υπόψη, ενώ το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ζήτημα διεθνούς δικαίου και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Επισήμανε, εξάλλου, ότι η φύλαξη των συνόρων είναι κυριαρχικό δικαίωμα και υποχρέωση της χώρας, αλλά πρέπει πάντα να τηρεί και να εκπληρώνει τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, μακριά από επαναπροωθήσεις ή άλλες πρακτικές που αφενός αντιβαίνουν στους διεθνείς κανόνες, εκθέτουν και καταδικάζουν τη χώρα στα ευρωπαϊκά όργανα και αφετέρου δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα απέναντι σε ένα παγκόσμιο και σύνθετο ζήτημα. 

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδωσε και δίνει καθημερινά μάχες σε Ελλάδα και Ευρώπη προκειμένου να διασφαλίσει έμπρακτη αλληλεγγύη και καταμερισμό από την υπόλοιπη Ελλάδα προς τις ακριτικές περιοχές αλλά και από την Ευρώπη προς την Ελλάδα για ένα θέμα που η αντιμετώπισή του πρέπει να είναι καθαρά συλλογική και ευρωπαϊκή. Σημείωσε δε ότι ο Έβρος πρέπει να παραμείνει Γέφυρα Ειρήνης και Συνεργασίας και όχι πεδίο μάχης ή κοινωνικού αυτοματισμού που προωθεί η κυβέρνηση με τις επιλογές της.

Ο κος Ψυχογιός αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι τη στιγμή που οι ροές, σε ένα παγκόσμιο και διαρκώς μεταβαλλόμενο ζήτημα, θα συνεχίζονται, η Κυβέρνηση πρέπει να αναπτύξει ένα σοβαρό και αξιόπιστο σχέδιο διαχείρισής τους, με ανθρωπιά προς τους πρόσφυγες αλλά και αλληλεγγύη προς τους πολίτες του Έβρου που στην πλειοψηφία τους έχουν δείξει στήριξη προσφέροντας βοήθεια σε κατατρεγμένους ανθρώπους και έχουν κληθεί να καλύψουν οι ίδιοι την αναλγησία της πολιτείας. Σε αυτούς τους πολίτες το επίσημο κράτος πρέπει να απαντήσει από τη μια με ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής και από την άλλη με ένα σχέδιο για το προσφυγικό που θα σέβεται πρόσφυγες, τοπικές κοινωνίες και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής και δεν θα τους εμπαίζει με κολπάκια για να φτιάξει μια ακόμα κλειστή δομή-φυλακή και να μετατρέψει την περιοχή σε ένα απέραντο hotspot όπως επιτάσσει το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ που παρά τις λεκτικές αντιρρήσεις, στην πράξη αποδέχεται και υλοποιεί κατά γράμμα η Κυβέρνηση. 
Μπορείτε να δείτε την παρέμβαση στο σύνδεσμο: https://youtu.be/AkkMqxhCirU

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here