Αρχική ΕΛΛΑΔΑ ΓΓΙΦ – ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

ΓΓΙΦ – ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ ΑΝΗΛΙΚΩΝ ΤΕΚΝΩΝ

Σ

ΤΕΡΜΑ ΣΤΗΝ ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΜΗΤΕΡΩΝ ΤΟΥ ΤΕΑΠΕΤΕ

ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ Η ΑΔΙΚΗ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥΣ

 

Με την πολιτική βούληση του Αν. Υπουργού  Τ. Πετρόπουλου και την Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) τερματίζεται η πολύχρονη ταλαιπωρία των προερχομένων από το ΤΕΑΠΕΤΕ συνταξιούχων μητέρων με ανήλικο τέκνο (Ν. 3863/15-7-2010), σταματάει  η άδικη και παράνομη παρακράτηση των συντάξεων που λαμβάνουν σε υποκατάσταση Κύριας Ασφάλισης (προσυνταξιοδοτικό καθεστώς) από το ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ).

Σύμφωνα με τη Γνωμοδότηση του ΝΣΚ (Αριθ. 316/21-12-2015), «ο αναδρομικός καταλογισμός από το ΕΤΕΑ συντάξεων που ούτως ή άλλως δικαιούνταν οι μητέρες ανηλίκων ασφαλισμένες του ΕΤΕΑ, αντίκειται στις αρχές της χρηστής διοίκησης και της νομιμότητας καθώς και στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικούμενων (συνταξιοδοτούμενων) προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και της υποχρέωσης του Κράτους  να διασφαλίζει τις συντάξεις».

Με βάση την ως άνω γνωμοδότηση του ΝΣΚ, το Δ.Σ. του ΕΤΕΑ καλείται να αποφασίσει την παύση κάθε απαίτησης επιστροφής συντάξεων ως «αχρεωστήτως καταβληθείσες» από τις μητέρες με ανήλικο τέκνο, να σταματήσει την αφαίμαξη του πενιχρού εισοδήματος των συνταξιούχων μητέρων και να αποκαταστήσει την ευνοϊκή διάταξη του Ν.3863/15-7-2010 για δεκάδες μητέρες που λαμβάνουν τη σύνταξη τους από το ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εκφράζει την ικανοποίηση της διότι  μία πολύχρονη δυσλειτουργία του ΕΤΕΑ (κλιμάκιο ΤΕΑΠΕΤΕ) αποκαθίσταται με την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση του Αν. Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Τάσου Πετρόπουλου .

 

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here