Αρχική ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ Αναστολή των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών προς το Δημόσιο για τις Επιχειρήσεις του Έβρου...

Αναστολή των Ληξιπρόθεσμων Οφειλών προς το Δημόσιο για τις Επιχειρήσεις του Έβρου ζητάει το Επιμελητήριο με επιστολή του

Σ

ΠΡΟΣ 

1. Kον Απόστολο Βεσυρόπουλο 

Υφυπουργό Οικονομικών 

2. Kον Γεώργιο Πιτσιλή Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων 

Αθήνα 

Θέμα: «Αναστολή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στις επιχειρήσεις του Νομού Έβρου»

Αξιότιμε κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, ολόκληρος ο Νομός Έβρου πλήττεται από τις αρχές του έτους από έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις. Οι ισχυρές βροχοπτώσεις κατέστησαν δυσλειτουργικές όλες τις υποδομές που υποστηρίζουν την οικονομική και κοινωνική ζωή του ακριτικού νομού.
Για το λόγο αυτό, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κος Βασίλειος Παπαγεωργίου, κήρυξε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας τις Δημοτικές Ενότητες Ορεστιάδας, Βύσσας, Τριγώνου και Κυπρίνου καθώς και τις Κοινότητες Κορνοφωλιάς, Λυκόφωτος, Δαδιάς της Δημοτικής Ενότητας Σουφλίου, τις Κοινότητες Λαβάρων και Αμορίου της Δημοτικής Ενότητας Ορφέα, τις Κοινότητες Προβατώνα και Λευκίμμης της Δημοτικής Ενότητας Τυχερού, τις Κοινότητες Ελληνοχωρίου, Μάνης, Κυανής και Ισαακίου της Δημοτικής Ενότητας Διδυμοτείχου και της Δημοτικής Ενότητας
Λ.Δημοκρατίας 307 – 68100 Αλεξανδρούπολη,
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Μεταξάδων
στο σύνολό της του Δήμου Διδυμοτείχου και τον Δήμο
Αλεξανδρούπολης, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν την 12-1-2021. Η ως άνω κήρυξη θα διαρκέσει για έξι (6) μήνες από την εκδήλωση των φαινομένων, ήτοι έως την 12η Ιουλίου 2021.
Η ως άνω περιγραφείσα κατάσταση έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις του Νομού Έβρου, οι οποίες εκτός της γενικότερης οικονομικής ύφεσης που έχει προκαλέσει η υγειονομική κρίση, καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν και την έκτακτη αυτή κατάσταση. Δυστυχώς, οι επιχειρήσεις μας βιώνουν μια πρωτόγνωρη συνθήκη, η οποία επιβάλλει μηδενικούς τζίρους επί μακρό χρονικό διάστημα και σ’ αυτή έρχεται να προστεθεί η αντιμετώπιση των ζημιών που προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, οι πλημμύρες και οι καταστραμμένες υποδομές σε όλο το μήκος του νομού. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι δυνατότητες των επιχειρήσεων για να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν εξαντληθεί και βρισκόμαστε πλέον σε απόλυτο οικονομικό αδιέξοδο.
Επειδή υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη να αποκατασταθεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων στην εξαιρετικά ευαίσθητη και παραμεθόρια περιοχή του Έβρου, η οποία μέχρι σήμερα και για τους επόμενους έξι μήνες θα βρίσκεται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με αποτέλεσμα να έχει απορρυθμιστεί πλήρως η κοινωνική και οικονομική ζωή της περιοχής.
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, ο Υπουργός Οικονομικών με απόφασή του δύναται σε εξαιρετικές περιπτώσεις πλημμυρών ή άλλων θεομηνιών από τις οποίες προκαλούνται σημαντικές ζημιές σε μεγάλο αριθμό φορολογουμένων να αναστέλλει την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Μάλιστα, και στο παρελθόν έχει γίνει εφαρμογή του Ν. 2275/1994 (ΦΕΚ 238Α ́)
σε αντίστοιχες περιπτώσεις και στη περιοχή μας (Σαμοθράκη) αλλά και σε άλλες (Ρόδος,

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ήπειρος, Ζάκυνθος) προκειμένου να επανέλθει σε ομαλούς ρυθμούς η οικονομική και κοινωνική ζωή.
Για το σκοπό αυτό θεωρούμε επιτακτική ανάγκη και αιτούμαστε την άμεση παρέμβασή σας με την έκδοση υπουργικής αποφάσεως α) για την παράταση των προθεσμιών καταβολής και την αναστολή της πληρωμής των βεβαιωμένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου οφειλές των φυσικών και
νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάστασή
τους στη Περιφερειακή Ενότητα Έβρου για έξι τουλάχιστον μήνες από την έκδοση της αποφάσεως, β)παράταση της καταβολής εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία για ένα εξάμηνο και μεταφορά ασφαλιστικού χρόνου με πλήρες δικαίωμα στην ασφάλιση υγεία όλων των επαγγελματιών του Νομού Έβρου, ως ένδειξη αλληλεγγύης και κρατικής αρωγής προς τις πληγείσες περιοχές.
ON TO
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΕΒΡΟΥ
Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΟΨΙΔΗΣ
Πίνακας Αποδεκτών
1)Βουλευτές Νομού Έβρου
2)Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης
3)Δήμαρχος Ορεστιάδας
4)Δήμαρχος Διδυμοτείχου
5)Δήμαρχος Σουφλίου

 

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here