Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Από την προνομιακή μεταχείριση στον εργασιακό μεσαίωνα.

Από την προνομιακή μεταχείριση στον εργασιακό μεσαίωνα.

Σ

Τι κι αν βρισκόμαστε στο 2021,αφού εργασιακά επιστρέφουμε στην προ του 8ώρου εποχή ,τότε που ο εργαζόμενος έφευγε άφεγγα από το σπίτι του και επέστρεφε εξουθενωμένος ίσα για να κοιμηθεί;

Σήμερα που το κίνητρο παίζει καθοριστικό ρόλο στο να παρθούν αποφάσεις ,η κυβέρνηση δελεάζει και τον εργαζόμενο αλλά και τον εργοδότη και «γαία πυρί μιχθήτω».

Έτσι δίνεται η δυνατότητα της ηθελημένης επέκτασης του εργασιακού ωραρίου με τρόπο ώστε να είναι κερδισμένοι οι πάντες .Τουναντίον,τούτη η δήθεν προνομιακή μεταχείριση, θα γυρίσει μπούμερανγκ για όλους και είναι απορίας άξιο ,ποιοι είναι οι θιασώτες τους μέτρου που δεν αντιλαμβάνονται καν, τη σημασία της Εργατικής Πρωτομαγιάς, εκτός κι αν την εκτιμούσαν σαν ημέρα διασκέδασης και κραιπάλης.

Μπροστά στις υπερωρίες και στα ρεπό ,μπροστά στις διευκολύνσεις που παρέχει η αποδοχή της πρότασης φαντάζομαι ότι θα έχει σταδιακά, πολλά άσχημα. Ήδη έχουμε υπόψη ότι προσλαμβάνεται κάποιος για τετράωρη εργασία ,η οποία εκτείνεται σε εξάωρη με έναν τρόπο περιέργως αφανή ,που μόνο οι μαρτυρίες εργαζομένων το προδίδουν.

Και όπως σε άλλες περιπτώσεις έτσι και τώρα οι «σκλάβοι» του 2021 ουσιαστικά με την αποδοχή του νέου πλαισίου αυτοενεχυριάζονται και εμμέσως πλην σαφώς παραδίδουν στα παιδιά τους έναν νέο εργασιακό μεσαίωνα και φτου κι απ’την αρχή.

Η 10ωρη εργασία θέτει πολλά ερωτήματα αλλά το ζήτημα πέρα από την πολιτική έχει και τεράστια ηθική σημασία. Γιατί  μπορεί εγώ να συμφωνήσω ,χάριν των κινήτρων αλλά ο οργανισμός μου, που δεν είναι τετραπόδου και πάλι και για αυτά διαμαρτύρονται κάποιοι για το υπέρβαρο φορτίο, δεν αντέχει. Αν δηλαδή αποδεχόμουν 12ωρο χάρη των χρημάτων, σημαίνει ότι μπορούσα; Οι αγώνες έγιναν για να απολαμβάνει ο άνθρωπος ,ως έλλογο ον τα τρία οκτάωρα, του ύπνου, της εργασίας ,της χαλάρωσης και συνεύρεσης με την οικογένειά του. Μάλλον δεν μας αγγίζουν τα περασμένα κι ας προσερχόμαστε οι τιτλούχοι,  να καταθέσουμε στεφάνι, για τους πεσόντες στον αγώνα μείωσης του εργασιακού ωραρίου.

Σε τούτη την αναμπουμπούλα κάποιοι μπορούν να απολαμβάνουν τα «επιτεύγματά» τους αλλά να, που η 1η Μαΐου είναι κοντά και θα δούμε με τι πρόσωπο θα τιμήσουν οι ιθύνοντες τους ήρωες του εργατικού αγώνα.Θα τιμήσουν αυτούς ,εκείνοι που ουσιαστικά ξέχασαν γιατί τους τιμούν; Ίδωμεν.

Άννα Δεληγιάννη-Τσιουλπά

Φιλόλογος,συγγραφέας,ποιήτρια,κριτικός,πολιτευτής

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here