Αρχική ΑΠΟΨΕΙΣ Ανοιχτές εκκλησίες, άδεια μυαλά και ο δρόμος προς την κόλαση…

Ανοιχτές εκκλησίες, άδεια μυαλά και ο δρόμος προς την κόλαση…

Σ

Μητροπολίτες και ιερείς πέθαναν από τον κορονοϊό. Ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος νοσηλεύθηκε και σώθηκε χάρη στην εξαιρετική ιατρική φροντίδα που είχε. Οι ειδικοί φωνάζουν ότι… όσα έγιναν του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη είναι μια από τις αιτίες που η πόλη βρέθηκε στη δίνη της πανδημίας. Κι ενώ συνέβησαν όλα αυτά, έχει φουντώσει η συζήτηση για το αν πρέπει να ανοίξουν οι ναοί στις επικείμενες γιορτές. Πλήθος Μητροπολιτών-και όχι μόνο οι έξαλλοι- έχει βγει στα κάγκελα. Αλλοι λένε εξωφρενικά πράγματα και άλλοι απειλούν ότι θα αγνοήσουν τις απαγορεύσεις και θα κάνουν του κεφαλιού τους, ανοίγοντας κατά το δοκούν του ναούς τα Χριστούγεννα και τις άλλες γιορτές. Μάλιστα, ορισμένοι έχουν φτάσει στο σημείο να χρησιμοποιούν το επιχείρημα «ανοίγουν τα κουρεία και κλείνουν τις Εκκλησίες». 
Πρόκειται για το άκρον άωτον του παραλογισμού. Είναι δυνατόν να συγκρίνουν τα κουρεία και τα μαγαζιά με την Εκκλησία; Τα μαγαζιά είναι επιχειρήσεις που, αν δεν δουλέψουν στοιχειωδώς, μπορεί και να εξαφανιστούν. Αλλωστε, ουσιαστικά δεν ανοίγουν. Για τη συντριπτική πλειονότητα των μαγαζιών η μέθοδος τoυ click away ισοδυναμεί με ελάχιστα ή και ανύπαρκτα έσοδα. Και στα κουρεία μπαίνει μόνο ένας πελάτης, επομένως ο υγειονομικός κίνδυνος είναι πολύ μικρός. Ποια σχέση με όλα αυτά έχουν οι εκκλησίες; Είναι μαγαζιά που πρέπει να ανοίξουν γιατί κινδυνεύουν με οικονομική καταστροφή; Όχι δα. Μήπως δεν υφίσταται κίνδυνος, αν μέσα σε ένα ναό ή και απέξω συρρεύσουν πλήθη πιστών; Αλήθεια, γιατί δεν αποδέχονται τον αριθμό των εννέα πιστών σε κάθε ναό, που αποφάσισαν οι ειδικοί; Τι θα αλλάξει αν πάνε, για παράδειγμα, 25 άτομα; Θα αισθανθεί καλύτερα ο Θεός; Ή μπορεί να διασπαρεί κι άλλο ο ιός; Γιατί οι εκκλησίες να μη λειτουργήσουν με τον παπά και τον ψάλτη και όσοι πιστοί θέλουν να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες από τις τηλεοράσεις, τα ραδιόφωνα ή το διαδίκτυο; Είναι ν’ απορεί κανείς με την ανευθυνότητα των κεφαλών της Εκκλησίας. 
Και θα είναι εντελώς απαράδεκτο ο πρωθυπουργός να υποχωρήσει στις αξιώσεις τους. Την ώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων τηρεί τα μέτρα με υψηλό κόστος, είναι πολυτέλεια να συζητάμε αν πρέπει ν’ ανοίξουν διάπλατα οι ναοί. Οι Ιεράρχες δεν είναι υπεράνω των νόμων. Κι αν οι ίδιοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πίστη δεν σώζει από τον ιό και ότι «οι ευλαβείς εγωϊσμοί σκοτώνουν», όπως είπε πρόσφατα ένας απ’ αυτούς, κάποιος να τους υπενθυμίσει ότι «ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις». Αν δεχθούμε ότι έχουν τέτοιες προθέσεις…
Γιώργος Καρελιάςnews247.gr

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here