Αρχική ΕΛΛΑΔΑ Ανακοίνωση Ν.Ε Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Στέφανου Στεφάνου

Ανακοίνωση Ν.Ε Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του Στέφανου Στεφάνου

Σ

Ανήμερα Πρωτοχρονιάς του 2016, μάθαμε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του Στέφανου Στεφάνου, ενός ανθρώπου ταυτισμένου με την ελληνική Αριστερά του 20ού αιώνα.

Ο Στέφανος Δ. Στεφάνου γεννήθηκε στο Σουφλί το 1926, όπου τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο. Στρατεύθηκε στο αριστερό κίνημα από την εφηβεία του, το 1941. Υπήρξε γραμματέας της ΟΚΝΕ και της ΕΠΟΝ του γυμνασίου στο Σουφλί, αντάρτης του 81 Συντάγματος του ΕΛΑΣ στα βουνά του  Έβρου και περιφερειακό στέλεχος της ΕΠΟΝ. Το 1946 καταδικάστηκε με το Γ΄ Ψήφισμα και εξέτισε τετράχρονη φυλάκιση στην Κεφαλλονιά και στη Γυάρο. Στη συνέχεια εκτοπίστηκε στον Αϊ-Στράτη ως το 1960 και στην Αθήνα ως το καλοκαίρι του 1962. Την περίοδο αυτή και ως το απριλιανό πραξικόπημα διετέλεσε μέλος των κεντρικών οργάνων της Ν. ΕΔΑ και της Νεολαίας Λαμπράκη, και από το 1962 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΕΔΑ και υποψήφιος βουλευτής της στις εκλογές του 1961, 1963 και 1964. Η χούντα τον συνέλαβε την 21η Απριλίου και τον κράτησε στα στρατόπεδα της Γυάρου και της Λέρου ως το 1971. Από τη μεταπολίτευση μέχρι το θάνατό του σταθερά ενεργός στο χώρο της ανανεωτικής αριστεράς.

 Επαγγελματικά, σαράντα χρόνια τώρα, υπηρέτησε το βιβλίο και την εκδοτική παραγωγή, είτε ως συντάκτης-διορθωτής εφημερίδων και περιοδικών, αλλά κυρίως ως επιμελητής σειράς επιστημονικών εκδόσεων».

Ο Στέφανος, αν και αυτοδίδακτος, αναδείχθηκε σε έναν από τους σπουδαιότερους διορθωτές και επιμελητές βιβλίων και κειμένων – όπως μαρτυρούν οι πάμπολλοι «μαθητές του» και τα εκατοντάδες βιβλία που επιμελήθηκε, πολλά από αυτά στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας, με το οποίο συνεργαζόταν επί σειρά ετών). Ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΜΙΑΝ (Εταιρεία Μελέτης της Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας).

«Ένας απ’ τους πολλούς της ελληνικής Αριστεράς 1941-1971». Κι ωστόσο ήταν ένας πολύ ξεχωριστός αγωνιστής και λόγιος της Αριστεράς, ο ένας και μοναδικός Στέφανος: η πολιτική του  ορθοκρισία, η ευκρίνεια  και ευρύτητα της σκέψης του, το αφηγηματικό ταλέντο, το ήθος του τον έκαναν να ξεχωρίζει. Και αυτός το «ένας από τους πολλούς» πρέπει να θεωρηθεί όχι κυριολεξία, αλλά τεκμήριο του ήθους του, ενός ήθους συλλογικότητας και σεμνότητας που τον διέκρινε.

Συλλυπούμαστε θερμά την κόρη του Κατερίνα και τους λοιπούς οικείους του. Αποχαιρετάμε τον σεμνό αγωνιστή που κηδεύεται  σήμερα Δευτέρα 4 Ιανουαρίου, στις 12.45, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου (Ι. Ναός Αγίου Νικολάου).

                                       Για τη Ν.Ε. Έβρου

                               Κώστας Κυργιαλάνης συντονιστής

Σ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here