Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Γειά σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω, οι απαντήσεις Λιβανού για το βαμβάκι

Γειά σου Γιάννη, κουκιά σπέρνω, οι απαντήσεις Λιβανού για το βαμβάκι

Σ

Την μπάλα στην κερκίδα επέλεξε να πετάξει άλλη μια φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός, σε ότι αφορά στην κορωνοενίσχυση στο βαμβάκι, με αφορμή το αίτημα που μετέφερε εκ νέου σε συνάντησή τους, ο βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας.

Σημειωτέον ότι το βαμβάκι είναι αδιαμφισβήτητα το προϊόν που καταφανώς ζημιώθηκε από την πορεία που διέγραψαν τον περασμένο χρόνο οι τιμές του βάμβακος, αποκλειστικά λόγω της πανδημίας και είναι το μόνο για το οποίο οι ιθύνοντες δείχνουν τέτοια αναβλητικότητα στην ειδική ενίσχυσή του.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2020, δηλαδή με την εμφάνιση της πανδημίας, οι χρηματιστηρική τιμή του βάμβακος υποχώρησε κάτω από τα 50 σεντς η λίμπρα, κάτι που επίδρασε στη συνέχεια καταλυτικά στην διαμόρφωση για της φυσικής αγοράς για το σύσπορο βαμβάκι, το οποίο και διατέθηκε στο συνολό του (από τους παραγωγούς στις εκκοκκιστικές επιχειρήσεις) με χαμηλότερη τιμή από την αντίστοιχη της προηγούμενης χρονιάς, δηλαδή του 2019,  χρονιά κατά την οποία επίσης η τιμή του σύσπορου κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το ανοδικό γύρισμα των χρηματιστηριακών τιμών το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το οποίο επικαλούνται οι διαφωνούντες με την κορωνοενίσχυση, δεν αντέστρεψε την πορεία της φυσικής αγοράς, με αποτέλεσμα ο κύριος όγκος της παραγωγής σύσπορου να φύγει από τα χέρια των παραγωγών σε τιμές οι οποίες τους ζημίωσαν σημαντικά και η αιτία ήταν η πανδημία.   

Η ανακοίνωση Κέλλα μετά τη συνάντηση με τον Λιβανό έχει ως ακολούθως: 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ – ΛΙΒΑΝΟΥ

ΠΙΕΣΗ ΓΙΑ «ΚΟΡΟΝΟΕΝΙΣΧΥΣΗ» ΣΤΟ ΒΑΜΒΑΚΙ, ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΕΣ ΕΛΙΕΣ

Την επιτακτική ανάγκη για καταβολή ειδικής ενίσχυσης και στους βαμβακοπαραγωγούς, λόγω της πανδημίας, μετέφερε εκ νέου στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο της ΝΔ, βουλευτής N. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός επεσήμανε ότι οι περσινές τιμές στο προϊόν ήταν αισθητά μειωμένες, με τον κ. Λιβανό να απαντά ότι το Υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης του βαμβακιού και θα εξαντλήσει κάθε δημοσιονομικό περιθώριο.

Επιπλέον, ο κ. Λιβανός γνωστοποίησε στον κ. Κέλλα ότι η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση κρατικών ενισχύσεων, ύψους 26 εκ. ευρώ, για τη στήριξη ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων που επλήγησαν από την πανδημία. 

Ενημέρωσε, χαρακτηριστικά, ότι ήδη δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες, οι οποίες βρίσκονται στο στάδιο της εκταμίευσης, στους τομείς της υπαίθριας παραγωγής καρπουζιού, της θερινής και φθινοπωρινής παραγωγής πατάτας, της θερμοκηπιακής γεωργικής παραγωγής (εξαιρουμένης της Κρήτης) και της βουβαλοτροφίας, ενώ δίνεται ενίσχυση 70 ευρώ/στρέμμα και στους ελαιοπαραγωγούς, που έχουν δηλώσει τα προϊόντα τους στο ΟΣΔΕ ως επιτραπέζιες ελιές – λοιπές, που αφορά περί τους 100 παραγωγούς στο ν. Λάρισας. 

Εξερχόμενος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Λιβανό για την συνεργασία, ο κ. Κέλλας δήλωσε:

«Επανέφερα στον κ. Υπουργό το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για καταβολή ειδικής ενίσχυσης λόγω της πανδημίας και ευελπιστώ στην θετική ανταπόκρισή του. Με ικανοποίηση ενημερώθηκα ότι βρίσκονται στο στάδιο της εκταμίευσης ενισχύσεις για μια σειρά προϊόντων, ώστε οι δικαιούχοι παραγωγοί να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας και να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους, τόσο κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας, όσο και μετά από αυτή».

Ένα «γράμμα» όσο χίλιες λέξεις

Χαρακτηριστική πάντως της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι βαμβακοκαλλιεργητές τον τελευταίο χρόνο είναι η ακόλουθη επιστολή:

Γιάννης Πανάγος agronews.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here